31 °C Budapest
Égő: ezt sokan benézik a boltokban a karácsonyi nagybevásárláskor

Égő: ezt sokan benézik a boltokban a karácsonyi nagybevásárláskor

2017. november 30. 05:35

Sokan azt hiszik, hogy a ragyogó, színes fényfüzérek a karácsonyfára valók, pedig valójában rengetegféleképpen díszíthetik otthonunkat az adventi időszakban. Épp ezért szerencse, hogy egyre több üzletben és egyre több változatban vásárolhatunk ilyesmit a karácsony előtti hetekben. De hol érdemes beszerezni az ünnepi égősorokat, mennyit költsünk rá és mikre figyeljünk? Különleges felhasználási ötletek mellett fontos vásárlási tanácsokat adunk szakértők segítségével.

Karácsony előtt fényfüzért vagy dekorációs világítást venni egyáltalán nem egyszerű, hiszen hatalmas a választék, amiben egyre nehezebb eligazodni. Közben a szakértők évről évre figyelmeztetnek a silány minőséggel járó komoly veszélyekre. Miről ismerhetjük fel a biztonságos karácsonyi égősort? Veszélyes-e a pár száz forintért ilyen terméket venni? Hogyan használhatjuk fel egyedi módon a már minden lakásban megtalálható füzéreket? Szakértők segítségével járjuk körbe a karácsonyi hangulatvilágítás alapvető kérdéseit.

Már nemcsak a fákat díszítik

A hangulatvilágítást biztosító eszközök népszerű termékek az adventi időszakban: gyertyák, mécsesek mellett az égősorok is nagyon keresettek.

A vásárlók érezhetően egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az adventi és karácsonyi világításra, főleg azért, mert így viszonylag kis anyagi befektetéssel hatalmas hangulati pluszt adhatnak otthonunknak. A klasszikus égősorok mellett rengeteg újdonság kapható az utóbbi években, például fényfüggönyök és rézdrótos, pici LED-es világítások, amelyeket már nemcsak a karácsonyfára, hanem dekorációként a lakás legkülönbözőbb pontjain helyeznek el

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánctól.

Különösen az elmúlt néhány évben egyre nagyobb teret hódított magának a LED-technológia, hiszen nagyobb fényerőt biztosít azonos teljesítmény mellett, és a hagyományos izzónál hosszabb élettartam jellemzi. Ezek a fényfüzérek a vásárláskor drágának tűnhetnek, azonban pont a fenti tulajdonságok miatt, nagyon gyorsan megtérül a hagyományos izzónál magasabb ár.

Akár a klasszikus, akár a LED-es változat mellett döntünk, némi kreativitással egyedi módon varázsolhatunk ünnepi hangulatot akár a legegyszerűbb égősorral is. Például egy üvegvázába is elhelyezhetjük őket, amivel különleges fényformákat hozhatunk létre a váza alakjának megfelelően. Szintén a szokásostól eltérő, és igazán szemrevaló megoldás a fényfüzérek szobanövényekre (akár kaktuszokra) való aggatása, bútorokra (asztal, komód, polcrendszer), ajtókra, ablakokra, üres falrészekre rögzítése.

Amellett, hogy új formában használunk fel egy hagyományos dekorációs kiegészítőt, igazán egyedi kompozíciót hozhatunk így létre. Nem véletlen, hogy a fényfüzérek szép lassan a karácsonyi szezon sztárjaivá léptek elő.

Mit jelenthet az alacsony ár?

A fényfüzérek sokszínűvé váló felhasználásának és a növekvő keresletnek köszönhető, hogy az adventi időszakban egyre több helyen értékesítenek különféle típusú égősorokat, fényfüzéreket. A karácsonyi vásároktól kezdve, a diszkontláncokon át a lakberendezési áruházakban is gyorsan beszerezhetjük őket. Nem mindegy azonban, hogy hol vásárolunk, mert árban és minőségben is hatalmasak lehetnek a különbségek, hiszen nyomás nehezedik a gyártókra és a kiskereskedőkre, hogy a karácsonyi égőket a lehető legolcsóbban állítsák elő és forgalmazzák. Összeszedtünk tájékoztató jelleggel, hogy a hagyományos égősor típusoktól a különlegesebbekig reálisan milyen árakkal találkozhatunk:

  • Elemes karácsonyi égősor (20 darabos): 980 forint
  • Elemes, színes karácsonyi égősor (80 darabos): 2450 forint
  • Színeket folyamatosan váltó fémgömb-füzér (30 darabos): 4990 forint
  • Csillag formájú égőfüzér (40 darabos) 2990-4990 forint
  • Beltéri színes karácsonyi LED-sor (200 LED-es): 3970 forint
  • Kültéri LED-fényfüzér (120 LED-es): 4000 forint

Az adventi időszakban gomba módra szaporodnak a karácsonyi standok, ahol általában nincs mód a termékek kipróbálására, ami az elektrotechnikai árucikkeknél okozhat kellemetlen meglepetéseket. Ráadásul ezek az árusok az ünnepek után hirtelen köddé is válnak, így reklamációra, cserére vagy kompenzáció igénylésére sincs mód. Ismeretlen forrásból tehát ne vásároljunk égősorokat, válasszuk inkább az ismert, jó hírű kereskedőket, akik biztosan figyelembe veszik az alapvető biztonsági normákat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Spórolni leginkább az akciók kihasználásával érdemes, hiszen a legtöbb bolt és áruház jelentős kedvezményeket kínál az adventi időszakban: a KIKA üzleteiben például december 1. és 3. között 30% kedvezmény jár minden karácsonyi termékre.

Ezeket jól nézd meg, ha vásárolsz

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről évre kiemelt ellenőrzéseket tart a karácsony közeledtével, és figyelmezteti a vásárlókat a feltehetően gyengébb minőségű termékek kerülésére. Főleg a vezetékek vastagságának fontosságát szokták hangsúlyozni, hiszen ha túl vékony az általa hordozott áramhoz képest, fennáll a túlmelegedés kockázata és a gyulladásveszély. Szintén fontos ellenőrizni, hogy kettős szigetelése van-e a fényfüzérnek. Ez sok esetben látszik az izzófoglalatnál, illetve minél vastagabb a vezeték, annál valószínűbb, hogy a kettős szigetelés megvan.

Csak olyan árura adjunk ki pénzt, amelynek címkéje, illetve a rajta lévő biztonsági figyelmeztetés magyar nyelven is olvasható. A CE jelölést érdemes keresni, ami azt mutatja, hogy a termék megfelel az Európai Unió biztonsági követelményeinek, a német TÜV Rheinland GS pedig arra utal, hogy biztonságtechnikailag bevizsgált az adott termék. A füzér tájékoztatóján szerepelnie kell még a villamossági adatoknak (feszültség, teljesítmény) és az érintésvédelemnek - II. vagy III. osztály. Ha pedig kültéri izzót keresünk, a por- és nedvességvédelemre vonatkozó adatokat keressük - általában IP44, IP56 vagy IP64, s szintén fontos a szigetelés jelölése: H03VH7-6, H03VV-F, esetleg H03VVH2-F.

Tanácsok a biztonságos használathoz

A KIKA a fentieken kívül a biztonságos használat fontosságára is felhívja a figyelmet. Egyrészt ajánlott alaposan átolvasni a termékhez járó használati útmutatót, ami jellemzően biztonsági előírásokat is tartalmaz. Másrészt, semmiképp se szereljünk fel beltéri használatra szánt fényfüzért kültéren, és fordítva, hiszen nem véletlenül gyártanak ezekre a célokra külön termékeket.

Az égők messze nem olyan veszélyesek, mint mondjuk egy gyertya, de így is fontos, hogy a vezetéktől és egymástól távol tartva, fához, papírhoz nem hozzányomva, gyerekektől, állatoktól a berendezést távol tartva helyezzük el. A kültéri égősoroknál pedig arra kell figyelni, hogy a csatlakozást a lakáson belül oldjuk meg, hogy a hálózati adaptert se fagy, se víz ne érje.

Előfordulhat, hogy az égősor egyik égője meghibásodik és kialszik, amit fontos minél előbb kicserélni, mert ilyenkor a többi izzó túlmelegedhet. Fontos, hogy a cseréhez húzzuk ki az égősort a hálózatból, hogy elkerüljük az áramütést. Ha pedig felmerül a gyanú, hogy bármi elektromos vagy mechanikai problémája lehet egy új vagy akár régebben már használt égősornak, nem javasolt kockáztatni: inkább ne használjuk tovább, vigyük vissza a boltba és szerezzünk be egy másikat.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?