18 °C Budapest
Felejtsd el az evés utáni fogmosást: tönkre teszi a fogadat

Felejtsd el az evés utáni fogmosást: tönkre teszi a fogadat

2016. október 21. 19:05

A savas ételek és italok károsítják a fogainkat, főleg, ha közvetlenül az étkezés után fogat mosunk. A legjobb, ha étkezés után cukormentes rágógumit fogyasztunk, így fél- egy óra alatt visszaszilárdul a fogzománcunk - tanácsolta Vági Zsolt dietetikus.

"A nyugati étrend nem fogzománc-barát, mert az ételeknek, és különösen az italoknak a pH-értéke nagyon savas. A fogzománc érzékeny ezekre a pH-változásokra, és a fogzománc külső rétege felpuhulhat, ami pedig mechanikai hatásokra károsodik - például a fogmosásra is" - mondta a dietetikus.

Ráadásul a nyugati étrendben az egyszerű szénhidrátok plakkokat képeznek a fogakon, a szájüregben lévő baktériumok pedig ezeket a plakkokat elkezdik megemészteni. Ennek hatására úgynevezett plakksav termelődik, ami szintén a pH-t a savas irányba tolja el. Ez pedig a fogzománcnak szintén nem kedvez. A dietetikus szerint, a legkárosabbak a szénsavas üdítőitalok, és e tekintetben lényegtelen, hogy light vagy cukros üdítőital -, de az energiaitalok, sportitalok szintén savas kémhatásúak, és különböző szörpök, cukorkák, nyalókák is károsak.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek alapvetően tartalmaznak savakat, például esetsavat, almasavat, citromsavat, de ide tartozik az aszkorbinsav is, és egyéb szerves gyümölcsszavak, amik a fogzománcot puhítják" 

- mondta a dietetikus.

"Ezért közvetlenül ezen élelmiszerek, italok fogyasztása után ne mossunk fogat, hanem minél előbb állítsuk vissza a száj pH-értékét az optimális tartományba. A legegyszerűbb módja a cukormentes rágógumi fogyasztása étkezés után. Fél-egy óra alatt teljesen visszaszilárdul a fogzománc" - figyelmeztetett a szakember.
Elmondta, hogy a rágógumi rágásakor nem éri a fogakat olyan kemény, mechanikai hatás, mint fogmosásnál, és a termelődő nyál is segíti lemosni a plakkokat, és lehetővé teszi azt, hogy azok ne rakódjanak rá a fogzománcra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?