12 °C Budapest
Kétszáz új települési adót vezettek be az önkormányzatok

Kétszáz új települési adót vezettek be az önkormányzatok

2016. július 6. 08:32

Idén több mint 150 önkormányzat nyúlt hozzá érdemben adórendeletéhez és vezetett be új adót, vagy növelte meg a terhet. Közel kétszáz új elvonást vezettek be - írja a Világgazdaság.

 

A települések sokáig igyekeztek szavazóikat mentesíteni, kevesen vezettek be a lakosságot terhelő adót, ám idővel egyre többen rákényszerültek erre. Az idén csaknem 40 önkormányzatnál jelent meg például a kommunális adó, amelyet már több mint 2200 település alkalmaz. Az ingatlanokat azonban nem sokan terhelik, telekadót 521 település vet ki, a lakóingatlanokat alig több mint 600, a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig mindössze 23 önkormányzat adóztatja meg. Idegenforgalmi adót valamivel több mint 800 település vet ki.

A legnépszerűbb elvonás az iparűzési adó, ma már kevesebb mint 350 olyan település van Magyarországon, ahol a cégeknek nem kell fizetniük bevételeik arányában.

Az idén több mint 60 településen emeltek vagy vezettek be iparűzési adót, miközben a képviselő-testületek egyre nagyobb kedvvel éltek a tavaly januárban kapott új lehetőséggel is, egymás után vetettek ki adót mindenre, amit az állam nem terhel elvonással. Ez a lehetőség leginkább a földadó bevezetését jelenti, amelyet ma már több mint 50 település alkalmaz. Az önkormányzatok jellemzően a nagyobb, nem helyben élő földtulajdonosokat adóztatják előszeretettel.

A települési adó kreatív oldalát kevesen használták ki eddig, két település vezetett be traktoradót, másik két település - az egyházak mentesítésével - a magas épületekre vetett ki toronyadót már korábban.

A legújabb kreatív elvonás a hajóadó: Nagymaros önkormányzata havi ötven-százezer forint adót vetett ki a nála tárolt nagyobb teljesítményű motorcsónakokra és jachtokra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?