16 °C Budapest
Felejtsd el az evés utáni fogmosást: tönkre teszi a fogadat

Felejtsd el az evés utáni fogmosást: tönkre teszi a fogadat

2016. október 21. 19:05

A savas ételek és italok károsítják a fogainkat, főleg, ha közvetlenül az étkezés után fogat mosunk. A legjobb, ha étkezés után cukormentes rágógumit fogyasztunk, így fél- egy óra alatt visszaszilárdul a fogzománcunk - tanácsolta Vági Zsolt dietetikus.

"A nyugati étrend nem fogzománc-barát, mert az ételeknek, és különösen az italoknak a pH-értéke nagyon savas. A fogzománc érzékeny ezekre a pH-változásokra, és a fogzománc külső rétege felpuhulhat, ami pedig mechanikai hatásokra károsodik - például a fogmosásra is" - mondta a dietetikus.

Ráadásul a nyugati étrendben az egyszerű szénhidrátok plakkokat képeznek a fogakon, a szájüregben lévő baktériumok pedig ezeket a plakkokat elkezdik megemészteni. Ennek hatására úgynevezett plakksav termelődik, ami szintén a pH-t a savas irányba tolja el. Ez pedig a fogzománcnak szintén nem kedvez. A dietetikus szerint, a legkárosabbak a szénsavas üdítőitalok, és e tekintetben lényegtelen, hogy light vagy cukros üdítőital -, de az energiaitalok, sportitalok szintén savas kémhatásúak, és különböző szörpök, cukorkák, nyalókák is károsak.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek alapvetően tartalmaznak savakat, például esetsavat, almasavat, citromsavat, de ide tartozik az aszkorbinsav is, és egyéb szerves gyümölcsszavak, amik a fogzománcot puhítják" 

- mondta a dietetikus.

"Ezért közvetlenül ezen élelmiszerek, italok fogyasztása után ne mossunk fogat, hanem minél előbb állítsuk vissza a száj pH-értékét az optimális tartományba. A legegyszerűbb módja a cukormentes rágógumi fogyasztása étkezés után. Fél-egy óra alatt teljesen visszaszilárdul a fogzománc" - figyelmeztetett a szakember.
Elmondta, hogy a rágógumi rágásakor nem éri a fogakat olyan kemény, mechanikai hatás, mint fogmosásnál, és a termelődő nyál is segíti lemosni a plakkokat, és lehetővé teszi azt, hogy azok ne rakódjanak rá a fogzománcra.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?