10 °C Budapest
Nőtt a magyarok földgázfogyasztása 2016-ban

Nőtt a magyarok földgázfogyasztása 2016-ban

Pénzcentrum
2018. január 3. 14:00

Nőtt a magyarországi földgázfogyasztás 2016-ban - derül ki egy friss kiadványból. A tavalyelőtti belföldi földgázfelhasználás 687 millió köbméterrel volt magasabb a 2015-ös értéknél.

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Zrt. közös kiadványa a magyar földgázrendszer 2016. évi adatairól, amelyből az is kiderül, hogy 2016-ban a belföldi földgázfelhasználás 687 millió köbméterrel volt magasabb a 2015-ös értéknél.

A belföldi földgázfelhasználás 2016-ban 9594 millió köbméter volt. Ebből az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott fogyasztók és a szabadpiaci felhasználók 8545 millió köbméter földgázt fogyasztottak. Az egyetemes szolgáltatásban ellátott fogyasztók felhasználása 2015-höz képest 9,4 százalékkal, míg a szabadpiaci felhasználók fogyasztása 3,6 százalékkal növekedett.

2016-ban a legmagasabb napi gázfogyasztás 62 328 554 köbméter volt -7,9°C-os napi középhőmérséklet mellett, amely a 2015-ös csúcsnapi fogyasztáshoz képest közel 7 millió köbméterrel, 11 százalékkal növekedett. A felhasználók ellátása 2016-ban a kiemelt téli időszakban is zavartalan volt.

A földgázforrások 20 százalékát továbbra is a hazai termelés biztosította, míg 80 százalékát importforrásból fedezte Magyarország. 2016-ben a hazai földgáztermelés 60 PJ, míg a földgázimport 303 PJ volt, így a földgázforrások összesen 363 PJ-t tettek ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiadvány a nemzetközi földgázellátó rendszerek, valamint a földgázfogyasztások adatait is tartalmazza. Magyarország egy főre jutó bruttó földgázfelhasználása az EU átlag alatt van, Szlovákia és Ausztria között helyezkedünk el. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az FGSZ Zrt. közös kiadványa bemutatja a magyar földgázrendszer, a gázipari működési engedélyekkel rendelkező társaságok adatait, a fontosabb nemzetközi földgáztermelési, -tárolási és -felhasználási adatokat, valamint a hazai földgázipar működési modelljét.

A földgázszektorban tevékenykedő szakemberek, illetve szervezetek és érdeklődők számára a kiadvány és a kapcsolódó főbb táblázatok az FGSZ Zrt. és a Hivatal honlapján, a Sajtó / Kiadványok rovatban is elérhetők.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?