19 °C Budapest
Lakást vennél Budapesten? 20 milliónál többet is elkölthetsz

Lakást vennél Budapesten? 20 milliónál többet is elkölthetsz

2017. január 31. 20:02

Tovább emelkedtek a hazai lakásárak 2016 harmadik negyedévében a második negyedéves lassulás után, de a forgalom is tovább bővült.

3,4 százalékkal emelkedtek 2016 harmadik negyedévében - vagyis július és szeptember között - az árak a használt lakások piacán, azt követően, hogy a második negyedévet még 1,3 százalékos csökkenés jellemezte. Az áremelkedés tehát ismét beindult, ahogy a forgalom is tovább növekedett - állapította meg legfrissebb lakáspiaci jelentésében a KSH, azonban a 3 hónap múlva érkező negyedik negyedéves adatok már kevésbé derűs képet festenek majd - írja közelményében a Balla Ingatlan.

Tovább emelkednek az árak

2016 harmadik negyedévében 14 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom, azaz ennyivel több lakást adtak el az országban, mint egy évvel korábban. Ezzel az értékkel még mindig csak közelítettük a válság előtti szintet, de nem értük el azt.

Az árak is tovább emelkedtek: ha összesítjük 2016 első három negyedévének eredményeit, akkor látható, hogy 10 százalékos tiszta áremelkedésre került sor. A tiszta áremelkedés azt mutatja, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ugyanazokat az ingatlanokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a tényleges áremelkedés mértéke mindössze 0,8 százalék volt 2015-höz viszonyítva, mivel az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott.

Nominális értéket tekintve a lakásárak meghaladták a válság előtti, 2008-as szintet, ugyanakkor reálértéken számítva még alatta járnak. Ha a fogyasztói árak alakulását is figyelembe vesszük, akkor a használt lakások 12 százalékkal olcsóbbak, mint 2008-ban voltak.

Egyre kisebb lakásokat veszünk

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy egy budapesti használt lakás átlagára 20,3 millió forint volt a tavalyi év első három negyedévében, vagyis 3 millió forinttal drágább, mint egy évvel korábban. A négyzetméterárak viszont ennél is nagyobb mértékben, 19 százalékkal nőttek. Ugyanis a piaci forgalom eltolódott a kisebb lakások felé, melyek a négyzetméterárakat tekintve drágábbak. Vagyis egyre kisebb lakásokat veszünk.

Az elmúlt években a budapesti, kisméretű lakások ára emelkedett a legnagyobb mértékben a lakáspiacon: 2008 óta 34-36 százalékkal. Ez azért is lényeges, mert a fővárosban az értékesített lakások átlagos alapterülete 58 négyzetméter, valamint az értékesített lakások közel kétharmada 60 négyzetméteresnél kisebb. Ráadásul a fővárosban a 40 négyzetméter alatti lakások részesedése is növekedni tudott: a korábban jellemző 25 százalék alatti értékről 26 százalék fölé emelkedett.

Jön a korrekció?

Az árak tehát még emelkedtek a harmadik negyedévben, de Balla Ákos a cég tulajdonos-ügyvezetője szerint az azt megelőző másfél évben a fővárosra jellemző 30, de a felkapottabb kerületekben és lakástípusoknál az 50-60 százalékot is elérő áremelkedés a tavalyi év negyedik negyedévében véget ért. Egyre több jel utal ugyanis a kifulladásra: elmaradozó vevők, mérséklődő ajánlatok, növekvő alkuk. Így az eladási árak 2017 legelején inkább már csak stagnálnak, a forgalom növekedése megtorpant, a vevők pedig messze elkerülik a túlárazott ingatlanokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakember várakozásai szerint 2017-ben akár 5 százalékos ingatlanár-csökkenésre is sor kerülhet.

Aminek az az oka, hogy az eddigi áremelkedést kiváltó tényezők - az alacsony jegybanki alapkamat, az elhalasztott vásárlások, a módosított CSOK és a bizonytalanná váló pénzügyi befektetések felől az ingatlanpiacra áramló tőke - hatása mára egyértelműen elhalványult.

Nincs már friss pénz, mely tovább fűtené az ingatlanpiacot. Így, ha markáns eséssel nem is kell számolni, egy korrekcióra mindenképpen érdemes felkészülniük az ingatlanaikat eladni készülő tulajdonosoknak - tette hozzá. Az eladók nagy része persze csak rendkívül lassan realizálja, hogy egy új helyzet van kialakulóban, a hirdetési árak pedig torz képet mutatnak. El kell telnie egy kis időnek, míg ráeszmélnek, hogy a korábban megálmodott árakon nincs érdeklődő az ingatlanaikra.

A vevők egyre alaposabban megfontolják, mit vesznek, és sok esetben kivárnak egy jobb ajánlat érdekében. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek beszámolói szerint mindez kiválóan látszik az elmúlt két év egyértelmű nyertesének számító panellakások piacán. A Zuglóban vagy épp a XI. kerületben kialakult - egyébként rendkívül magas - 300-350 ezer forintos négyzetméterárak felett ezeknek a lakásoknak már nincs piaca, a túlárazott lakások iránt egyáltalán nem érdeklődnek a vevők.

Mi lesz két év múlva?

Balla Ákos szerint az ereszkedő trend a 2018-as évben is kitarthat, hiszen ekkor jelennek meg nagyobb számban azok az újépítésű ingatlanok a piacon, melyek most még tervasztalon léteznek, vagy épp csak belekezdtek kivitelezésükbe a fejlesztők.

Több száz lakásos projektekről van szó, melyek árban teljes mértékben versenyképesek a túlárazott használt lakásokéval. És itt elég, ha csak a XI. kerületi Elite Park 520-550 ezer forintos átlag-négyzetméteráraira gondolunk, melyért nemcsak egy újépítésű lakást kapunk, hanem kiváló közlekedést, parkosított környezetet, a Duna-part és a belváros közelségét. Hamarosan ezzel kell majd versenyezniük a használt lakások tulajdonosainak.

Az eladóknak tehát vissza kell térniük a valóság talajára, és meg kell békülniük azzal, hogy korábbi vágyálmaikat már nem válthatják valóra az ingatlanpiacon - hangsúlyozta a szakember. Az idő a vevőknek dolgozik, akik ismét egyre nagyobb kínálatból válogathatnak, hiszen az újépítésű lakások fokozatos megjelenésével kibővül a lehetőségek száma, miközben az árak fokozatosan lefelé araszolnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?