1 °C Budapest

Erről a legtöbb szülő megfeledkezik: a családi pótlékot is bukhatják miatta

2019. február 14. 05:47

Rengeteg az elintéznivaló, ha az embernek gyereke születik Magyarországon: nem, nem a babaruhákra, vagy a gyerekszoba berendezésére gondoltunk, hanem a papírmunkára. A dolog ugyanis csak a filmekben működik olyan egyszerűen, hogy a kórházból hazavisszük az újszülöttet, és ennyi. A valóság ennél bonyolultabb: összeszedtük, nagyjából mi mindent kell elintéznie a szülőknek az új gyermek érkezésekor a hivatalokban.

Egy gyermek születése az egész családnak nagy öröm, de ezt is beárnyékolja a fránya bürokrácia. Korántsem úgy megy a dolog, hogy egyszerűen hazavisszük a kórházból a babát, és szép csendben elkezdjük a közös életet. Vár ránk emellé még jó pár hivatalos dolog, amit mindenféleképpen el kell intézni. Így összeszedve látható: sok szülőnek az állami támogatások mellett az is nagyon nagy segítség lenne, ha valahogyan csökkenteni lehetne az elintézendő dolgok számát egy-egy baba érkezésekor.

Nulladik lépés: a szülés előtt

Az ügyintézés már akkor elkezdődik, amikor a gyerek még meg sem született: amikor ugyanis az orvos igazolja a terhesség tényét, akkor egy úgynevezett terhesgondozási kiskönyvet állít ki. Ez azért fontos, mert ha az édesanya legalább négy alkalommal megjelenik a terhesgondozáson, akkor jogosult lesz egyszeri anyasági támogatásra - ennek igazolására szolgál a kiskönyv. Ha valaki csak egy gyermeket vár, akkor a mindenkkori öregségi nyugdíjminimum 225 százalékára jogosult, azaz jelenleg nagyjából 65 ezer forintra - ha az édesanya ikreknek ad életet, akor 300 százalékos összeget kap. A támogatást a szülés után fél éven belül be kell igényelni az illetékes kormányhivatalnál, különben elévül.

Az édesanyának emellett el kell intéznie a szülési szabadásgát is, ami a jelenlegi törvényi szabályozás alapján 24 hét, azaz 168 nap. Fontos, hogy ezt úgy kell kiadnia a munkáltatónak, hogy maximum négy hét a szülés várható időpontját megelőzze. Erre az időszakra - mármint a 24 hétre - jár a csecsemőgondozási díj, a CSED is, amely az anya bruttó keresetének 70 százaléka. Feltétele, hogy az édesanya a szülést megelőző két évben legalább 365 napig rendelkezzen társadalombiztosítási jogviszonnyal. Fontos, hogy a CSED személyi jövedelemadó köteles, de egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell utána fizetni. A csecsemőgondozási díj iránti kérelmet az egészségbiztosító által a kérelem benyújtására rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani az illetékes kormányhivatalnak vagy a munkáltatónál.

Gyerekorvost is tanácsos a szülés előtt választani, ha erről az anya a terhesség 34. hetéig nem tesz ilyet, vagy a választott dokiról nem nyilatkozik akkor az Emmi automatikusan a kiskönyv alapján területileg illetékes gyermekorvoshoz osztja be. Ide tartozik még, hogy miután a gyerek megszületett, és hazaengedték a kórházból, akkor 3 napon belül egy védőnői látogatásra is sor fog kerülni - korábban ezt vissza lehetett utasítani, de ez a jelenlegi szabályok szerint nem lehetséges.

Az első papírok

Miután a baba megszületett, legelőször a születési anyakönyvi kivonatát fogják megcsinálni, amit a születési hely önkormányzata állít ki - ehhez szükséges az apa személyének igazolása. Amennyiben a szülők házasok, akkor egyszerűen megy a dolog, elég bemutatni a házassági anyakönyvi kivonatot. Sokat bonyolodik a helyzet, ha az apa és az anya nem házasodott össze: ekkor egy úgynevezett apai elismerő nyilatkozatot kell tenni a közjegyző, vagy a gyámhivatal előtt.

Az iratnak a névválasztásnál is fontos szerepe van: ha a szülőknél nincs ott a kórházban, akkor a baba automatikusan az édesanya vezetéknevét kapja ahelyett, hogy a szülők dönthetnének erről. Abban a szomorú esetben, ha nincs hivatalosan apa, akkor az özvegységet, válást, hajadonságot kell az anyának hivatalos okirattal igazolni.

Alegtöbb kórházba már kirendeltek anyakönyvvezetőt is, így ha minden jól megy, akkor a gyermek zárójelentésével együtt a születési anyakönyvi kivonatot is kézhez tudjuk kapni. Ha mégsincs kórházi anyakönyvvezető, akkor minél hamarabb jelentkezni kell a területileg illetékes önkormányzatnál, és bejelenteni a születést. A gyermek lakcímkártyája automatikusan kerül kiállításra, jó esetben már a kórházból hazafelé megkapjuk, de ha nem, akkor a lakcímre postázzák. Az újszülöttnek szüksége lesz Társadalombiztosítási Azonosító Jelre is (TAJ-számra), amelynek igénylését általában a kórház hivatalból elindítja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez még nem minden...

Ha elkészült a TAJ-kártya, az anyakönyvi kivonat, és a lakcímkártya, akkor ezekkel már adószámot is lehet igényelni az újszülöttnek a NAV illetékes igazgatóságán.

Illetve lehet indulni az önkormányzathoz is megigényelni a családi pótlékot, ami 12200 forint havonta egy gyerek után - ehhez kell a baba TAJ-kártyája, illetve a születési anyakönyvi kivonata is.

Emellett minden magyar állampolgárnak, így a kisgyermekeknek is rendelkezniük kell legalább egy fényképes személyazonosító igazolvánnyal. Különösen fontos, ha a család a CSOK-ot is igénybe akarja venni, hiszen a dokumentumok közé ennek az okmánynak a másolatát is csatolni kell.

Jönnek az állami támogatások

Bár még a részleteket nem dolgozták ki, de szinte biztosra vehető, hogy a kormányzat 7 pontos családvédelmi akcióterve is róni fog némi bürokratikus terhet a szülőkre. Induljunk ki már csak abból, hogy Novák Katalin tegnap arról beszélt: akik felveszik a 10 millió forintos kedvezményes hitelt, azoknak 5 éven belül gyereket kell vállalniuk, hogy megmaradjon a kamatmentes, támogatott konstrukció. Hasonló ügyintézést igényelhet majd a jelzáloghitel elengedés is a megszületett babák után - a gyermek érkezéséről is vélhetően a szülőknek kell majd tájékoztatni a hitelező bankot.

Ugye a harmadik, és a további megszületett gyerekek után most is elengednek egy-egy millió forintot: a jelzáloghitel-tartozás kedvezményekről szóló rendeletet itt lehet teljes terjedelmében elolvasni. Ebben a cikkünkben pedig összeszedtük a fontosabb dolgokat belőle, mindenképpen érdemes elolvasni!

A 4 gyerekes anyák szja-mentességének is utána kellhet járnia a szülőnek, bár erről aztán végképp semmit nem tudni, jövő januárra lehetnek elfogadva a vonatkozó törvények.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?