25 °C Budapest
Ennyit ért a rezsicsökkentés: Magyarország kontra Európa

Ennyit ért a rezsicsökkentés: Magyarország kontra Európa

2017. január 23. 05:30

Amíg nálunk vásárlóerő-paritáson, azaz a magyar árszínvonal alakulásához viszonyítva sem változtak a rezsiköltségek az elmúlt két évben, addig rengeteg európai országban, köztük Romániában is jóval könnyebb lett a családok élete. Na persze akadnak olyan országok is, ahol éppen ellenkező trend rajzolódott ki. Persze arról sem szbad megfeledkezni, hogy az állami árkontroll bő 4 éve biztosítja idehaza a jelenlegi árszintet. Mutatjuk a részleteket.

Habár a rezsicsökkentés, illetve az állami árkontroll eredménye részint vitathatatlan (barokkos túlzás persze Németh Szilárd legutóbbi megszólalása, miszerint

a rezsicsökkentéssel évente átlagosan 170 ezer forinttal több marad a családoknál),

kíváncsiak lettünk, mi újság Európa többi országában. Éppen ezért a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kikértük az elmúlt két évre vonatkozó, nemzetközi árakat tartalmazó adatsort. Azt viszont mindjárt az elején leszögeznénk, hogy

idehaza bő 4 éve nem változott az árszínvonal, így az elmúlt 2 év adatsorát ennek fényében kell értékelni.

Ezzel együtt a MEKH statisztikái szerint bőven akadtak olyan európai országok, ahol átlagáron és vásárlóerő-paritáson mérve is érezhetően olcsóbb lett a lakossági villamos energia és földgáz ára. Ha kisarkítjuk, akkor ez akár azt is jelentheti, hogy idehaza előre beárazták a világpiaci folyamatokat - a kérdés csak az, merre mozog majd a jövőben az átlagár, meddig élvezhetjük a rezsicsökkentés pozitív hatásait. Mutatjuk a részleteket!

Villamos energia

A MEKH-től származó, 2015-re és 2016-ra vonatkozó adatok éves átlaga szerint 16 európai országban enyhültek, 10-ben pedig nőttek tavaly a lakosság terhei. Jelentősnek mondható a csökkenés többek között a románoknál, a briteknél, illetve Hollandiában; míg Portugáliában, Dániában, illetve a németeknél komolyabb áremelkedés bontakozott ki.

Vásárlóerő-paritáson, tehát az adott ország árszínvonalához viszonyítva némileg más a helyzet: az adatsor szerint "csak" 15 európai országban enyhültek a lakosság terhei; míg 12 ország polgárai nézhettek farkaszemet a növekvő rezsiköltségekkel 2016-ban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Földgáz

Az adatsor szerint a lakossági földgáznál jóval egyértelműbb az európai trend: míg 23 országban jelentősen csökkent az átlagár, addig mindössze 3 olyan ország akadt, ahol némi drágulás volt megfigyelhető. A legjelentősebb csökkenésnek például a bolgár, a szerb, a brit, illetve a görög családok örülhettek. Svédországban viszont -ahol egyébként amúgy is igencsak magas az átlagár - komoly drágulást könyvelhettek el a tavalyi évben a háztartások.

Mindezzel összhangban vásárlóerő-paritáson mérve is hasonló volt a helyzet: 23 országban jelentősen enyhültek tavaly a lakosság terhei, és csak 3 nemzet lakosait fogadta magasabb átlagár a hó végi összesítőkön, mint egy évvel korábban. Csak a példa kedvéért, Bulgáriában, illetve az észteknél bő 1 eurócenttel kellett kevesebbet fizetnie a lakosságnak 1 kilówttórányi gázért.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02