Házat vennél? Ha ezekre nem figyelsz, össze is dőlhet

Házat vennél? Ha ezekre nem figyelsz, össze is dőlhet

2016. október 5. 17:36

Ha házat veszünk, akkor olyan dolgokra is figyelnünk kell, amire egy társasház esetén nem feltétlenül történhet meg. Persze a használt lakás vásárlásakor is érdemes odafigyelni számos statikai dologra, mutatjuk, mi az, amire feltétlenül meg kell nézni, ha ingatlant vásárolunk.

Kikérni a tulajdoni lapot, beszélni a szomszédokkal, különböző napszakokban is felkeresni az ingatlant, megnézetni egy szakemberrel. Csak néhány azok közül az alapteendők közül, amiket ingatlanvásárlás előtt teszünk. Pedig maga az ingatlan is sok mindent elmond magáról, ha odafigyelünk. Viniczai Róbert építész, a Bramac alkalmazástechnikai vezetője szerint a laikus is könnyen eldöntheti jó befektetés-e a kiszemelt ingatlan. Ha ezeket tapasztalod, jól fontold meg, hosszútávon megéri-e a vásárlás.

1. Repedések a falon

Természetes, ha az ember hajszálrepedéseket talál a ház falán, ezek többnyire az épületek általános mozgásából adódnak. Viszont, ha 5 milliméternél nagyobb repedéseket látunk egy ingatlanon, az alapozási hibákra utal. Ilyen esetben mindenképpen kérjük ki statikus véleményét vásárlás előtt.

2. Felázás nyomai

Vízszigetelési problémákra utal, ha a lábazatnál a padlószintig felszivárgó vizet látunk. Ezt jelezheti még a pergő vakolat vagy a dohosodás is.

3. Kongó falak

A hőszigeteléssel ellátott falak vastagabbak, rugalmasabbak és megkopogtatva élénkebb hangjuk van. Amennyiben a falat megkopogtatva kongó hangot hallunk, az arra utal, hogy a falak nincsenek hőszigetelve. A nyílászáróknál könnyen ellenőrizzük azt is, megfelelő-e a falvastagság. Egy átlagos ingatlan falszerkezete 30-38 cm vastagságú, erre ideális esetben 10 cm szigetelés kerül, így ha 40-45 cm-es teljes falvastagságot mérünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a fal szigetelése megfelelő.

4. Húz az ablak

Ha zárt ablak mellett látható légmozgást, fellebbenő függönyt tapasztalunk, esetleg fázunk az ablak előtt, akkor valószínűleg nem zár jól. Ezt könnyen ellenőrizhetjük is egy egyszerű papír próbával: zárjuk rá egy papírlapra az ablakot, ha ki tudjuk húzni, az problémát jelent.

5. Elavult fűtőrendszer

Ha az ingatlanban 10 évnél régebbi fűtőrendszerrel találkozunk, számolnunk kell a fűtéskorszerűsítés költségeivel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

6. Alumínium vezetékek

Vásárlás előtt érdemes megnézni, milyen vezetékek vannak az ingatlanban. Egy csavarhúzóval könnyedén megbonthatjuk a konnektort (előtte áramtalanítsunk), ha réz helyett alumínium vezetékeket találunk, tervezzünk a vezetékek cseréjével.

7. Eltérő tetőtér hőmérséklet

Ha a tetőtérben hűvösebb (télen), vagy melegebb (nyáron) van, mint a ház többi részén, pedig egyformán fűtik, illetve hűtik mindkettőt, akkor a tető szigetelése nem megfelelő. Tetőproblémákra utalhat még, ha a hó a tető egyes részein olvad, máshol pedig megmarad, vagy ha penészfoltok láthatóak a tető sarkaiban és zugaiban (beltérben). A tetőtérben is könnyen ellenőrizhetjük a falvastagságot a tetősík ablak mentén. A 30-35 cm-es vastagság jelzi az ideálisan szigetelt tetőt.

8. Figyeljünk oda a tájolásra

A világos déli, keleti, esetleg nyugati tájolású ingatlanok a legkedvezőbbek, mert passzív módon hasznosítják a napenergiát, valamint tetőfelületük teret ad a napenergia aktív hasznosítására is napelemek, napkollektorok beépítésével. Magyarországon például olyan magas a napsütéses órák száma (1900-2200 óra/év), hogy a tetőn solar rendszerekkel az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig az otthon melegvíz szükségletének 85 százalékát, és akár a teljes elektromos áram szükségletét elő lehet állítani.

+1 Milyen a környék?

Természetesen akár befektetésként, akár saját részre keresünk ingatlant, a kerület vagy régió kiválasztása az egyik legfontosabb tényező. Sokszor vonzóbb egy felkapott kerület rosszabb állapotú lakása megfizethető áron, mint egy jó állapotú lakás egy rosszabb környéken. Azonban fontos, hogy az előbbi lista alapján tegyük mérlegre, hogyan aránylik egymáshoz a vételár és a később ráfordítandó összeg, és úgy döntsük el, a saját szükségleteinket és pénztárcánkat is figyelembe véve megéri-e számunkra a vétel.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?