33 °C Budapest
Pórul járnak a CSOK-osok: elhappolják előlük a lakásokat

Pórul járnak a CSOK-osok: elhappolják előlük a lakásokat

2016. szeptember 27. 12:01

Sok CSOK-os lakásvásárló jár rosszul amiatt, hogy az ügyintézésük elhúzódik, így a kinézett lakást elviszik az orruk elől. Emiatt viszont alig érezni a támogatás hatását a használt ingatlanoknál, és eddig az új lakásoknál is elmaradt a roham, igaz, ez a szabályok módosulásának köszönhetően változhat.

A lelkesedés óriási volt, egyelőre mégsem tűnik igazi sikertörténetnek a CSOK. Az ingatlanközvetítő szakemberek szerint a legnagyobb gond az, hogy a várakozásokhoz képest lassan zajlik a támogatás odaítélése és kifizetése, ami miatt viszont a kivitelezők kerülnek rendkívül nehéz helyzetbe.

A használt lakások piacán alig érezni a hatását, de az újépítésű ingatlanoknál is elmaradt a roham

- így összegezte Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője a családi otthonteremtési kedvezményével (CSOK) kapcsolatban kialakult helyzetet. A lelkesedés hiányánál azonban vannak nagyobb gondok is.

Mit mutatnak a számok?

Az ingatlanirodák felmérése szerint a megkérdezett több mint ezer ügyfelüknek csak 16,6 százaléka veszi vagy venné igénybe a CSOK-ot újépítésű ingatlan megvásárlása esetén. Aki igénybe veszi, azok közül a legtöbben (7 százalék) két gyerekre igényeltek vagy igényelnének támogatást, míg egy gyermekre 5,7 százalék. A legkisebb arányban azok élnek a CSOK lehetőségével, akiknek három gyermekük van, az ő arányuk 3,9 százalék. Ők azok, akik a 10+10 milliós támogatással élhetnek. Az ingatlanos szakemberek gyakorlati tapasztalatai is azt mutatják, hogy erre a 10+10-es megoldásra mérsékelt az igény. A vevők inkább a használt CSOK iránt érdeklődnek nagyobb számban.

Korábban a Pénzcentrumon írtunk már arról, hogy az év első hét hónapjában, azaz augusztusig 14 240 igénylést nyújtottak be CSOK-ra, összesen 38,3 milliárd forint értékben. Ez nem kicsi összeg, a várakozásoktól azonban, úgy tűnik, elmarad. Igaz a felfutást a kormány 2017-re prognosztizálja.

Hasznos változtatások

Elképzelhető, hogy a kissé visszafogott érdeklődéssel és persze a felmerülő problémák korrigálásának szándékával magyarázhatók azok a néhány hete bejelentett változtatások is, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a még nem elkészült társasházi lakásokra is igényelhető már a támogatás, azt megelőzően, hogy az ingatlant használatba vennék.

Ez eddig valóban problémát jelentett, az ilyen újépítésű társasházi projektek gyakorlatilag elestek a CSOK-osok a lakásvásárlási lehetőségtől. Hiszen mire elkészül a társasház, azaz igényelhetnék a támogatást a CSOK-osok, addigra minden lakás elkel. Utóbbi oka az, hogy mára rendkívül jelentőssé duzzadt az igény az újépítésű lakásokra, és az árak is versenyképesek az újszerű lakóparki lakásokkal.

A könnyítés révén csak a támogatás odaítélése történik meg hamarabb, a kifizetésekre továbbra is csak akkor kerül sor, ha elkészül a lakás. Tehát a CSOK nem úgy működik az újépítésű ingatlanok vásárlásánál, mint egy bankhitel, amit igénybe lehet venni már az építés során, valakinek előfinanszíroznia kell a folyamatot, amit vagy a vevő, vagy a beruházó tesz meg. Annyival gyorsult a folyamat a változtatás révén, hogy nem akkor indul az ügyintézés, amikor megvan a használatbavételi engedély, hanem még ezt megelőzően. Kitörési pontot itt az jelenthet, ha egyes pénzintézetek átmeneti finanszírozást biztosítanak az ügyfeleknek addig, amíg kifizetésre nem került a CSOK.

Persze nem is állnak sorba az újépítésű lakásoknál a CSOK-osok, de a nagyobb, családok számára megfelelő méretű és szobaszámú újépítésű lakásoknak nem is igazán a támogatásból vásárlók lennének a célpontjai azok árai miatt.

Bizonytalanság és kivárás

Egyelőre tehát csak mérsékelten érezni a CSOK jelenlétét az ingatlanpiacon. Leginkább az agglomerációban, a családi házas építkezéseknél lehet majd találkozni a támogatás hatásával, hiszen itt a családi házak és ikerházak piacán rövidebb a kivitelezési periódus, mint a társasházaknál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Most azonban még az a helyzet az újépítésű családi házaknál, hogy a legtöbben csak várnak a CSOK-ra, holott a szerződéseket már hónapokkal ezelőtt aláírták. Ők már többször is találkoztak azzal a helyzettel, hogy háromgyermekes családok igénybe veszik a 10+10 milliós CSOK-ot újépítésű ingatlan vásárlásához, de annak ellenére nem jutnak hozzá a támogatáshoz, hogy áprilisban, májusban már aláírták a szerződést.

Emiatt egyelőre nem nagyon érezni hatást a CSOK-kal kapcsolatban, nincsenek igazán tapasztalataik. Az érdi ingatlanközvetítő irodában például eddig mindössze egyetlen esetről tud, ahol az igénylő megkapta a támogatást. Jellemző, hogy hónapokon keresztül csak húzódik az ügy, az igénylők és a beruházók pedig csak várnak.

A szerződéseket rendszeresen visszadobják a bankok különböző kifogásokkal, hiánypótlásra hivatkozva, módosításokat kérve. Az okok különfélék, nyilván minden helyzet más és más, adódnak problémák az ügyfelekkel, azonban az ingatlanosok mégis különösnek tartják a folyamat akadozását.

A kivitelezők már nem szeretik a CSOK-osokat

A kezdeti lelkesedés után a kifulladás jelei láthatók a támogatás körül, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a fejlesztők most már vonakodnak odaadni a nagy értékű, újépítésű ingatlanokat CSOK-os vásárlóknak, mert nem látják biztosítva azt, hogy belátható időn belül meg is kapják a vételárat.

Sajnos az elmúlt hónapok rossz tapasztalatai miatt a kivitelezők egyre kevésbé szeretik a CSOK-os vásárlókat, és sokszor kérik azt az ingatlanközvetítőtől, hogy ne hozzanak olyan vevőket, akik támogatásból szeretnének újépítésű ingatlant vásárolni.

A fejlesztők ugyanis “nem tudnak fél éveket várni" egy-egy támogatás odaítélésére, de nem csak az a probléma, hogy hónapokra megakasztja az építkezést a késlekedő támogatás, hanem hogy ezáltal lehetetlen helyzetbe kerül a kivitelező. Akadnak már olyan fejlesztők, akiknek több projektjük is áll a CSOK miatt, mert odáig sem jutott el a bank az ügyfelekkel, hogy aláírják a hitelszerződést.

Egyelőre tehát azt sem tudják, hogy pontosan mennyit kell várni a támogatás odaítélésére, mi lenne a dolgok normális menete. A korábban említett esetben, ahol már történt folyósítás, hosszú hónapokat kellett várni, melynek során több módosításra is sor került, rendszeresen merültek fel problémák, mert mindig közbejött valami változtatás. Ráadásul többször úgy tűnt a folyamat során, hogy meghiúsul az ügylet. Az ilyen helyzeteket látva pedig érthető a kivitelezők vonakodása a CSOK-os vevőkkel szemben.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?