2 °C Budapest

Aggasztó: 5-ből 1 magyar gyermek nyomorog

2016. december 1. 11:46

A legszegényebb magyarok jövedelme nőtt a legnagyobb arányban, és a gyermekszegénység csökkent a legnagyobb mértékben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kutatása szerint. 

Az egyfőre jutó éves átlagos bruttó jövedelem tavaly 1 millió 440 ezer forint volt tavaly, az éves nettő pedig 1 millió 150 ezer forint volt - derül ki a KSH A háztartások életszínvonala, 2015 című kiadványból. A kutatás uniós irányelvek és kérdések alapján készültek, 8 ezer háztartást és 16 ezer személyt kérdeztek meg. A felmérés szerint a bruttó jövedelem esetében 4,8, a nettó jövedelemben pedig 4,6 százalékos volt a növekedés. Eközben a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek, így 4,7 százalékos volt a reáljövedelem-növekedés.

A munkajövedelmek és társadalmi jövedelemk is emelkedtek.Előbbi nagyobb, utóbbi kisebb mértékben. A tanulmány készítői szerint a legnagyobb mértékben az alsó négy jövedelmi tizedben élőknek nőtt a bevétele, 5-6 százalékkal. Míg a két felső tizednek 4,2 és 3,7 százalék között mozgott. 

Még mindig több mint 1 millió magyar szegény

A statisztika szerint 1,9 százalékponttal csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya. Tavaly 1 millió 398 ezer ember él a szegénységi küszöb alatt, vagyis évi 887 ezer forintnál kevesebb jövedelemből, tehát kevesebb, mint havi 73 917 forintból. Ez ugyan még mindig magas arány, de több, mint 100 ezer ember került ki ebből a kategóriából az elmúlt egy év alatt.

A szegénység kockázatának viszont 2 millió 541 ezer ember van kitéve, tehát a  társadalom 26,3 százaléka.

A 3 és többgyermekes családok jövedelme 18,7 százalékkal emelkedtek. A gyermekszegénység csökkent a legnagyobb mértékben, 5 százalékkal csökkent, vagyis a 18 év alattiak körében a szegénységi arány 25 százalékról 19,9-re mérséklődött.

Európai viszonylatban Magyarország a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jobban szórtuk, a pénzt tavaly

A háztartások egy főre jutó éves fogyasztási kiadása 979 ezer forint volt, ez 7,9 százalékos növekedés 2014-hez képest. Ez az első év, hogy a fogyasztásunk a gazdasági válság előtti értékeket felülmúlja. Élelmiszerekre, alkoholmentes italokra, közlekedésre és lakásfenntartásra költöttük a legtöbbet. 

Az egy főre jutó élelmiszer- és alkoholmentes italok fogysztás a háztartások 240 ezer forintot költöttek el tavaly, ebből 210 ezer forint volt az élelmiszer. 

Azt is megkérdezték a magyaroktól, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Egytől tizes skálán 6,1 pont lett az átlag. Ez a mutató már négy éve stabil, és az látható, hogy a fiatal felnőttek elégedettebbek, mint az idősebb korosztály. A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolai végzettség meghatározóan befolyásolja, hogy mennyire elégedett az életével az egyén. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm