16 °C Budapest
Óriási a szakadék: keleten két és fél lakást vehetsz egy nyugati áráért

Óriási a szakadék: keleten két és fél lakást vehetsz egy nyugati áráért

2016. november 3. 16:03

A magyar nagyvárosok többségében nőtt az új társasházi lakások iránti érdeklődés. A kereslet élénkülése első lépésben, már az év elején a telekárakat hajtotta fel, és egyre több helyen találkozhatunk 400 ezer Ft/m2 feletti ingatlanárakkal. Az igényre már van válasz: két és félszer több építési engedélyt adtak ki idén eddig, mint tavaly ilyenkor.

A KSH friss adatai szerint az idei év első három negyedévében összesen 5 307 új lakás épült Magyarországon, 14 százalékkal meghaladva a tavalyi év azonos időszakát. 2016-ban Pest megyén kívül Nyugat-Dunántúl térségében történt a legtöbb beruházás : 1 416 lakást a fővárosban, 1 129-et Győr-Moson-Sopron megyében, 896-ot pedig Pest megye egyéb területein építettek. Emellett példátlan volument ért el a lakásépítési bejelentések és engedélyek száma: összesen 21 414 volt 2016-ban, amely két és félszerese a megelőző év hasonló időszakának - derült ki az OTP Ingatlanpont vidéki újlakás-piaci elemzéséből.

Nyugat és a Balaton-part rejti a legtöbb potenciált

Az ország nyugati felének nagyvárosaiban nagyjából egységes a fellendülés: Székesfehérváron és Győrben már a tervasztalról is eladhatók a lakások, a befektetők versenyeznek a központi, jó helyen lévő telkekért, továbbá Sopronban is dübörög a piac - holott a nagy árboom még valószínűleg hátra van. 

A most zajló építkezések korábbi tervek megvalósulásai, melyek egyre inkább kiszorulnak a város peremére. A soproni és részben a győri piacot elsősorban nem a CSOK hajtja, hanem a közeli ausztriai munkalehetőség, ami már évekkel ezelőtt felverte az árakat" 

- hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette, Pécsen és Zalaegerszegen a válság miatt elhalasztott projektek indultak újra a kereslet élénkülésére reagálva. Tatabányán évekig nem épült nagy beruházás, most viszont két nagyobb lakópark kínálatából lehet választani. Nagy a mozgolódás Veszprémben is; ott kb. 1100 lakás építésére van engedély.

A Balaton-parti települések külön részpiacot jelentenek; itt a válság alatt is bátran építettek a beruházók. Balatonfüreden társasház építéséhez telket találni már-már csodaszámba megy, emiatt a telekárak néhol megkétszereződtek idén. Kb. 300 lakás kapott építési engedélyt, valamint 2-3 nagyobb projektet készítenek elő. Siófok a befektetők paradicsoma: sorra indulnak új (vagy újra indított) projektek a tótól távolabb is.

Az ingatlanárak a nyugati országrészen a magyar tenger déli partján a legmagasabbak: a vízparton 500 és 800 ezer Ft/m2 között alakulnak, elsősorban a panorámától függően.

Sopronban 380-450 ezer, Székesfehérváron és Veszprémben 360-420 ezer, Pécsen átlagosan 350 ezer, míg Zalaegerszegen és Tatabányán 300 ezer forint körüli egy négyzetméter új lakás ára.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Keleten három városra korlátozódik a növekedés

A keleti országrészen vannak nagyvárosok, melyeket látszólag hidegen hagyott az áfacsökkentésés -visszaigénylés lehetősége, valamint a CSOK jelentette könnyítések. Egerben és Nyíregyházán az év eleji, áremelkedést is hozó látványos érdeklődés a telkek és az épülő kisszámú új lakás iránt mostanra alábbhagyott, Békéscsabán és Salgótarjánban meg sem jelent. 

A nagyobb, akár százas nagyságrendű lakást építő cégek fantáziáját Miskolc, Debrecen és Kecskemét mozgatja meg, utóbbinál egyértelműen az autógyári beruházás bővítésének, valamint az egyetem építésének hatására.

A borsodi megyeszékhelyen több új beruházás indult, és a válság miatt félbeszakadt projektek is feléledtek; a telekárak növekedése - alacsony bázisról indulva - elérhette az 50 százalékot.  Új lakáshoz legdrágábban Kecskeméten (350-450 ezer Ft/m2) és Debrecenben (300-440 ezer Ft/m2) lehet jutni. Egerben, Miskolcon és Szolnokon ugyanakkor 300 ezer Ft/m2 körül alakulnak az árak új ingatlan esetén.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?