35 °C Budapest
Bréking: még ma eltörlik Magyarországon is az óraátállítást

Bréking: még ma eltörlik Magyarországon is az óraátállítást

2018. augusztus 31. 10:10

A német közszolgálati televízióban jelentette be Jean-Claude Juncker, hogy eltörlik az EU-ban az óraátállítást. A sajtóinformációk reggel ellentmondásosak voltak azzal kapcsolatban, hogy a nyári vagy a téli időszámításra állunk át, korábban mi is azt írtuk, hogy a télire, de ez később már egyáltalán nem tűnt biztosnak. A legfrissebb információk szerint minden tagállam maga döntheti majd el, hogy a jelenlegi téli vagy nyári időt választja.

Augusztusban zajlott le az az EU-s konzultáció, melynek eredményeképpen az unióban várhatóan a mai napon eltörlik az óraátállítást. Ez a konzultáción résztvevő 4,6 millió európai állampolgár 84 százalékának akarata. Korábban mi is azt írtuk, az Euractiv cikkére hivatkozva, hogy a téli időszámításra térünk át, de azóta ellentmondásos információk jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a nyári vagy a téli időszámítás lesz a befutó. Az Index tudósítása szerint Jean-Claude Juncker azt mondta a német köztévének, hogy az

emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

Erről ma fog szavazni az Európai Bizottság, amellyel kapcsolatban Juncker elmondta, hogy 

az a meggyőződése, hogy az Európai Unióban megszűnik a téli és a nyári időszámítás kettőssége.

Ha a Bizottságon átmegy a kérdés, akkor még azt jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek (mivel ők kezdeményezték, hogy a Bizottság foglalkozzon a kérdéssel, ez valószínűleg nem lesz probléma), majd a tagállamoknak kell lépéseket tenni az ügyben.

A Portfolio cikke szerint minden tagállam magának dötheti majd el, hogy a nyári vagy a téli időt választja-e kvázi időzonájául.

Az azzal kapcsolatos kavarodást, hogy a téli vagy a nyári időszámításra állunk át, az okozhatja, hogy a rendszer neve kvázi az, hogy nyári időszámítás, ezért ha azt eltörölnék, akkor valóban maradna a téli időszámítás. Logikus lenne persze az eltörlés után az egész EU-t előreállítani egy órával (tehát visszaállni a nyári időszámításra), erről azonban nincsenek még hivatalos információk. A Pénzcentrum olvasói már korábban szavaztak a kérdésről, és a válaszadók egyértelműen az óraátállítás eltörlése mellett tették le a voksukat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arról, hogy miképpen változnak meg Magyarországon a nappalok, ha eltörlik az óraátállítást, ebben a cikkünkben foglalkozunk.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?