3 °C Budapest
Aggasztó: 5-ből 1 magyar gyermek nyomorog

Aggasztó: 5-ből 1 magyar gyermek nyomorog

2016. december 1. 11:46

A legszegényebb magyarok jövedelme nőtt a legnagyobb arányban, és a gyermekszegénység csökkent a legnagyobb mértékben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kutatása szerint. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egyfőre jutó éves átlagos bruttó jövedelem tavaly 1 millió 440 ezer forint volt tavaly, az éves nettő pedig 1 millió 150 ezer forint volt - derül ki a KSH A háztartások életszínvonala, 2015 című kiadványból. A kutatás uniós irányelvek és kérdések alapján készültek, 8 ezer háztartást és 16 ezer személyt kérdeztek meg. A felmérés szerint a bruttó jövedelem esetében 4,8, a nettó jövedelemben pedig 4,6 százalékos volt a növekedés. Eközben a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek, így 4,7 százalékos volt a reáljövedelem-növekedés.

A munkajövedelmek és társadalmi jövedelemk is emelkedtek.Előbbi nagyobb, utóbbi kisebb mértékben. A tanulmány készítői szerint a legnagyobb mértékben az alsó négy jövedelmi tizedben élőknek nőtt a bevétele, 5-6 százalékkal. Míg a két felső tizednek 4,2 és 3,7 százalék között mozgott. 

Még mindig több mint 1 millió magyar szegény

A statisztika szerint 1,9 százalékponttal csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya. Tavaly 1 millió 398 ezer ember él a szegénységi küszöb alatt, vagyis évi 887 ezer forintnál kevesebb jövedelemből, tehát kevesebb, mint havi 73 917 forintból. Ez ugyan még mindig magas arány, de több, mint 100 ezer ember került ki ebből a kategóriából az elmúlt egy év alatt.

A szegénység kockázatának viszont 2 millió 541 ezer ember van kitéve, tehát a  társadalom 26,3 százaléka.

A 3 és többgyermekes családok jövedelme 18,7 százalékkal emelkedtek. A gyermekszegénység csökkent a legnagyobb mértékben, 5 százalékkal csökkent, vagyis a 18 év alattiak körében a szegénységi arány 25 százalékról 19,9-re mérséklődött.

Európai viszonylatban Magyarország a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jobban szórtuk, a pénzt tavaly

A háztartások egy főre jutó éves fogyasztási kiadása 979 ezer forint volt, ez 7,9 százalékos növekedés 2014-hez képest. Ez az első év, hogy a fogyasztásunk a gazdasági válság előtti értékeket felülmúlja. Élelmiszerekre, alkoholmentes italokra, közlekedésre és lakásfenntartásra költöttük a legtöbbet. 

Az egy főre jutó élelmiszer- és alkoholmentes italok fogysztás a háztartások 240 ezer forintot költöttek el tavaly, ebből 210 ezer forint volt az élelmiszer. 

Azt is megkérdezték a magyaroktól, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Egytől tizes skálán 6,1 pont lett az átlag. Ez a mutató már négy éve stabil, és az látható, hogy a fiatal felnőttek elégedettebbek, mint az idősebb korosztály. A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolai végzettség meghatározóan befolyásolja, hogy mennyire elégedett az életével az egyén. 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?