Már nem ciki panelben élni, ráadásul jó befektetés is

Már nem ciki panelben élni, ráadásul jó befektetés is

2016. december 12. 18:01

Saját használatra és befektetésnek is egyre vonzóbb a panellakás, különösen, ha felújított. A budapesti paneleknek az elmúlt két évben 65 százalékkal nőtt az átlagára, a használt lakások piacán pedig keresettebbek, mint téglaépítésű társaik. A fővárosba, a megyeszékhelyekre költözők körében is ez a legnépszerűbb lakástípus. Kevesen tudják, hogy a korszerűsítéséhez szükséges tőke könnyedén összegyűlhet állami támogatásból is.


A tömbház-sztereotípia véglegesen megdőlt, már nem "ciki" panelben élni. A pár éve még lenézett, korszerűtlennek tartott házak átalakítása ugyanis egyre gyakoribb. Egy ilyen lakás vitathatatlan előnye a több, nagyméretű, ezért sok fényt biztosító ablak, a megfelelő tájolás és jó belmagasság. Nemcsak 30 százalékkal olcsóbbak az ilyen lakások, de a korszerűsített infrastruktúra révén a fenntartási költségük is vetekszik egy azonos téglalakáséval. Ráadásul kiválóan megközelíthetőek tömegközlekedéssel is. A legfrissebb KSH-felmérések szerint a használt lakás iránt érdeklődők ötöde keresi a paneleket Budapesten. Hasonlóan népszerűek ezek az ingatlanok a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken is, ott a lakáskeresők 36 százaléka preferálja ezeket az épületeket.

6 tipp és még 10 négyzetméter

A panellakások felújítása előtt kötelező szakember tanácsát kérni, mert a szerkezeti átalakítások engedélyhez kötöttek. Egy tízemeletes ház esetében a különböző szinteken eltérőek a statikai lehetőségek, általában a hetedik emelettől fölfelé jobb a tulajdonosok helyzete. A nagyobb élettér kialakításához azonban nem feltétlenül szükséges a falakat megbontani. Pataki Judit belsőépítész tapasztalatai szerint némi kreativitással akár több tíz négyzetméterrel is növelhető a térhatás.

Gipszkarton falba süllyesztett szekrényekkel érhetünk el változatos térhatást. Érdemes világos színeket használni, hogy ezzel is növeljük a térérzetet. Helyiségenként maximum egy falat tapétázzunk. Nagyméretű csempék, járólapok használata szintén segít a kisebb helyiségek tágításában. A mennyezeti rejtett fények még hangulatosabbá tehetik panellakásunkat. Nagyméretű tükrökkel tovább tágíthatjuk a szűkösebb helyiségeket

- tanácsolja a szakember.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Félmilliós állami támogatás

Nagyon sok függ a lakás állapotától, egyedi jellemzőktől és a tervezett munkálatoktól, de négyzetméterenként nagyjából 40-60 ezer forint felújítási költséggel kell számolni - mondja az OTP Lakástakarékpénztár vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter kalkulációja szerint egy átlagos kétszobás panellakás esetében már komoly anyagi előnyt jelent az állami támogatású megtakarítás. Két családtag számára kötött négyéves szerződéssel a félmillió forintot is meghaladja az állami támogatás mértéke a 2,5 milliós megtakarításból. A lakástakarékban összegyűlt pénzből a klasszikus festést, ablakcserét, a beépített konyhaszekrényt és a beépített háztartási gépeket is, valamint a burkolást, a víz és fűtés korszerűsítését is finanszírozni lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?