5 °C Budapest
Nyitnak a strandok: de mégis hogy lehetséges, hogy a koronavírus nem terjed a vízben?

Nyitnak a strandok: de mégis hogy lehetséges, hogy a koronavírus nem terjed a vízben?

2020. május 23. 16:04

Egy hét múlva, a pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági előírások betartásával, a fürdőkben egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni. De vajon tényleg biztonságosak a strandok? Hogy lehet az, hogy nem terjed a vízben a koronavírus?

A balatoni települések közül Balatonalmádiban jövő pénteken, május 29-én nyitnak ki a strandok, Alsóörsön és Csopakon másnapra tervezik a nyitást, ahol a korlátozó intézkedések miatt a belépő árának emelkedését tervezik. Szigligeten a belépők árát 25 százalékkal emelték. A hévízi tófürdő már megnyitott, a zalakarosi és a lenti fürdő május 29-étől várja a vendégeket, csak a kültéri medencéket lehet használni.

A HarkányiGyógyfürdő strandja ugyancsak május 29-én nyit meg. A gyógymedencék és egyes szolgáltatások még nem vehetők igénybe, és korlátozzák a látogatók számát. A Siklósi Termálfürdő szintén aznaptól várja vendégeit. 

A Velencei-tó települései egyelőre nem döntöttek a strandnyitásról. Pest megyében a budakalászi Lupa Beach már pénteken megnyílt, a Termálfürdő Leányfalu jövő péntektől, a Nagykátai Gyógy és Termálfürdő június 12-től várja a strandolókat.

Más lesz idén a nyár

Azonban a világot letaroló, és sok helyen még mindig tomboló járványnak köszönhetően az idei strandszezon másképp fog kinézni, mint az eddigiek.  Jó hír, hogy az amerikai Járványügyi Központ mind a mai napig nem talált bizonyítékot arra, hogy a koronavírus vízben is terjed, így elviekben nincs veszélyben az, aki strandokon, medencékben, tengerparton, édesvízi tóban, folyóban fürdőzik

Azonban még mindig keveset tudunk a koronavírusról, és az a tudásunk, amely van is, gyorsan változik. Ahogy haladunk bele a nyár felé, a kutatók egyre többet és többet tudhatnak meg róla, éppen ezért feltétlenül ellenőrizd a helyi egészségügyi hatóságok és a NNK útmutatásait, ajánlásait.

Ennek ellenére bizonyos biztonsági intézkedéseket és egészségügyi figyelmeztetéseket szem előtt kell tartani, mielőtt alámerülnénk. A Huffpost szakértői összeszedtek minden tudnivalót: 

Még mindig nem tudjuk, lassul-e a vírus nyáron: egyes szakértők a világjárvány kezdetén azt gyanították, hogy a koronavírus a melegebb hónapokban lelassulhat, el is tűnhet hasonlóan az influenzához és más vírusokhoz. Ez azonban még nem nyert bizonyítást.

1,5-2 méteres távolságot kell tartania a vízben, és a szárazföldön is: Tudni kell, hogy a parton és a vízben való tartózkodás nem teljesen kockázatmentes, bár jobb, mint egy zárt helyiség. De a strandolóknak is is tartaniuk kell a biztonságos távolságot egymástól, ha medencénél, a tengerparton, tónál vagy más rekreációs területeken tartózkodnak.

A kézmosás és a felületek tisztítása továbbra is prioritás: a szakemberek azt javasolják, hogy a nyilvános medencéket kézi szappannal és tisztítószerrel kell felszerelni, hogy a látogatók számára megkönnyítsék a megfelelő higiéniai előírások betartását. Az összes nagy kiterjedésű felületet - mint például korlátok és székek - rendszeresen fertőtleníteni kell. Ha saját vagy családi medencében is úszol, ezeket a területeket rendszeresen töröld le.

A víz megfelelő karbantartása szintén fontos: a medencék kezelésére használt klórmennyiségnek elegendőnek kell lennie a vírus inaktiválásához!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30