13 °C Budapest

CSOK-lázban égnek a takarékok: tovább dübörög a roadshow

2016. február 26. 15:29

Több mint 15 ezren érdeklődtek január eleje óta a takarékszövetkezetek fiókjaiban a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) iránt, a legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben. A CSOK tavaly júliusi indulása óta a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai mintegy kétezer CSOK-igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé igényeltek az ügyfelek lakáscélú hitelt. A befogadott támogatási igénylések átlagos összege 1,3, míg a hitelé 4,5 millió forint volt. Az építtetők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható, az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékoknál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma. A Takarékbank szerint a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

A fiókokba betérő ügyfelek mintegy 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és a bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklődnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük.

Általános tapasztalat, hogy a két új CSOK rendelet megjelenése óta az ügyfelek tájékozottabbak és tudatosabbak lettek, többnyire úgy érkeznek a takarékok fiókjaiba, hogy már előzetesen az internetről tájékozódtak vagy olvasták a rendeletet, és konkrét értelmezési kérdéseik vannak. Emellett az ügyfelek körültekintőbbek is a támogatás esetleges kockázatait illetően. Ezzel együtt sokan egyelőre elsősorban lehetőségeik felmérése és tanácsadás céljából keresik fel a takarékokat.

A fióki forgalom mellett kiemelt érdeklődés övezte a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai által februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett CSOK fórumokat is, amelyeken a résztvevők az ingatlanpiaci folyamatokra, a CSOK feltételrendszerére, az elérhető lakáscélú hitelkonstrukciókra és az igénylés folyamatára vonatkozó tájékoztatás mellett egyedi kérdéseikre is választ kaphattak. A rendezvényeken összesen több mint kétezren vettek részt, egyes helyszíneken többszörös volt a túljelentkezés.

A fokozott érdeklődésre tekintettel a takarékok a Portfolio szakmai együtműködésével további vidéki helyszíneken tervezik CSOK-fórumok szervezését.

A lakosság mellett az építtetők és kivitelezők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható: az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések - CSOK, lakásáfa csökkentése - hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest. A most induló új társasház-építési projektek átadása legkorábban 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, azonban az induló beruházások kedvező gazdasági hatásai - munkahelyek teremtése az építőiparban, hitelezési volumen növekedése - már idén jelentkezhetnek. A bank úgy látja, hogy a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése - a hitelfelvételre és a fogyasztásra gyakorolt jótékony hatásokkal együtt - jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm