35 °C Budapest
Aldi, Lidl mellett laksz? Ennyivel érhet többet a lakásod

Aldi, Lidl mellett laksz? Ennyivel érhet többet a lakásod

2016. szeptember 19. 15:08

A lakás árát semmi sem befolyásolja annyira, mint az, hogy hol van, mivel nem csak a falakat, hanem a környéket "veszi meg" a vásárló. Az Egyesült Királyságban új trendet figyeltek meg: 5 ezer fonttal emelkedtek azoknak az ingatlanoknak az árai, amelyek mellé Aldit építettek. A magyar piac áraira is ekkora hatással van egy-egy új szupermarket?

Új fogalom lépett az ingatlanpiacra, ez az Aldi-hatás. A napokban megjelent brit tanulmány szerint ugyanis azoknak a lakásoknak, amelyek mellé Aldi - vagy más nagy szupermarket - épül 5 ezer fonttal emelkedik az ára. A német élelmiszerlánc 80 új üzletet nyit az Egyesült Királyságban, és egy hónappal a nyitás előtt szinte mindenhol ekkorát ugrottak a lakásárak. De vajon a magyar lakáspiacra is ilyen erőteljes hatással bír egy-egy nagy áruház szomszédsága?

A magyarok lakása is drágább lesz?

Mint ahogy azt már többször megállapítottuk, a nemzetközi trendek jó iránymutatók ugyan a hazai piacoknak is, de többségében még nem ezek a mérvadók a magyar valóságban. A Pénzcentrum utánajárt, mennyire befolyásolja Magyarországon a lakásárakat, ha van szupermarket a szomszédságban?

"Ez sok mindentől függ, de természetesen igaz itthon is, hogy egy hasonló fejlesztés (új intézmény, népszerű áruházlánc, játszótér, stb.) értéknövekedést jelenthet az adott környék számára. A lakásárakra és azok változására azonban rengeteg egyéb tényező van hatással, ezek közül az egyik legfontosabb az Otthontérkép által is kiemelten kezelt környék és annak minősége. A közbiztonság, a lég- és zajszennyezettség, az elérhető infrastruktúra és a szolgáltatások típusa mind komoly súllyal szerepelnek a végső vevői döntésben, így az ingatlanok árában. 

Egy olyan környéken, ahol gondot jelent az alapvető élelmiszerek beszerzése, vagy csak nagyon magas árakon dolgozó kisbolt van 1-2 km-es körzetben, valóban komoly életminőség-javító tényező egy egyre népszerűbb hard diszkont lánc üzletének a megjelenése. Ennek igazolására elég, ha átbogarásszuk néhány ingatlanhirdetés adatlapját, ahol egy népszerű bevásárlóközpont, vagy a jó tömegközlekedési lehetőség mind az ingatlan erényei között szerepel, így az árba is be van építve"

 - mondja Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az a legdrágább, amilyet mindenki szeretne

A lakásvásárlás esetén a lokáció, az ár és a méret a legfontosabb tényezők. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlók igyekeznek minél több szempontot figyelembe venni az optimális választás érdekében, kisebb jelentőséget tulajdonítanak azonban az ingatlan állapotának és az elérhető szolgáltatások (pl. óvoda, posta, stb.) számának.

Habár a fenti ábrán az látható, hogy a szolgáltatások nem annyira mérvadó a magyar vásárlóknak, a lokáció, az ingatlan elhelyezkedése viszont a legfontosabb. A jó környékhez pedig elengedhetetlen, hogy jó legyen a közlekedés és a szolgáltatások is a közelben legyenek. Tehát ha egy-egy szupermarket nem is dobja meg milliókkal a lakás árát, végső soron mégis hatással van rá.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00