2 °C Budapest
A szlovákok oldhatják meg az ország panelgondjait

A szlovákok oldhatják meg az ország panelgondjait

2016. április 22. 11:05

Lázár János szerint a panelek elavultak. Lázár János szerint a panelek az életciklusuk végére értek. Lázár János szerint a panelek lakóit családi házakba kellene költöztetni. Tényleg nincs más megoldás? Mutatjuk a legismertebb európai példákat.

Lázár János szerint időszerű lenne a korszerűtlen lakótelepi lakásokban élők kertes házakba költöztetése. A múlt heti kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a felújítás (ez Lázárnál kimerül a szigetelésben, illetve a nyílászárók cseréjében) nem feltétlenül a legjobb megoldás, mivel ezek a panelházak 30-40 éve épültek, és az életciklusuk végére értek.

Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni (...) Nem kényszer, nem törvényi előírás; ösztönzés, támogatás segítségével lehetőséget kellene biztosítani ahhoz, hogy minél többen kertes övezetben éljenek

- fogalmazott Lázár.

Lázár ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ez a téma egyelőre nincs napirenden, de ő folyamatosan mondogatja a miniszterelnöknek, hogy a kormány mindenképp foglalkozzon a problémával. Lázárnak persze arról is van elképzelése, mihez is kezdenének az esetlegesen üresen maradt épületekkel.

A kormánynak mérlegelnie kell azt, hogy amikor többszázezer üres ingatlan van Magyarországon - ugyanabban a városban, ahol az élhetetlen panel van például -, akkor ad-e támogatást ahhoz, hogy valaki a panellakása helyett kertes házat vásároljon. Utána ezt a panellakást vissza lehet bontani - Németországban van erre példa, hogy magasházakat visszabontottak háromemeletesre vagy ötemeletesre, megpróbálták ezzel élhetőbbé tenni -, vagy ha teljes egészében kiürítésre kerül, akkor el is lehet bontani.

- vélekedett a miniszter.

Bontás vagy visszabontás?

Mivel Magyarországon jelenleg 777 ezer lakott lakás van panelépületekben - ebben él a lakosság 20 százaléka, vagyis közel 2 millió ember - ezért rendkívül fontos alaposabban is górcső alá venni, mihez is lehetne kezdeni ezekkel az épületekkel. Ahogy Lázár János is fogalmazott, akadnak példák bőven Európában panel-rehabilitációra, a bontás-visszabontás opcióknál azonban jóval színesebb a lehetőségek tárháza. Nézzük!

A szlovák megoldás

A napokban jelent meg például a világ egyik leglátogatottabb építészeti portálján a szlovák GutGut tervező iroda panel-rehabilitációs elképzelése. A koncepció szerint - ahogy az az alábbi videóban is látható - az energetikai korszerűsítés mellett teljesen átstrukturálnák az épület belső elrendezését, de jelentősen módosulna a homlokzati megjelenés is.

Az igazi rezsicsökkentés

A németeroszági Ludwigshafen "paneljai" is bőven rácáfolnak Lázár János panelekről - főként azok energetikai felújíthatóságáról - alkotott véleményére. A ’70-es években épült társasházak esztétikai felújítása mellett ugyanis sikerült elérnie a tervezőknek azt is, hogy a lakóknak ma gyakorlatilag nem kell a fűtésért fizetniük. Ezt korszerű hőszigeteléssel, valamint épületgépészeti megoldásokkal - például napelemes rendszerrel - valósították meg.

Komplett várorsészek rehabilitációja

Szakmai egyeztetéseken gyakorta szokták pozitív példaként felhozni Brandenburg legnagyobb lakótelepének rehabilitációját. A grandiózus program keretében az egykori 12 emeletes (12 ezer lakást építettek 1976 és 1986 között), szürke épületeket szétkapták, majd a legmodernebb építészeti, és energetikai megoldásokat követve új, 3-5 szintes villákkal tarkított, élhető városrészt alkottak meg.

De szintén követendő példát mutat a Berlin Reinickendorf városrészében fekvő 16 ezer lakásból álló lakónegyed rehabilitációja is. Itt egy 1985-ben indult szövetségi program keretében nemcsak műszakilag, illetve esztétikailag újították (és újítják a ma napig) fel az épületeket, de új városközpontot is létrehoztak. A városrész a programnak köszönhetően annak ellenére is őrzi népszerűségét, hogy itt is jelentkeznek az általánosnak tekinthető szociális problémák, mint például az elöregedés, vagy a bevándorlók betelepedése. Kíváncsiak lennénk, sikerülne-e ugyanez például Miskolcon, Dunaújvárosban, vagy a budapesti Havanna lakótelepen is.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?