15 °C Budapest

Ezek most a legmenőbb kávék: te tudod, hogy készülnek?

2018. április 19. 14:00

Magyarországon a kávéért is legalább olyan sokan rajonganak, mint a finom ételekért vagy a fociért. Épp ezért komoly tömegeket érint a hazai kávéfogyasztási kultúra mostani átalakulása: egyre több itallapra kerülnek fel az olyan különlegességek, mint a latte macchiato, az americano vagy a ristretto. Az otthoni kávéfőzés is egyre profibbá válik: a legújabb automata kávégépekkel ezek mindegyike elkészíthető, ráadásul egyetlen gombnyomással. A Pénzcentrum szerkesztősége kapott tesztelésre egy ilyen csúcsgépet, így lefőztük a legnépszerűbb kávéitalokat, amelyeket cikkünkben részletesen bemutatunk.

Bár Magyarország lakossága nem kifejezetten erről híres, alapvetően "kávés nemzetnek" mondható. Még a török hódoltság idején jelent meg nálunk a fekete ital, ma pedig a legtöbben legalább 1-2 csészével megisznak egy nap. Az elmúlt 3-4 évben a hazai kávéfogyasztásban megkezdődött egy minőségi váltás, a nagykávézóláncok és az újhullámos kávéházak terjedésének köszönhetően. Ez azzal is jár, hogy egyre több féle kávéból válogatnak a magyarok, és míg korábban az espresso vagy a cappucino mellett más nem nagyon rúgott labdába, már az americano vagy a flat white is egyre többeknek cseng ismerősen.

Egyre jobb kávét isznak a magyarok

Az Európai Unió statisztikai hivatalának közlése szerint az Európai Unió országai közül a legfőbb importőr Németország, ahová 1,1 millió tonna kávé érkezett 2016-ban, vagyis az uniós behozatal 37%-a. Korábbi felmérések szerint Európában az egy főre jutó kávéfogyasztásban Hollandia és a skandináv országok magasan vezetnek, de Magyarország is kifejezetten kávéfogyasztó nemzetnek számít. Hazánkban a felnőtt lakosság 70%-a rendszeres kávéfogyasztó, vagyis az emberek csaknem háromnegyede fogyaszt kávét, átlagosan napi 2-3 csészével, tipikusan reggel és ebéd után.

Egyelőre inkább mennyiségben vagyunk jók, nem pedig a minőségben, de az elmúlt években látványos elmozdulás tapasztalható a minőségi kávéfogyasztás irányába. Egyrészt sok az otthonra is elérhető minőségi kávé és kávégép, amivel csodás espressókat, cappuccinókat és más kávékölteményeket készíthetünk. Másrészt gombamód szaporodnak a jó kávézók, ahol szakértői - úgynevezett baristák - kezei közül kerülnek ki az italok. Bár a magyar ízlésnek elsősorban az őrölt és az erősebb pörkölésű kávé felel meg, tej hozzáadása nélkül, egyre többen vannak azok - főleg a fiatalabbak körében - akik inkább a tejes, habosított kávét részesítik előnyben. Ez a trend a jövőben várhatóan tovább erősödik majd a nagy kávézóláncok terjedésével, de az egyre komplexebb otthoni kávéautomaták kínálata is erősítheti ezt a tendenciát.


Így fejlődött a hazai kávékultúra

A kávét több mint ezer éve fogyasztja az emberiség, Magyarországon azonban a törökökkel együtt jelent meg. A kávézás valódi meghonosítása csak később, a bécsi udvarban gyakran megforduló magyar katonatiszteknek és arisztokratáknak köszönhetően történt meg. A 19. század végére Budapesten több mint 500 kávéház működött, amelyek a szellemi és társasági élet központjává váltak. Az olasz kávékultúra az 1930-as években, az eszpresszó kávégépekkel együtt érkezett meg hozzánk, és új üzlettípust is hozott magával, azonban a kommunista hatalomátvétel után rengeteg kávéházat bezártak. A kávé ezután szinte luxuscikknek számított, a hazai kínálat minősége leromlott, és az újabb virágzás csak az utóbbi10-20 évben indult meg. A fejlődés az elmúlt 3-4 évben vált láthatóvá: kávézók sora nyílik, illetve egyre nagyobb a választék a kávékülönlegességek terén is.

10 kávéital, amit mindenkinek ismerni kell

Az újhullámos kávékultúra felfutásával a hagyományos kávétípusok mellett már Magyarországon is kevesek számára idegenek az olyan italnevek, mint a latte macchiato vagy a flat white. A szélesedő választéknak mindenki örülhet, hiszen valamikor jobban esik egy rövid fekete, amit gyorsan felhörpinthetünk, de egészen más élmény egy cappuccino vagy egy tejeskávé kortyolgatása közben lazítani egyet. De lássuk, hogy mi is pontosan a különbség a ristretto és az espresso között, illetve a legnépszerűbb tejes kávéitalok között, mint például a cappuccino és a latte macchiato.

Espresso
Ez az olasz "alapkávé", a kis fekete, minden további kávéspecialitás alapja. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag körülbelül 30-35 milliliter. Sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel.

Ristretto
Az eszpresszó erősebb változata, amely a szokásos 30-35 milliliteres mennyiségnél rövidebb (20-25 milliliter). Ezt nemcsak a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével érik el. Színe emiatt feketébb, íze markánsabb, állaga pedig sűrűbb, mint az epressóé.

Doppio
Dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben: a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint az eszpresszónál.

Cappuccino
Az espresso mellett a legismertebb olasz kávévariácó, aminek összetétele a következőképpen alakul: 1/3 espresso, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. Abban tér el a sima tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szolgálják fel.

Espresso macchiato
Ez tulajdonképpen egy rendes adag espresso, kevés tejhabbal a tetején. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, más az ízhatás - az espresso macchiato erőteljesebb és koncentráltabb. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák.

Latte macchiato
A név olaszul foltos tejet jelent, mert az elkészítéskor a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozás után belecsorgatnak egy adag eszpresszót. Ezzel réteges ital születik: alul forró tej, felette espresso, majd a lágy tejhab. Általában magas falú üvegpohárba töltik, így szépen látszanak az elkülönülő rétegek.

Café latte
Igazi klasszikus ez a nálunk is jól ismert tejeskávé, aminek a lényege: sok gőzölt tej (2/3 rész) és kevés espresso (1/3), a tetejére pedig krémes tejhabot csurgatnak. Ez a latte machiatóval ellentétben homogén ital, amiben a tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap.

Flat white
Ez a mostanában nagyon divatos kávéital lényegében espresso tejhabbal, 1/3 rész espressóból és 2/3 rész mikrohabból áll. A tejhab ebben az esetben hígabb és lágyabb, könnyedebb, mint mondjuk a cappuccinónál - ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.

Espresso lungo
Hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél több vízzel készül, és az őrlést is valamivel durvábbra veszik. A kávé így hígabbá válik, íze viszont kevésbé intenzív. Espresso-csészében kínálják, hiszen az espressóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, ez azonban a csészét szinte színültig megtölti.

Americano
A név onnan ered, hogy ez az amerikaiak kedvence, a “gyenge kávé", ugyanis a hosszú kávénak egy változatáról van szó. Az espressót felöntik körülbelül fél deciliternyi forró vízzel, ami valamennyire így is megőrzi az eredeti ízét. A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóbban fele-fele arányban van a kávé és a víz, előbbinél pedig az arány 1/3 és 2/3, a víz javára. Általában nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel.

Már egy gombnyomással bármelyik lefőzhető

A profik szerint a kávékészítési folyamat sikere már a termőterület klímájánál és a termelőföld pH-értékénél eldől. A jó kávé elkészítése tehát valójában egy nagyon összetett folyamat, amiben még a főzéshez használt víz minősége és megfelelő hőmérséklete is fontos szerepet játszik, még egy egyszerű espressónál is. A legtöbben otthon nem is nagyon vállalkoznak összetettebb kávéitalok elkészítésére, pedig a fentiek ellenére egyáltalán nem nehéz a feladat. Ebben sokat segítenek a legújabb automata kávégépek, amelyek a hagyományos kávéfőzőkhöz képest rengeteg extra szolgáltatást nyújtanak. A csúcsgépek segítségével a bársonyos espressótól kezdve, a tökéletes cappuccinóig vagy krémes latte macchiatóig bármilyen ital könnyen elkészíthető, beleértve az olyan specialitásokat is, mint a flat white vagy az eredeti americano.

Testre szabott kávé (x)

A Philips új Saeco Xelsis kávéfőzőjén például amellett, hogy összesen 15 italrecept közül lehet választani, testre is szabható a kiválasztott ital. Ez azt jelenti, hogy az érintőképernyőn beállítható a kávé erőssége, mennyisége, hőmérséklete és íze, a tejhab mennyisége és térfogata, sőt még a kávé és a tej italba kerülésének sorrendje is. Bár elsőre azt gondolnánk, hogy egy ilyen profi gépnek biztosan bonyolult a karbantartása, ez nem így van. Csupán három kattintás, és elindul a szükséges tisztítási folyamat, a speciális vízszűrő pedig megakadályozza a vízkőlerakódást a vízzel érintkező részeken. Ezenkívül minden alkalommal, amikor tejjel készítünk italt, a gép higiénikus gőzzel automatikusan kitisztítja a tejadagoló rendszert, így az tisztán áll készen a következő főzésre.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem