17 °C Budapest
Rémálom lett a lakáskiadás vége: sokkolta, ami otthon várta

Rémálom lett a lakáskiadás vége: sokkolta, ami otthon várta

2017. szeptember 17. 07:00

Augusztusban egy francia nő úgy döntött, hogy három hétre kiadja 13 négyzetméteres párizsi lakását az AirBnB-n keresztül. A kanadai bérlővel soha nem találkozott, a szomszédok szerint kedves ember volt, ami viszont csak utólag derült ki, hogy alkohol problémákkal küzdött, a lakást gyakorlatilag teljesen lerombolta, szó szerint húgyban, ürülékben és szemétben úszva hagyta ott. Az AirBnB azzal reklámozza magát, hogy 1 millió dollár értékű biztosítása védi a lakáskiadókat, egyelőre azonban nincs hír arról, hogy a teljes rombolást kifizették volna a pórul járt nőnek. Egyáltalán mi tévő légy, ha te is ilyen helyzetbe kerülsz?

A Pénzcentrumon is többször foglalkoztunk már a rövidtávú lakáskiadással. Általában adózási kérdések szoktak előkerülni a témával kapcsolatban, illetve, hogy ez egy jó lehetőség arra is, hogy egy kis mellékes jövedelemre tegyünk szert. Valahogy így gondolhatta Laurie S. is, aki 13 négyzetméteres lakását adta ki augusztusban három hétre egy kanadai bérlőnek az AirBnB-n keresztül, mely a világ legnagyobb rövidtávú ingatlankiadó szolgáltatása.

Kiadtad a lakásod, összevesztél a bérlővel és az cementet öntött a WC-kagylódba? Hónapokig lakott a lakásodban ingyen egy fickó és nem tudtad kitenni? Ha veled is történt ilyen vagy hasonló eset, írd meg a sztorit a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre!

Ingatlanos szakemberrel és jogásszal fogjuk kielemezni az esetet, hogy másokkal ez már ne történhessen meg. Jelentkezz!

Amikor a bérleti időszak tartama lejárt és a tulajdonos hazament, nem hitt a szemének. Mindenhol szemét, húgy, eldobott alkoholos üvegek, ürülék és iszonyú rombolás fogadta - olvasható a Local francia lapban. Képeken is rögzítette az állapotokat, érdemes végigkattintgatni őket:

Egy építkezési vállalat becslése alapján a tizenhárom négyzetméteres lakásban okozott kár értéke 10 ezer euro (kb. 3,1 millió forint), ennyibe kerül majd helyreállítani az eredeti állapotokat.

A károsult nő leírása alapján az esetet azonnal jelentette az AirBnB-nek, ám mivel augusztus 22-től szeptember 3-ig nem történt előrelépés az ügyében, létrehozott egy Facebook-oldalt, amelyen a lakás állapotát mutatta be. Miután ügyét felkapta a francia sajtó, beindult az AirBnB-s ügyintézés is.

A szerencsétlenül járt nő többször is hírt adott arról a Facebook-oldalon, hol is tart a lakás helyreállítási folyamata, legutóbbi bejegyzése szeptember 9-én kelt, ebben azt írta le, hogy ügyvédi felszólítást is kellett küldenie az AirBnB-nek, de már elismerték, hogy ritka és kivételes a kárigénye, és egyelőre kifizették a lakás takarítási költségeit.

Mit mond az AirBnB?

Az AirBnB saját honlapján meglehetősen megnyugtató képet fest arról, hogy mi a teendő, ha egy lakáskiadónak kárt okoz egy bérbevevő. Azt írják, sok vitát már az online vitamegoldó központjukon keresztül rendeznek a vitás felek. Azt javasolják, hogy a bérbeadók határozzanak meg biztonsági letétet, ez szolgálhat kártérítésként egy kisebb okozott kár esetén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben nem sikerül mégsem megállapodni a bérlővel a vtitamegoldó platformon, akkor pedig a következőket kell benyújtani a cégnek:

  • rendőrségi feljelentés (300 dollárt, tehát körülbelül 78 ezer forintot meghaladó kárigény esetén), 
  • a kárról készült fényképeket,
  • számlát vagy egyéb dokumentumot, mely igazolja károsodott vagyontárgy értékét, 
  • tulajdont igazoló dokumentumot, valamint
  • bármilyen más iratot, mely a károsult szerint segítheti a kárigény elbírálását.

Ilyen bejelentést a kárt okozó bérlő kiköltözését követő 14. napig, de legfeljebb addig lehet megtenni, amíg egy újabb bérlő be nem költözik a lakásba. Az AirBnB az ilyen helyzetekre egymillió dolláros, azaz közel 260 millió forintos felelősség-biztosítással rendelkezik.

A kárügyintézési folyamat időtartamával kapcsolatban annyit írnak a honlapjukon, hogy ez függ az ügy súlyosságától, a benyújtott dokumentáció minőségétől illetve a lakáskiadó és a bérlő együttműködési készségétől.

Leírásuk szerint törekednek arra, hogy a legtöbb ügyet a bejelentéstől számítva egy hét alatt megoldjanak, ez a francia nő fenti esetében, a károsult leírása alapján nem sikerült nekik.

Sok bosszúságot okozhat egy elhúzódó, vitás kűtügyintézési folyamat. Ha befektetési céllal vásárolt ingatlanról van szó, akkor az elmaradt haszon miatt fájhat a fejünk, ha viszont a saját lakásunkat adtuk ki, és nem tudunk oda visszaköltözni, az még talán a bevételkiesésnél is kellemetlenebb helyzetet teremthet.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?