14 °C Budapest
Gondoltad volna, hogy ennyiszer költözik életében egy magyar?

Gondoltad volna, hogy ennyiszer költözik életében egy magyar?

2016. november 10. 17:30

Egy évtized átalakította a lakásszerzés módját: a magyarok egyre nagyobb arányban bérelnek lakást, ugyanakkor egyre többen vannak, akik maguk által épített lakásba költöznek. Átlagosan 3,4 lakásban élik le életüket, de úgy is mondható, háromszor költöznek életükben a magyarok. Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülését nézve ez a szám várhatóan tovább növekszik majd a következő időszakban.

A KSH 2015-ös lakhatási felméréséből kiderült, hogy mindössze minden tizennegyedik ember éli le az életét abban a lakásban, ahova született. Élete során a magyarok 30 százaléka egyszer, további 30 százaléka kétszer, 33 százaléka még ennél is többször vált otthont. A korábbi, 2003-as felmérés eredményéhez képest többet költözködnek az emberek. Akkor még 3,2, ma átlag 3,4 lakást használ összesen élete során egy ember  - olvasható az OTP Ingatlanpont közleményében. 

Az elmúlt 12 évben végbemenő változások közül a legmarkánsabb fordulat az albérletek felfutásánál érhető tetten. 2003-ban még a magyarok 10,8 százaléka költözött magánalbérletbe, 2015-re ez az arány közel háromszorosára növekedett, elérte a 27,9 százalékot. 

Az elmúlt évben drasztikusan nőtt az ingatlanok iránti kereslet, amelyet egyaránt befolyásolnak az állami kedvezmények, a különféle munkáltatói juttatások, és a gyarapodó befektetői szándékú vásárlások"

 - hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette, mind vásárlásra, mind albérletre egyre többen vágynak, így a KSH által vizsgált évtizedes tendencia alapján azt várják, tovább fog emelkedni az egy életre jutó költözések száma. 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?