16 °C Budapest
Ingyenmilliókból korszerűsítheted a házad, lakásod: pályáznod sem kell

Ingyenmilliókból korszerűsítheted a házad, lakásod: pályáznod sem kell

2017. október 14. 07:00

Magyarország továbbra is rekord mennyiségű energiát fűt el. Pedig az ország éghajlata ezt egyáltalán nem indokolja. Egy 2011-es európai vizsgálat alapjaira támaszkodva megvizsgáltunk, hogy mennyiben változott a magyarok energiafelhasználása a legfrisebb, elérhető adatokat elemezve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Intelligent Energy Europe program keretében 2011-ben készült egy tanulmány, ami öt EU-tagállam energiafelhasználási gyakorlatát vizsgálta és elemezte. A felmérésben résztvevő országok között ott volt Magyarország is, Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság és Németország mellett.

A felmérés során a kutatók rengeteg anyagot gyűjtöttek be az országokból, amit nehéz volt egységesen összevetni egymással a nemzetek társadalmi eltérései miatt. Voltak azonban olyan mutatók, amik lehetőséget adtak az összehasonlításra. Így Magyarországra vonatkozóan is közöltek érdekes adatokat. Ezekből pedig kiderül, hogy

  • az egy háztartásra jutó energiafogyasztás Magyarországon volt a legmagasabb,
  • szintén háztartásokra számolva Magyarország mindenkinél több energiát fűtött el,
  • a kiugróan magas hőenergia-fogyasztást azonban időjárási okok nem indokolták, hiszen például Németországban a hűvösebb éghajlat miatt egy hónappal hosszabb a fűtési szezon, Ausztria hegyi övezetiben pedig sokkal hidegebb a tél, mint Magyarországon,
  • a magas hőenergia fogyasztást a lakások hőszigetelésének, illetve korszerű nyílászáróinak és fűtőberendezéseinek hiánya okozhatta,
  • a vizsgált országok közül Magyarország vállalta a legkisebb arányú üvegházkibocsátás-csökkentést.

Ezek alapján a megállapítások alapján kíváncsiak voltunk arra, hogyan alakult Magyarország fűtésre elhasznált energiafelhasználása. Az Eurostat a 2015-ös évre rendelkezik magyar adatokkal ezen a téren, így azokat vetettük össze a 2011-ben kiadott jelentés megállapításaival. Belgium ugyanakkor nem szerepel az Eurostat listáján, így őt egy szomszédos országgal, Romániával helyettesítettük. A háztartásokra való bontást pedig egy főre jutóra cseréltük, amihez szintén 2015-ös Eurostat adatokat használtunk.

Elfűtött energia

Nem meglepő, hogy a legtöbb fűtésre szánt energiát a legnépesebb országok használják el, és jellemzően gázból fogy a legtöbb, míg elektromos áramból a legkevesebb. Egyedül Románia az, ahol a megújuló hordozók előzik a gázt. További érdekesség hogy a távfűtés kizárólag Németországban igazán jelentős.

Ennél azonban sokatmondóbb az az adatsor, ami az egy főre jutó fűtésre felhasznált energiahordozók mennyiségét mutatja. Hiszen ez alapján Magyarország szinte minden hordozót tekintve a második helyen áll (van ahol első). Ráadásul a mutatókban csak azok az országok előznek meg minket, akiknél kiemelkedően sok az energiafelhasználás az adott hordozót tekintve.

Ha az elektromos áram fűtésre való felhasználását nézzük jóval elmaradunk a 2011-ben is vizsgált országoktól. Románia azonban még nálunk is kevesebb áramot használ fűtésre.

A legnagyobb energiafaló

A 2011-es vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy Magyarország egy háztartásra nézve mindenkinél több energiát fűtött el. Ez pedig 2015-ben sem alakult másképp.

Magyarország ugyanis továbbra is rekord mennyiségű energiát fűt el. Ez pedig azt jelenti, hogy nálunk a legmagasabb az egy főre jutó, fűtésre szánt energia.

Az okokat persze ezek a statisztikai adatok nem közlik, de feltételezhető, hogy a hat évvel ezelőtt közölt megállapítások legalább egy része még mindig megállja a helyét. Még akkor is, ha a kirívó aránytalanságok csupán jól látható különbséggé alakultak át.

Az önfinanszírozó korszerűsítés

A fenti adatok igyencsak aggasztóak, így - még az agresszív állami árszabályozás ellenére is - indokolttá teszik a lakossági beruházásokat. Főként, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is foghatunk jelenlegi lakásfenntartási kiadásainkon), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is. Ebben pedig nagy segítségedre lehet a Pénzcentrum Kalkulátora, hiszen egy jól megválasztott hitelkonstrukcióval tízezreket is spórolhatunk a futamidő teljes hossza alatt.

Ha például 1 500 000 forintot szeretnénk felvenni 5 éves futamidőre, akkor a Sberbank személyi kölcsöne 32 207 forint havi törlesztéssel (2. hónaptól) ajánlja hitelét, így a futamidő végére 1 927 576 forintot kell visszafizetni (THM: 10,97%). A K&H személyi kölcsönét választva 31 863 forintot kellene törleszteni havonta, míg a teljes visszafizetendő összeg 1 939 920 forint lenne (THM: 11,16%). Ugyanerre a hitelkonstrukcióra az MKB Bank és CIB Bank is ajánl személyi kölcsönt. Előbbi 31 850, utóbbi 32 720 forint törlesztést kér havonta, így az MKB-nél 1 946 700 forintot (THM: 11,43%), a Cibnél pedig 1 963 200 forintot (THM: 11,73%) kell visszafizetnünk a futamidő végére.

A fenti hitelkonstrukcióra a Cetelem is ajánl személyi kölcsönt, ők 34 895 forintos havi törlesztést kérnek, amivel a futamidő végére 2 108 700 forintot kell visszafizetni (THM: 15,44%). Mindezek mellett a Cofidis és a Budapest Bank is ad lehetőséget a hitelfelvételre. Előbbi 35 564, utóbbi 39 255 forintot kér havi törlesztésként, így a Cofidisnél a futamidő végére 2 133 840 forintot (THM: 15,90%), míg a Budapest Banknál 2 355 300 forintot (20,50%) kell visszafizetni.

A német gasztronómia és az áram

Az Intelligent Energy Europe program 2011-es tanulmánya ugyan nem tért ki a főzéshez elhasznált energia mennyiségére, mi kíváncsiságból azért megnéztük, mi újság az országok között e téren. A főzést itt igazán tágan kell értelmezni, ugyanis ide tartozik a mikrohullámú sütő vagy például a kávéfőző használata is.

A grafikonon jól látszik, hogy a németeknél senki nem használ el több villamos áramot a konyhában. Valamint megállapítható az is, hogy a gázhasználat ebben a szegmensben is uralkodó. Külön érdekesség, hogy Románia igazán magas, mérhető adattal rendelkezik, ami a megújuló energia felhasználást illeti a főzés terén. Ha pedig megvizsgáljuk az összes étel és italkészítéshez elhasznált energiát,

akkor Magyarország ismét dobogós, és alig marad el a listán második helyen szereplő Romániától.

Az országok közti különbségek, azonban itt már jóval kiegyenlítődöttebbek, mint a fűtésre szánt energiahasználatnál.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20