Jól ráfázott, aki most eladná a lakását: ezzel mindenképpen számolnia kell

Jól ráfázott, aki most eladná a lakását: ezzel mindenképpen számolnia kell

2020. április 22. 14:39

A korábbinál hosszabb ideig tart egy ingatlan értékesítése, ami a téglalakásokra és a panelekre egyaránt érvényes: egy friss felmérés szerint egyedül a családi házakat lehet a korábbinál gyorsabban eladni, országos átlagban nagyjából fél év kell az értékesítéshez.

A téglalakások értékesítési ideje országos átlagban másfél héttel, a panellakásoké két héttel nőtt meg, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb kimutatásából, amelyben az ingatlanok értékesítési idejét vetette össze a korábbi adatokkal. "A panellakásoknál már tavaly érzékelhető volt az értékesítéshez szükséges idő növekedése, míg a téglalakások esetében 2013 óta először fordul elő, hogy az eladási idő hosszabb lett" - összegezte a tényeket Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a két lakástípus értékesítési ideje közötti különbség is csökkent.

Ugyanakkor a panelek még mindig kapósak maradtak a piacon, ezt az ingatlantípust lehet a legrövidebb időn belül értékesíteni. Ennek az a magyarázata, hogy jellemzően ez a legolcsóbb városi lakástípus. Népszerűségük másik oka, hogy fenntartásuk a rezsicsökkentés óta viszonylag kedvező, és a nagyobb lakótelepek jó közlekedési elérése mellett az utóbbi évtizedekben komplett infrastruktúra épült ki az ott élők kiszolgálására. A vásárcsarnokok, boltok, óvodák és iskolák mellett a sportolási vagy kikapcsolódási lehetőségek széles köre is szolgálja az ott élők kényelmét. A lakótelepi lakások megítélése az elmúlt évtizedekben nagyot változott, a vidéki városokban, különösen a panelprogramos épületek ma már teljesen azonos értékűek a vásárlók szemében, mint az azonos városrészben található hagyományos tégla építésű társasházak.

A két évvel ezelőtti állapotokhoz képest - amikor az ingatlanpiaci pörgés a csúcson volt - az idei év első negyedévére valamelyest lassult a tempó. Amíg 2018-ban országos átlagban a bő két hónapos eladási idő volt jellemző, idén a panelek értékesítési ideje már megközelítette a három hónapot: 88 napra nőtt. "Nagyjából ugyanazok a folyamatok játszódtak le mindenhol, a településtípusok között nem tapasztaltunk lényeges különbséget: a legtöbb helyen 80-90 nap alatt keltek el a házgyári technológiával készült lakások" - elemezte az országos adatokat Soóki-Tóth Gábor. Elmondta, egyedül az agglomerációban emelkedett száz nap fölé a forgási idő, de ott a legtöbben családi házat keresnek, a panellakások iránti érdeklődés szerényebb.

Ugyancsak nőtt a téglalakások értékesítési ideje, országos átlagban meghaladta a száz napot (102 nap). Száz nap alatt csak a belvárosban és néhány kedvelt kisvárosban lehetett eladni ilyen lakásokat. Budán és a régió központokban száz, a külső pesti kerületekben és a többi megyei jogú városban 110 napot kellett várni a fizetőképes vevőre, míg a kisebb településeken a négy hónapos értékesítési idő sem volt ritka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyetlen szegmensben, a családi házak esetében csökkent az értékesítési idő az év első negyedévben: átlagosan öt és fél hónapot kellett várni a megfelelő vásárlóra, de az ország különböző régiói között meglehetősen nagy a szórás. "A megyei jogú városokban és a külső pesti kerületekben a családi házak értékesítési ideje csak egy hónappal haladta meg a téglalakások eladásához szükséges időt. De a településméret csökkenésével, valamint a drágább helyeken, például Budán vagy az agglomeráció kedvelt településein az értékesítési idő már 5-6 hónapig tart. A városoktól távol eső kistelepüléseknél pedig akár fél évnél is tovább van a piacon az ingatlan" - mondta az elemzési vezető.

A koronavírus ingatlanpiaci hatása alapvetően attól függ, hogy milyen hosszan húzódik el a járvány elleni küzdelem. Várhatóan tovább nő az értékesítéshez szükséges idő, és a családi házak esetében is a piac lassulása várható, modellezte a közeljövő legvalószínűbb trendjét Soóki-Tóth Gábor. A lassulás mértéke nagyban függ attól, hogy meddig tartanak a társadalom életét befolyásoló korlátozó intézkedések. Ugyanakkor az Otthon Centrumnál hirdető eladók döntő része nem zárkózik el a további a mutatástól és a kereső ügyfelek is motiváltak, hiszen az utóbbi évekhez képest kedvezőbb helyzetbe kerültek: valamelyest mérséklődtek az árak és szerződéskötéskor a korábbinál többet alkudhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25