2 °C Budapest

Ingyenmilliókból korszerűsítheted a házad, lakásod: pályáznod sem kell

2017. október 14. 07:00

Magyarország továbbra is rekord mennyiségű energiát fűt el. Pedig az ország éghajlata ezt egyáltalán nem indokolja. Egy 2011-es európai vizsgálat alapjaira támaszkodva megvizsgáltunk, hogy mennyiben változott a magyarok energiafelhasználása a legfrisebb, elérhető adatokat elemezve.

Az Intelligent Energy Europe program keretében 2011-ben készült egy tanulmány, ami öt EU-tagállam energiafelhasználási gyakorlatát vizsgálta és elemezte. A felmérésben résztvevő országok között ott volt Magyarország is, Ausztria, Belgium, az Egyesült Királyság és Németország mellett.

A felmérés során a kutatók rengeteg anyagot gyűjtöttek be az országokból, amit nehéz volt egységesen összevetni egymással a nemzetek társadalmi eltérései miatt. Voltak azonban olyan mutatók, amik lehetőséget adtak az összehasonlításra. Így Magyarországra vonatkozóan is közöltek érdekes adatokat. Ezekből pedig kiderül, hogy

  • az egy háztartásra jutó energiafogyasztás Magyarországon volt a legmagasabb,
  • szintén háztartásokra számolva Magyarország mindenkinél több energiát fűtött el,
  • a kiugróan magas hőenergia-fogyasztást azonban időjárási okok nem indokolták, hiszen például Németországban a hűvösebb éghajlat miatt egy hónappal hosszabb a fűtési szezon, Ausztria hegyi övezetiben pedig sokkal hidegebb a tél, mint Magyarországon,
  • a magas hőenergia fogyasztást a lakások hőszigetelésének, illetve korszerű nyílászáróinak és fűtőberendezéseinek hiánya okozhatta,
  • a vizsgált országok közül Magyarország vállalta a legkisebb arányú üvegházkibocsátás-csökkentést.

Ezek alapján a megállapítások alapján kíváncsiak voltunk arra, hogyan alakult Magyarország fűtésre elhasznált energiafelhasználása. Az Eurostat a 2015-ös évre rendelkezik magyar adatokkal ezen a téren, így azokat vetettük össze a 2011-ben kiadott jelentés megállapításaival. Belgium ugyanakkor nem szerepel az Eurostat listáján, így őt egy szomszédos országgal, Romániával helyettesítettük. A háztartásokra való bontást pedig egy főre jutóra cseréltük, amihez szintén 2015-ös Eurostat adatokat használtunk.

Elfűtött energia

Nem meglepő, hogy a legtöbb fűtésre szánt energiát a legnépesebb országok használják el, és jellemzően gázból fogy a legtöbb, míg elektromos áramból a legkevesebb. Egyedül Románia az, ahol a megújuló hordozók előzik a gázt. További érdekesség hogy a távfűtés kizárólag Németországban igazán jelentős.

Ennél azonban sokatmondóbb az az adatsor, ami az egy főre jutó fűtésre felhasznált energiahordozók mennyiségét mutatja. Hiszen ez alapján Magyarország szinte minden hordozót tekintve a második helyen áll (van ahol első). Ráadásul a mutatókban csak azok az országok előznek meg minket, akiknél kiemelkedően sok az energiafelhasználás az adott hordozót tekintve.

Ha az elektromos áram fűtésre való felhasználását nézzük jóval elmaradunk a 2011-ben is vizsgált országoktól. Románia azonban még nálunk is kevesebb áramot használ fűtésre.

A legnagyobb energiafaló

A 2011-es vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy Magyarország egy háztartásra nézve mindenkinél több energiát fűtött el. Ez pedig 2015-ben sem alakult másképp.

Magyarország ugyanis továbbra is rekord mennyiségű energiát fűt el. Ez pedig azt jelenti, hogy nálunk a legmagasabb az egy főre jutó, fűtésre szánt energia.

Az okokat persze ezek a statisztikai adatok nem közlik, de feltételezhető, hogy a hat évvel ezelőtt közölt megállapítások legalább egy része még mindig megállja a helyét. Még akkor is, ha a kirívó aránytalanságok csupán jól látható különbséggé alakultak át.

Az önfinanszírozó korszerűsítés

A fenti adatok igyencsak aggasztóak, így - még az agresszív állami árszabályozás ellenére is - indokolttá teszik a lakossági beruházásokat. Főként, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is foghatunk jelenlegi lakásfenntartási kiadásainkon), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is. Ebben pedig nagy segítségedre lehet a Pénzcentrum Kalkulátora, hiszen egy jól megválasztott hitelkonstrukcióval tízezreket is spórolhatunk a futamidő teljes hossza alatt.

Ha például 1 500 000 forintot szeretnénk felvenni 5 éves futamidőre, akkor a Sberbank személyi kölcsöne 32 207 forint havi törlesztéssel (2. hónaptól) ajánlja hitelét, így a futamidő végére 1 927 576 forintot kell visszafizetni (THM: 10,97%). A K&H személyi kölcsönét választva 31 863 forintot kellene törleszteni havonta, míg a teljes visszafizetendő összeg 1 939 920 forint lenne (THM: 11,16%). Ugyanerre a hitelkonstrukcióra az MKB Bank és CIB Bank is ajánl személyi kölcsönt. Előbbi 31 850, utóbbi 32 720 forint törlesztést kér havonta, így az MKB-nél 1 946 700 forintot (THM: 11,43%), a Cibnél pedig 1 963 200 forintot (THM: 11,73%) kell visszafizetnünk a futamidő végére.

A fenti hitelkonstrukcióra a Cetelem is ajánl személyi kölcsönt, ők 34 895 forintos havi törlesztést kérnek, amivel a futamidő végére 2 108 700 forintot kell visszafizetni (THM: 15,44%). Mindezek mellett a Cofidis és a Budapest Bank is ad lehetőséget a hitelfelvételre. Előbbi 35 564, utóbbi 39 255 forintot kér havi törlesztésként, így a Cofidisnél a futamidő végére 2 133 840 forintot (THM: 15,90%), míg a Budapest Banknál 2 355 300 forintot (20,50%) kell visszafizetni.

A német gasztronómia és az áram

Az Intelligent Energy Europe program 2011-es tanulmánya ugyan nem tért ki a főzéshez elhasznált energia mennyiségére, mi kíváncsiságból azért megnéztük, mi újság az országok között e téren. A főzést itt igazán tágan kell értelmezni, ugyanis ide tartozik a mikrohullámú sütő vagy például a kávéfőző használata is.

A grafikonon jól látszik, hogy a németeknél senki nem használ el több villamos áramot a konyhában. Valamint megállapítható az is, hogy a gázhasználat ebben a szegmensben is uralkodó. Külön érdekesség, hogy Románia igazán magas, mérhető adattal rendelkezik, ami a megújuló energia felhasználást illeti a főzés terén. Ha pedig megvizsgáljuk az összes étel és italkészítéshez elhasznált energiát,

akkor Magyarország ismét dobogós, és alig marad el a listán második helyen szereplő Romániától.

Az országok közti különbségek, azonban itt már jóval kiegyenlítődöttebbek, mint a fűtésre szánt energiahasználatnál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem