Komoly lemaradásban a magyar oktatás: ezek az alapkészségek hiányoznak

Komoly lemaradásban a magyar oktatás: ezek az alapkészségek hiányoznak

2020. január 7. 12:02

Egy friss elemzés szerint ugyan rengeteg magyar háztartás rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel, ám digitális készségek tekintetében hátrányban vagyunk az uniós átlaghoz viszonyítva. Ám nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a társadalom a fiatalok és az idősek mentén válik ketté, mára megdőltek a generációelméletek, és kiderült, hogy az eszközök magabiztos használata nem korfüggő.

2019 legvégén látott napvilágot a KSH Digitális gazdaság és társadalom, 2018 című kiadványa, mely átfogó elemzést nyújt hazánk jelenlegi helyzetéről, már ami a mobiltelefonok arányát, a szélessávú internethez való hozzáférést, és a digitális transzformációt illeti. Kiderül belőle, hogy mind globálisan, mind hazánkban tovább folytatódott a mobiltelefonok térhódítása a vezetékes telefonokkal szemben, és folyamatosan nő az internettel rendelkező háztartások aránya. Magyarországon az arány 2018-ban még az uniós átlag alatt maradt, ám ezen belül a szélessávú technológia hazai használata átlag feletti volt. A magyar vállalkozások internetes jelenléte még nem éri el az uniós szintet, ám az elektronikus értékesítésből származó árbevételük aránya meghaladja az átlagot.

Az elemzés utolsó fejezete, Az információs és kommunikációs eszközhasználat főbb jellemzői a háztartásokban és a vállalkozásoknál címet viseli, és vizsgálja a digitális készségek témakörét is.

2018-ban a magyarországi háztartások 83 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, ám a gépek és a világháló használatát nem sikerült még mindenkinek megfelelően elsajátítania, holott a digitális készségek folyamatos fejlesztésének kiemelkedő jelentősége van a munkavégzés, az egyéni célú IKT-eszköz- és az internethasználat tekintetében is.

Míg a hálózati összekapcsoltság területén hazánk jó helyezést ért el az uniós rangsorban, addig a digitális írástudás és készségek tekintetében elmaradt az átlagtól.

 - áll a KSH elemzésében. A digitális technológia által kínált lehetőségek jobb kihasználtsága érdekében nagyon fontos, hogy a digitális készségek fejlesztése a lakosságot minél szélesebb körben érintse.

Téves elképzeléseink

Szakértők szerint nem feltétlenül igaz az a vélekedés, miszerint minél fiatalabb valaki, annál eredményesebben használja a digitális eszközöket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ma már sokan felülírták a generációelméleteket, és a digitális írástudást nem feltétlenül azzal hozzák összefüggésbe, hogy ki mikor született, hiszen a digitális kompetenciák túlmutatnak azokon a tevékenységeken, melyekre a mai Z és alfa generációk használják az eszközeiket. Annak ugyanakkor általánosságban nagy az esélye, hogy a fiatalabbak rugalmasabban közelítenek az online tanuláshoz, és a digitális eszközökhöz, pláne a munkahelyükön" - mondta el a Pénzcentrumnak Váczi Dorka pedagógus, az Újpedagógia trénere, majd hozzátette:

Ezek a kompetenciák fejleszthetők felnőtt korban is, de nagyon fontos, hogy az oktatás már alapfokon is fókuszba helyezze a digitális írástudást, ami nem állhat meg az informatikaóráknál.

A digitális kompetenciák öt nagy csoportja az információ, kommunikáció, tartalomgenerálás, biztonság és problémamegoldás. Az iskolában olyan feladatok, tevékenységek mentén kellene digitális eszközök segítségével tanulni a diákoknak, melyek érintik ezeket a csoportokat, így akár egy történelemfeladat megoldása közben is fejlődhet a digitális írástudás. Ez felnőttkorban is ilyen gyakorlatorientáltan lehet hatékony, ha létrejön a belső motiváció, az élmény, hogy "érdekel", "meg akarom tanulni". 

Mindemellett kiemelten fontosak (a felnőtteknél is) az internetbiztonsággal kapcsolatos ismeretek és a kritikai gondolkodás fejlesztése - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?