0 °C Budapest

Vízparti telek 1,3 millióért a Balatonnál? Ilyen is van!

2016. október 21. 14:01

Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy vízparti telket csak a szupergazdagok tudnak venni a Balatonnál. Badacsonytomajon ugyanis már alig több mint 1 millió forint is elég egy saját "strandhoz". Igaz, jónéhány kompromisszummal.

Az Otthontérkép adatbázisában kutakodva akadt meg a szemünk a következő hirdetésen: "Badacsonytomaj, Lábdihegy részén, 737 négyzetméteres,

vízparti telek, 1 millió 260 ezer forintért ELADÓ!"

Igen, jól olvasod, nem elírás: az irányár valóban potom 1 millió 260 ezer forint (hirdetéstől függően 1,26 mFt vagy 1,36 mFt). És hogy mi a trükk? Hát csak annyi, hogy:

3686 m2-es külterületi rét megnevezésű ingatlan 737 m2-es része eladó. Nincs közmű, nincs kerítés és építeni sem lehet. V-1 övezeti besorolás és Natura 2000 terület

- hívják fel a figyelmet a hirdetésben.

Azt viszont fontos kiemelni, hogy az építésre vonatkozó tiltásnak nincs feltétlenül köze ahhoz, hogy az ingatlan Natura 2000 területen fekszik (persze a hatóság dönthet úgy; és még az önkormányzat is hivatkozhat saját hatáskörében erre - ez utóbbit lásd alább). A vonatkozó rendelet szerint ugyanis a

(...) Natura 2000 területre irányuló hatósági eljárás során a felügyelőség, illetve külön jogszabályban meghatározott természetvédelmi hatóság szakhatósági hozzájárulása szükséges

Tehát alap esetben elképzelhető a telekalakítás, illetve beépítés, csak az engedélyezési eljárás - és az előírásoknak való megfelelés - jóval nagyobb falat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Na persze az önkormányzat a helyi rendezési tervében hozhat tiltó határozatot, és az indoklásban akár hivatkozhat arra is, hogy az érintett terület részt vesz a Natura programban. Sőt, a fenti hirdetés esetében akár még az is elképzelhető, hogy azért nem lehet építkezni, mert a teljes terület osztatlan közös tulajdonban van.

Sátor, jurta, lakókocsi...

Nem lehet építkezni? Na és! 1 millió 260 ezer forintért lehet egy falatnyi vízparti telked a Balatonnál, saját nádassal, stéggel (na persze a terület megóvásának, fenntartásának állandó költségeiről nem szabad megfeledkezni). Aludni meg tudsz akár sátorban, lakókocsiban is, de pár százezer forintért akár egy téliesített jurtát is felállíthatsz.

Ja, hogy nincs mellékhelység, angol WC? Nos, ma már bőven van élet a pottyantóson túl, az ún. száraz toalettek ugyanis ma már remek alternatívát jelentenek a nem csatornázott területeken.

És ki tudja, lehet, hogy egyszer, például egy újraszabályozás után, a mostani bekerülési költség százszorosát fogja majd érni az ingatlan. Persze ez puszta spekuláció...

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53