13 °C Budapest
Kevesebb magyar ellen indult pénzbehajtás: még mindig a rezsi a legnagyobb teher

Kevesebb magyar ellen indult pénzbehajtás: még mindig a rezsi a legnagyobb teher

2018. november 27. 08:32

Sokkal kevesebb pénzbehajtás indult a tavalyinál - írta keddi számában a Magyar Idők.

Az év első kilenc hónapjában 50 ezerrel kevesebb eljárás vette kezdetét, mint tavaly ugyanennyi idő alatt - közölték, hozzátéve: közműtartozások ezzel együtt is nagyobb mennyiségben akadtak, a hitelkártya-adósságok viszont mintha eltűntek volna.

Míg az elmúlt években folyamatosan emelkedett azoknak az eljárásoknak a száma, amelyeket a hitelezők kezdeményeztek nem fizető adósaik ellen, addig idén jelentős csökkenés következett be.

A lap a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától (MOKK) megtudta, hogy január és szeptember között nagyjából 350 ezer alkalommal kérték a különféle cégek és magánszemélyek, hogy a közjegyzők állítsák ki a pénzbehajtás megkezdéséhez szükséges fizetési meghagyást.

Az elmúlt év azonos időszakában több mint 400 ezer eljárást kezdeményeztek. A mérséklődés markáns, nagyjából 12 százalékos - jegyezték meg.

A visszaesés lehetséges okairól a Magyar Idők a MOKK elnökénél érdeklődött. Tóth Ádám megemlítette, hogy mindig elképzelhetőek rövidebb ideig tartó kilengések, az esetszám markáns mérséklődése azonban ezzel együtt is arra utalhat, hogy javul a lakosság anyagi helyzete.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tóth Ádám közölte, hogy az ügyek több mint felében - a korábbi évekhez hasonlóan - idén is a közműcégek fordultak a közjegyzőkhöz. A kiegyenlítetlen víz-, villany-, gázszámlák mellett a távközlési cégek követelései szintén rendszeresek voltak, valamint felbukkantak például a parkolási elmaradások és a tömegközlekedési bliccelésekből fakadó tartozások is.

A MOKK elnöke hangsúlyozta, hogy ha valaki egy összeget nem tud időben befizetni, akkor az a leginkább célravezető, ha a súlyosabb következmények elkerüléséért jelzi helyzetét a hitelezőnek, és részletfizetést vagy fizetési halasztást kér.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?