13 °C Budapest

Hátrányból indulnak a CSOK-os lakásvásárlók

2017. november 2. 15:30

A 100 ezer főnél népesebb vidéki városok közül Miskolcon és Nyíregyházán lehet a legolcsóbban lakást vásárolni. A másik végletet Győr jelenti, itt a legmagasabbak a lakásárak, a második helyen Kecskemét áll. Átlagosan 2600 lakáspiaci tranzakció várható városonként az idei évben: Debrecenben és Szegeden 3600 körül, míg a másik végletet Székesfehérvár (1500), Győr (2000) és Kecskemét (2000) képviseli e szempontból. Mindenhol jellemző, hogy döntően a helyi lakosok vásárolnak, és megfigyelhető, hogy a fejlesztők a készpénzes vásárlókat részesítik előnyben, háttérbe szorítva a CSOK-os érdeklődőket.

A 100 ezer főnél népesebb vidéki városok közül Miskolcon és Nyíregyházán lehet a legolcsóbban, Győrött és Kecskeméten pedig a legdrágábban lakást vásárolni az Otthon Centrum által végzett elemzés szerint. Éves szinten átlagosan 2600 lakáspiaci tranzakció várható városonként.

Debrecenben, a legnagyobb vidéki városunkban tavaly 3640 tranzakciót regisztráltak, várhatóan idén sem lesz eltérés. A fajlagos lakásárak a vidéki városok közül itt a legmagasabbak közé számítanak: a téglalakás 275, a panel 250, míg a családi házak 220 ezer forintos négyzetméteráron keltek el idén. A városban a legnagyobb kereslet a 15 millió forintnál nem drágább tégla/panellakások iránt van, de az új építésű lakások esetében akár 20-25 millió forintért, a családi házaknál akár 20-40 millió forint között is vannak érdeklődők.

Győrben tavaly 1950 tranzakció történt, míg idén várhatóan 3,5 százalékos növekedés mellett 2000 feletti adásvétel lesz. A vidéki városok közül az árak itt a legmagasabbak. A téglalakások 285 ezer, míg a panellakások 261 ezer forintos négyzetméterára a külső pesti kerületek értékével vetekszik. A családi házak 206 ezer forintos értéke is kedvező. A többi régióközponthoz képest nem csak az olcsóbb lakásokat keresik az ügyfelek, hanem érdeklődés van a családi házak, valamint új építésű lakások iránt is.

Finanszírozást keresel?

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A Bács-Kiskun megyei megyeszékhely Kecskemét lakónépessége 110 ezer fő, amely nagyobb, mint Székesfehérváré, valamint vándorlási mérlege a megyei jogú városok közül az egyik legkedvezőbb. Mindennek köszönhetően a tavaly megvalósult 1900 tranzakció várhatóan idén 5 százalékkal tovább nő és év végére eléri a 2000-et. A tranzakciószámokhoz hasonlóan az árak is kedvezően alakulnak városban: a téglalakások négyzetméterárai Győr szintjén vannak (285 ezer Ft/m2), de a panellakások 235 ezer Ft/négyzetméteres árszintje is kedvező.

A két lakástípus iránt nagy az érdeklődés, különösen 15 millió forintig, ezzel szemben a 163 ezer forintos négyzetméteráras családi házak iránt az érdeklődés csekélyebb, a vásárlók 20 millió forintig keresnek jellemzően. A városban az új építésű lakások iránt is élénk a kereslet, de a projekteket a beruházók jellemzően maguk értékesítik.

A második legnagyobb vidéki városunkban, Szegeden tavaly 3520 tranzakció valósult meg, míg idén 3 százalékos bővülés mellett 3650 adásvétel várható, ami Debrecen értékével azonos. A négyzetméterárak azonban elmaradnak a debreceni értékektől. A téglalakások 225 ezer Ft/négyzetméter, a panelek 184 ezer Ft/négyzetméteráron értékesíthetőek. A családi házakra viszonylag csekély az érdeklődés, emiatt sokszor csak nyomott, 150 ezer forint körüli négyzetméteráron sikerül őket eladni.

A legerősebb érdeklődés a kis garzon és panellakások iránt van a városban, mely vásárlások sokszor befektetési célzattal történnek, különösen az egyetem mellett. A városban kevés az új építésű lakás, így a CSOK iránt is csekély érdeklődés mutatkozik.

Miskolcon a tavaly regisztrált 2590 adásvételhez képest idén 3,5 százalékkal több várható, a tranzakciószám megközelítheti a 2700-at. Az árak azonban a 100 ezer főnél népesebb városok közül itt a legalacsonyabbak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tégla lakások és házak 145 ezer Ft/négyzetméter átlagos áron értékesíthetőek, míg a panellakások csak 130 ezer Ft/négyzetméteres áron. A helyi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vevők érzékenyek az árak tekintetében, elsősorban az olcsó lakásokat keresik. Emiatt a nagy alapterületű családi házak iránt nincs kereslet. Az új építésű lakások iránt szintén alacsony az érdeklődés a magasabb árak miatt.

Nyíregyházán tavaly 2300 tranzakció valósult meg, amely várhatóan idén 7 százalékkal tovább nőhet és elérheti a 2450-et. A városban azonban a vándorlási mérleg negatív és az árak is nyomottabbak, mint Kecskeméten. A téglalakások 210 ezer forintos négyzetméterára Miskolc után a második legalacsonyabb, de a panel és a családi házak 180 ezer forintos négyzetméterárai sem számítanak magasnak. A városban leginkább a két szobás tégla- és panellakások iránt élénk a kereslet. A családi házak és új lakások iránt nem annyira, mivel az érdeklődők számára túl magasak az árak.

A Dunántúl legnagyobb városában, Pécsett már tavaly elérte a tranzakciószám a 3000-et, idén pedig közel 5 százalékos növekedés mellett, akár 3200 eladás is megvalósulhat. A lakásárak a szegedi árakhoz hasonlóak: a téglalakások 225 ezer Ft/négyzetméter, a panelek 184 ezer Ft/négyzetméter áron értékesíthetőek. A családi házakra viszonylag csekély az érdeklődés, emiatt sokszor csak nyomott, 150 ezer forint körüli négyzetméteráron sikerül őket eladni. A vásárlók főként a tégla- és panellakásokat keresik, azonban Szegeddel ellentétben itt a jó állapotú két szobás 40-60 négyzetméteres lakások iránt a legnagyobb a kereslet.

A legkisebb régióközpontunkban - Székesfehérváron - tavaly 1500 tranzakciót regisztráltak és várhatóan idén is ekörül alakul a végső szám. A panel és téglalakások ára 250 ezer Ft/négyzetméter, a családi házakat 225 ezer forintos négyzetméterár jellemzi. A legnagyobb kereslet a 1,5-2 szobás lakásokra van, míg a legkisebb a családi házak iránt. Az új építésű piac még csak ébredezik a városban, érdeklődők ugyan vannak, de kevés az átadott új lakás.

Az új építésű lakások mindegyik városban megjelentek, csakúgy, mint a CSOK iránt érdeklődő ügyfelek. Azonban Győrt kivéve mindegyik városra jellemző, hogy a beruházók igyekeznek maguk értékesíteni a projektben kapható lakásokat. A CSOK-kal kapcsolatban megfigyelhető, hogy a fejlesztők mindenütt előnyben részesítik a készpénzes vásárlókat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem