Így engednek el 1 milliót a hiteledből: ezer családnak már összejött

Így engednek el 1 milliót a hiteledből: ezer családnak már összejött

2018. október 31. 05:35

A nagycsaládosok 2018. január 1-től igényelhetnek 1 millió forintos jelzáloghitel-kedvezményt minden harmadik vagy további gyermek születése után, egy 2017-ben életbe lépő kormányrendelet alapján. A kormány akkor 17 milliárd forintos keretösszeggel (felül nyitott) számolt 2018-ra, vagyis 17 ezer érintett gyermekkel kalkuláltak. Ezzel szemben a legnagyobb magyarországi bankok, Pénzcentrumhoz eljuttatott adataiból az derült ki, hogy a jóváhagyott hiteltámogatások száma még az ezret sem érte el idén. Mutatjuk azt is, átlagosan mekkora összegű hitelösszegeket csökkentettek a magyar nagycsaládosok a támogatás igénybevételével.

Szinte napra pontosan egy éve jelent meg az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi 2018. január 1-től a három- vagy többgyerekes családok lakáshitel-tartozásainak csökkentését. A rendelet értelmében a harmadik, és további újonnan születő gyerekek után 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzáloghitel-tartozásából. 

A támogatást a már meglévő lakáscélú, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelek csökkentésére is igénybe lehet venni, ám a jövőben felveendő hitelek esetében már csak az előbbieket fogja támogatni az állam

- írta a Pénzcentrum, a kormányrendelet alapján tavaly ősszel. A kormány akkor 17 milliárd forintos keretösszeggel (felül nyitott) számolt 2018-ra, vagyis 17 ezer érintett gyermekkel kalkuláltak. Ezzel szemben a legnagyobb magyarországi bankok, Pénzcentrumhoz eljuttatott adataiból az derül ki, hogy

a jóváhagyott hiteltámogatások száma még az ezret sem érte el idén.

Nem túl nagy az érdeklődés

Azért, hogy a 2018 januárjától igényelhető lakáshitel-tartozás kedvezmények - jóváírt - volumenéről tiszta képet kapjunk, megkérdeztük a legnagyobb hitelállománnyal rendelkező nagybankoktól (2017-es adatok alapján):

 • Hány ügyfél meglévő jelzáloghiteléből vonták le eddig az 1 millió forintos lakáshitel-kedvezményt?
 • Ezeknek, a kedvezmény által csökkentett hiteleknek mekkora az átlagos hitelösszege?

Csupán hárman száz felett

Az általunk megkérdezett nagybankok közül az OTP és az Erste bank írta jóvá a legtöbb hitelkedvezményt. Az OTP-nél

eddig mintegy 300 hitel tartozását csökkentette ez a támogatás

- mondta el a Pénzcentrumnak a pénzintézet Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya, míg

az Erste Bank mintegy 300 ügyfele vette igénybe eddig a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére szolgáló egymillió forintos támogatást. A 2018 január elsejétől élő támogatás iránt kiugró érdeklődést februárban és a nyári hónapokban érzékeltünk

- számolta be lapunknak a pénzintézet. A harmadik legtöbb jóváírás a K&H Bank nevéhez fűződik, náluk 2018. január 1. óta 

146 ügyfél részült a kedvezményben

- adta hírül a Pénzcentrumnak Németh-Simkó Judit, a K&H kommunikációs menedzsere. 

Elenyésző számok

A három nagybank mellett az UniCredit volt az egyetlen olyan bank, amelyik közel került a 100-as határhoz, ők ugyanis

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

az év eleje óta igényelhető kedvezmény révén eddig 95 ügyfelünk hiteltartozását csökkentettük a támogatás 1 millió forintos összegével

- számolt be lapunknak a pénzintézet. Az eddig említett bankokon túl a Cib Banktól kaptunk még pontos számokat a jóváhagyott hitelkedvezményeket illetőn. Almási Anna a Cib vezető kommunikációs szakértőjének közlése szerint

25 db teljesített előtörlesztés történt a három vagy többgyerekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére szolgáló támogatás vonatkozásában.

Ez eddig említett pénzintézeteken kívül megkerestük a Budapest Bankot is, ám ők pontos adatot nem árultak el a jóváhagyott hitelkedvezmények számát illetően, csupán annyit közöltek, hogy "nagyságrendileg több tucatnyi ügyfelet érintett eddig a kérdés". Kérdéseinkkel a Raiffeisen Bankot is megkerestük, ám ők csupán annyit válaszoltak lapunknak, hogy náluk eddig minimális volt az érdeklődés a kedvezmény iránt. 

Mindebből összesítve tehát az következik - még úgy is, hogy két bank adatait nem tudjuk pontosan -, hogy a hét nagybank ügyfelei összesen sem érik el az 1 000 jóváhagyott jelzáloghitel-kedvezményt 2018-ban. Igaz az évből két hónap még hátra van.

Sok milliós tartozások

A jóváírt kedvezményeken túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy mekkora volt az eljárásban részt vett ügyfelek átlagos hiteltartozása az egymillió forintos előtörlesztés előtt. A pontos adatokat a lenti táblázat tartalmazza:

Sokat jelenthet

Mint azt korábban már írtuk az egymillió forintos támogatás előtörlesztésként kerül felhasználásra, és elsősorban a tőketartozást csökkenti. Ennek köszönhetően a havi törlesztőrészlet is kisebb lesz, illetve értelemszerűen a futamidő végéig kifizetett kamat összege is csökken.

 • Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 százalékos kamatozású hitelnek például a törlesztőrészlete 65 996 forint. Az 1 millió forintos előtörlesztést követően a törlesztőrészlet 59 396 forintra csökken.
 • Egy kisebb, például 5 millió forintos tartozás esetén - a futamidőt és a kamatot változatlanul hagytuk, tehát 20 év és 5 százalék - a havi törlesztő 32 998 forint, ám az 1 millió forint betörlesztése után már csak 26 398 forint.

Kik igényelhetik?

A harmadik vagy további gyermek születésére kapható 1 millió forintos jelzáloghitel-tartozás kedvezményekről szóló rendeletet itt lehet teljes terjedelmében elolvasni. Lentebb azonban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az igénylésről:

 • A támogatás a területileg illetékes járási hivataloknál igényelhető, ez keresi meg a bankot, amely előtörlesztési szándékként értelmezi a hivatal megkeresését.
 • Házastársak, élettársak csak együttesen igényelhetik a kedvezményt, nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
 • Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
 • Házastárs, élettárs vér szerinti vagy a kérelem benyújtását megelőzően örökbefogadott gyermeke, illetve jelzáloghitele után is igényelhető. Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni a gyermekszám számítása során.
 • A támogatás elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, ha pedig a tőketartozás már kisebb a támogatás összegénél, akkor (ide nem értve a késedelmi kamatot) a tőketartozás járulékai csökkenthetők vele. Ha ezek is "elfogynak", az 1 millió forintig fennálló különbözet nem vehető fel.
 • Egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe a támogatás, gyermeknek az igénylővel közös háztartásban élő gyermek minősül (kivéve, ha időközben nagykorúvá válik).
 • Csak köztartozásmentes, illetve büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült igénylők vehetik fel. A feltételeket (a lakáshitelhez kapcsolódókat is) a járási hivatal ellenőrzi.
 • A járási hivatal a kérelem elbírálásáért díjat és egyéb költséget az igénylő részére nem számíthat fel, a járási hivatal határozattal dönt a támogatásról.
 • A járási hivatal a támogatásra jogosító feltételek fennállásáról és a támogatás összegéről a támogatást megállapító határozat megküldésével értesíti az igénylőt, valamint a támogatást megállapító határozatot annak véglegessé válását követő napon megküldi a pénzügyi intézmény részére.
 • A pénzügyi intézmény a támogatást megállapító határozat beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy pénzügyi intézménynél vezetett hitelszámlájára teljesít.
 • A pénzügyi intézmény az előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel.
 • 10 napon belül a pénzügyi intézmény köteles változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztőrészleteit újraszámolni és arról a támogatott személyt és a járási hivatalt értesíteni.
 • Ugyanebben az értesítésben, illetve ezt követően évente legalább egyszer a pénzügyi intézménynek tájékoztatnia kell a támogatott személyt arról, mekkora összegű támogatásban részesült, és hogy ezt a magyar kormány biztosította.
 • A pénzügyi intézményt az általa jogszerűen folyósított támogatás összege után 1% költségtérítés illeti meg, amelyet a támogatással az előtörlesztési díjjal együtt számol el a központi költségvetéssel.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?