Így gyilkolják le a lakásárak a társadalmi mobilitást

Így gyilkolják le a lakásárak a társadalmi mobilitást

2017. november 30. 10:01

A fővárosban és a regionális központokban az utóbbi időszakban olyan magasra emelkedtek a lakásárak, illetve az albérleti díjak, hogy az már akadályozza a munkaerő mozgását - írja a Magyar Nemzet.

Az egész gazdaság működésére kedvezőtlen hatással lehet az, hogy a magas lakhatási költségek miatt nehézkes a munkavállalók országon belüli költözése

- mondta el a lapnak Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője.

Az átlagos négyzetméterenkénti albérletár ugyanis a fővárosban 2000-3000 forint, de a felkapott helyszíneken akár négyzetméterenként 4000-5000 forintos bérleti költségekkel is találkozni lehet. A vidéki nagyvárosokban viszont az átlagos tarifa négyzetméterenként 1500-2000 forint, de az olcsó bérleményekért is elkérnek 1000 forintot négyzetméterenként. Egy-egy lakható otthon megvásárlása pedig ma már a vidéki városokban is tízmillió forintnál kezdődik, a fővárosban legalább 15 millió forintot igényel, felső határ pedig szinte nincs is.

Nem halogatható tovább a megfizethető és jó minőségű bérlakások építése. Mind az államnak, mind az önkormányzatoknak, mind a cégeknek elemi érdeke és kiemelt feladata lenne, hogy közösen megoldást keressenek erre a problémára

- hangsúlyozza a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület.

Petz szerint azonban az elkövetkező néhány évben az olcsó lakást keresők szemszögéből nézve szinten biztosan nem javul a helyzet sem az ingatlanforgalmi, sem az albérleti piacon. Sőt, ha el is kezdődne majd egy bérlakásépítési hullám, annak megvalósítása évekig tartana.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?