4 °C Budapest
Mire elég az áfacsökkentés? Még mindig a sötétben botorkálnak a kivitelezők

Mire elég az áfacsökkentés? Még mindig a sötétben botorkálnak a kivitelezők

2016. február 24. 21:33

Az új lakás vásárlás áfájának 5 százalékr csökkentése megmozgathatja a hazai ingatlanpiacot, ráadásul a helyzeten az új, 10 milliód CSOK is segít. Egyelőre sok a tisztázatlan kérdés a kedvezménnyel kapcsolatban, pedig az alacsonyabb áfa

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2016-os adóváltozások közül sok szempontból kiemelkedik az új lakások áfájának 5 százalékra történő csökkentése. Az építőipari szereplők, akárcsak az új lakások iránt érdeklődők egyaránt pozitívan értékelik a döntést.

Mire elég az áfacsökkentés?

A Wolf Theiss ügyvédi irodahálózat közép-európai régióra kiterjedő felmérése alapján a 2016-tól hatályos, az új lakóingatlanok értékesítése esetén Magyarországon alkalmazható kedvezményes áfamérték Közép-Európa több országában is megtalálható. Így például a magyar szabályozáshoz hasonlóan kedvezményes adókulcs alkalmazható az új lakóingatlanokra Lengyelországban és Csehországban, bár ezen országokban a kedvezményes adómértékek valamelyest magasabbak a magyarhoz képest. A hazai szabályozással azonosan, 5 százalék az áfa mértéke Romániában is, azonban ez a kedvezmény csupán kisebb területű lakóingatlanok magánszemélyek vagy családok általi megvásárlása esetében alkalmazható. A kedvezményes adómérték alkalmazását egyébként az európai uniós szabályozás is megengedi a szociálpolitikai célból biztosított lakásokra, lakásépítésére.

Az öt százalékos magyar áfa kedvező mértékűnek tekinthető a közép-európai régióban. Az új szabályozás alkalmas lehet az építőipar, lakáspiac élénkítésére, valamint az otthonteremtési célok támogatására, ugyanakkor gyakorlati kérdéseket is felvet, amelyek még tisztázásra várnak.

 - mondta dr. Pásztor János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adócsoportjának vezetője.

Bár az új áfa-szabályoknak kedvező hatásuk lehet az építőiparra és a lakáspiacra, a szabályozással kapcsolatban számos jogértelmezési kérdés merül fel, amelyeket mindenképpen érdemes részletesen is áttekinteni. Elsőként nem árt megvizsgálni a lakóingatlan rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiségeket. Az áfa törvény lakóingatlan fogalmából levezethető, hogy a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiségek esetében nem lesz alkalmazható az 5 százalékos kedvezményes adókulcs. Ezáltal a lakóépülettel egybeépült vagy annak részét képező garázsok, műhelyek, üzletek és gazdasági épületek esetében a 27 százalékos áfa kulcsot kell alkalmazni.

Számos egyéb helyiség, például tárolók, pincék, uszoda, szauna, terasz, lépcsők esetében viszont továbbra is kérdéses, hogy ezek egyrészt a lakás rendeltetésszerű használatához szükségesnek tekinthetők-e, másrészt a lakás hasznos alapterületéhez tartoznak-e, és így alkalmazható-e rájuk az 5 százalékos adómérték, avagy 27 százalékos áfa terheli őket.

A fentiek mellett az is kérdéses, hogy amennyiben az adott lakás (lakóingatlan) meghaladja a 150 négyzetmétert (300 négyzetmétert), akkor a törvényben meghatározott négyzetméterhatárt meg nem haladó részre alkalmazható-e a kedvezményes adómérték, vagy az egész ingatlanra a 27 százalékos áfa lesz érvényes.

Ugyancsak vitás, hogy amennyiben egy korábban irodának épült ingatlant alakítanak át lakóingatlanná, úgy az újonnan kialakított lakások értékesítése esetében alkalmazható-e a kedvezményes áfa. Hasonló a helyzet az átminősítéssel, és a korábbi ingatlanok megosztásával létrejövő új ingatlanok esetében is.

A fentiekben felvetett, és a jövőben felmerülő egyéb kérdéseket várhatóan minisztériumi és adóhatósági állásfoglalások tisztázzák majd a jövőben, addig is érdemes azonban szakemberrel egyeztetni a felmerülő adókockázatok mérséklése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?