Már nem ciki panelben élni, ráadásul jó befektetés is

2016. december 12. 18:01

Saját használatra és befektetésnek is egyre vonzóbb a panellakás, különösen, ha felújított. A budapesti paneleknek az elmúlt két évben 65 százalékkal nőtt az átlagára, a használt lakások piacán pedig keresettebbek, mint téglaépítésű társaik. A fővárosba, a megyeszékhelyekre költözők körében is ez a legnépszerűbb lakástípus. Kevesen tudják, hogy a korszerűsítéséhez szükséges tőke könnyedén összegyűlhet állami támogatásból is.


A tömbház-sztereotípia véglegesen megdőlt, már nem "ciki" panelben élni. A pár éve még lenézett, korszerűtlennek tartott házak átalakítása ugyanis egyre gyakoribb. Egy ilyen lakás vitathatatlan előnye a több, nagyméretű, ezért sok fényt biztosító ablak, a megfelelő tájolás és jó belmagasság. Nemcsak 30 százalékkal olcsóbbak az ilyen lakások, de a korszerűsített infrastruktúra révén a fenntartási költségük is vetekszik egy azonos téglalakáséval. Ráadásul kiválóan megközelíthetőek tömegközlekedéssel is. A legfrissebb KSH-felmérések szerint a használt lakás iránt érdeklődők ötöde keresi a paneleket Budapesten. Hasonlóan népszerűek ezek az ingatlanok a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken is, ott a lakáskeresők 36 százaléka preferálja ezeket az épületeket.

6 tipp és még 10 négyzetméter

A panellakások felújítása előtt kötelező szakember tanácsát kérni, mert a szerkezeti átalakítások engedélyhez kötöttek. Egy tízemeletes ház esetében a különböző szinteken eltérőek a statikai lehetőségek, általában a hetedik emelettől fölfelé jobb a tulajdonosok helyzete. A nagyobb élettér kialakításához azonban nem feltétlenül szükséges a falakat megbontani. Pataki Judit belsőépítész tapasztalatai szerint némi kreativitással akár több tíz négyzetméterrel is növelhető a térhatás.

Gipszkarton falba süllyesztett szekrényekkel érhetünk el változatos térhatást. Érdemes világos színeket használni, hogy ezzel is növeljük a térérzetet. Helyiségenként maximum egy falat tapétázzunk. Nagyméretű csempék, járólapok használata szintén segít a kisebb helyiségek tágításában. A mennyezeti rejtett fények még hangulatosabbá tehetik panellakásunkat. Nagyméretű tükrökkel tovább tágíthatjuk a szűkösebb helyiségeket

- tanácsolja a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Félmilliós állami támogatás

Nagyon sok függ a lakás állapotától, egyedi jellemzőktől és a tervezett munkálatoktól, de négyzetméterenként nagyjából 40-60 ezer forint felújítási költséggel kell számolni - mondja az OTP Lakástakarékpénztár vezérigazgató-helyettese. Köntös Péter kalkulációja szerint egy átlagos kétszobás panellakás esetében már komoly anyagi előnyt jelent az állami támogatású megtakarítás. Két családtag számára kötött négyéves szerződéssel a félmillió forintot is meghaladja az állami támogatás mértéke a 2,5 milliós megtakarításból. A lakástakarékban összegyűlt pénzből a klasszikus festést, ablakcserét, a beépített konyhaszekrényt és a beépített háztartási gépeket is, valamint a burkolást, a víz és fűtés korszerűsítését is finanszírozni lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm