33 °C Budapest
Aldi, Lidl mellett laksz? Ennyivel érhet többet a lakásod

Aldi, Lidl mellett laksz? Ennyivel érhet többet a lakásod

2016. szeptember 19. 15:08

A lakás árát semmi sem befolyásolja annyira, mint az, hogy hol van, mivel nem csak a falakat, hanem a környéket "veszi meg" a vásárló. Az Egyesült Királyságban új trendet figyeltek meg: 5 ezer fonttal emelkedtek azoknak az ingatlanoknak az árai, amelyek mellé Aldit építettek. A magyar piac áraira is ekkora hatással van egy-egy új szupermarket?

Új fogalom lépett az ingatlanpiacra, ez az Aldi-hatás. A napokban megjelent brit tanulmány szerint ugyanis azoknak a lakásoknak, amelyek mellé Aldi - vagy más nagy szupermarket - épül 5 ezer fonttal emelkedik az ára. A német élelmiszerlánc 80 új üzletet nyit az Egyesült Királyságban, és egy hónappal a nyitás előtt szinte mindenhol ekkorát ugrottak a lakásárak. De vajon a magyar lakáspiacra is ilyen erőteljes hatással bír egy-egy nagy áruház szomszédsága?

A magyarok lakása is drágább lesz?

Mint ahogy azt már többször megállapítottuk, a nemzetközi trendek jó iránymutatók ugyan a hazai piacoknak is, de többségében még nem ezek a mérvadók a magyar valóságban. A Pénzcentrum utánajárt, mennyire befolyásolja Magyarországon a lakásárakat, ha van szupermarket a szomszédságban?

"Ez sok mindentől függ, de természetesen igaz itthon is, hogy egy hasonló fejlesztés (új intézmény, népszerű áruházlánc, játszótér, stb.) értéknövekedést jelenthet az adott környék számára. A lakásárakra és azok változására azonban rengeteg egyéb tényező van hatással, ezek közül az egyik legfontosabb az Otthontérkép által is kiemelten kezelt környék és annak minősége. A közbiztonság, a lég- és zajszennyezettség, az elérhető infrastruktúra és a szolgáltatások típusa mind komoly súllyal szerepelnek a végső vevői döntésben, így az ingatlanok árában. 

Egy olyan környéken, ahol gondot jelent az alapvető élelmiszerek beszerzése, vagy csak nagyon magas árakon dolgozó kisbolt van 1-2 km-es körzetben, valóban komoly életminőség-javító tényező egy egyre népszerűbb hard diszkont lánc üzletének a megjelenése. Ennek igazolására elég, ha átbogarásszuk néhány ingatlanhirdetés adatlapját, ahol egy népszerű bevásárlóközpont, vagy a jó tömegközlekedési lehetőség mind az ingatlan erényei között szerepel, így az árba is be van építve"

 - mondja Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az a legdrágább, amilyet mindenki szeretne

A lakásvásárlás esetén a lokáció, az ár és a méret a legfontosabb tényezők. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók igyekeznek minél több szempontot figyelembe venni az optimális választás érdekében, kisebb jelentőséget tulajdonítanak azonban az ingatlan állapotának és az elérhető szolgáltatások (pl. óvoda, posta, stb.) számának.

Habár a fenti ábrán az látható, hogy a szolgáltatások nem annyira mérvadó a magyar vásárlóknak, a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése viszont a legfontosabb. A jó környékhez pedig elengedhetetlen, hogy jó legyen a közlekedés és a szolgáltatások is a közelben legyenek. Tehát ha egy-egy szupermarket nem is dobja meg milliókkal a lakás árát, végső soron mégis hatással van rá.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?