9 °C Budapest

20 milliót is bukhatsz az új CSOK-kal, ha nem figyelsz

Pénzcentrum
2015. december 30. 11:12

Kedden jelent meg az új CSOK támogatásról szóló rendelet, amiben a támogatás részletkérdéseit rendezik. Már jövő év elejétől igényelhetjük a megújult CSOK-ot, ezért megnéztük, pontosan ki és hogyan jogosult a támogatásra. Ha nem teljesítjük a feltételeket, akkor akár 20 millió forintot is vissza kell fizetnünk.

Még karácsony előtt jelentették be, hogy megújul a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), az igénylők magasabb támogatást kaphatnak. A három gyerekesek 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, a kiváltságosok ráadásul az állam által garantált fix kamatozású lakáshitelt is igényelhetnek.

A nagycsaládosok kiváltságosak lesznek

A kedden megjelent új rendelet elsősorban az új lakást vásárló nagycsaládosokat támogatja. Egy gyerek esetén ugyan csak 600 ezer forintot kaphatunk, azonban két gyereknél már a korábban elérhető alaptámogatás duplája, vagyis 2,6 millió forint ütheti a markunkat.

Nagyot kaszálni azonban a három vagy többgyermekesek tudnak, ugyanis a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellé 10 millió forint kedvező kamatozású, állami támogatott hitel is jár nekik (persze, csak akkor, ha hitelképesek).

Érdekes, hogy a használt lakás után járó támogatás egy kivétellel egységesen 10 százalékkal emelkedett a korábbi alaptámogatáshoz képest, egy gyerek esetén 55 négyzetméteres lakás feltett maradt 600 ezer forint a CSOK összege, míg a többi összeg emelkedett.

Ugyan eddig is lehetett egy vagy két gyereket előre vállalni (4 illetve 8 évünk volt erre), azonban mostantól már 3 gyerek bevállalása is lehetséges (erre 10 évet ad a rendelet), ehhez persze házastársaknak kell lennie a párnak. Meglévő gyerekek esetén nem szükséges a házastársi kapcsolat, így elvált, élettársi kapcsolatban élő párok és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást.


Érdekes, hogy nem csak saját gyermekkel lehet teljesíteni a kívánt gyerekszámot. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a házaspárnak egészségügyi okokból nem születhet (több) gyermeke, akkor a megelőlegezett CSOK összegét vissza kell fizetni és a hitelt is tovább kell emellett törleszteni. Ehhez az orvosnak ki kell mondania, hogy nem születhet gyermeke a párnak, ha viszont nem teljesen meddő a pár, akkor öt alkalommal mesterséges megtermékenyítési programban kell részt venniük.

Ha a program sikertelen, akkor a támogatás visszafizetését gyermekek örökbefogadásával kerülheti el a házaspár. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és örökbefogadás sem történik, a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatások esetében. A késedelmi kamat alapja a jegybanki alapkamattal egyezik meg, ennek az ötszörösével kell számolni a CSOK-nál.

Ez a jelenlegi kedvező kamatok mellett mindössze 6,75 százalékot jelent, így tíz év múlva 13,8 millió forintot kellene visszafizetni az államnak. 4 százalékos irányadó ráta mellett 20 százalékos kamattal számolhatunk, ekkor 23 millió forint, míg 6 százalékos alapkamattal (30 százalékos késedelmi kamattal) 31 millió forint lenne a tartozásunk 10 év múlva, ha nem teljesítjük a feltételeket.

 A nem 10 milliós otthonteremtési programban résztvevőkre viszont más szabály vonatkozik, nekik továbbra is a jegybanki alapkamattal növelt támogatást kell visszafizetniük, ami jóval kedvezőbb, mint a banki kamatok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezeket azonban nem könnyű teljesíteni, a rendelet megalkotói ugyanis a csalások megelőzése miatt szigorú feltételeket szabtak a családoknak:

 • Az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek.
 • A házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.
 • Meglévő gyermeknek a 20 év alattiak számítanak. Ha egy gyerek nappali tagozatos tanuló, akkor a határ 25 évig kitolódik. A magzat már 24. héttől meglévő gyermekként számít.
 • Új lakásnak azok a 2008. július 1. óta kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakások számítanak, amelyek a kérelem benyújtásának időpontjában használatba vételi engedéllyel vagy használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek.
 • Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük belföldön vagy külföldön. Ez alól kivétel a 10 milliós CSOK, ahol legalább 2 éves (maximum 15 nap megszakítású) társadalombiztosítás az elvárás.
 • A 10 milliós támogatás igénylésekor a korábban kapott szocpol és CSOK támogatások összegét levonják a folyósított összegből. A többi CSOK-nál viszont a korábbihoz hasonló utólagos támogatás igénylehető, aminek az összege egységesen gyerekenként 400 ezer forint.

Új lakás vásárlása esetén megszűnik a 350 ezer forintos maximális négyzetméterár és a területi korlátozásokat is eltörlik. A használt lakások esetén viszont ezek a korlátok megmaradnak. Érdekes, hogy korábban a CSOK támogatását akkor is megkaphattuk, ha örökléssel vagy ajándékozással több mint két éve került a tulajdonunkba az ingatlanunk, ebben az esetben ugyanis nem kell figyelembe venni az ingatlant meglévő lakásként. Ez a szabályozás nem lett módosítva, így, ha valaki úgy szerez ingatlant, hogy például a szüleitől ajándékozási szerződéssel jut hozzá, akkor annak ellenére felveheti a CSOK-ot, hogy már van lakóingatlanja.

A kedvezményes hitelre további szabályok vonatkoznak

A kedvezményes. 3 százalékos kamatozású állami támogatott hitelt az igényelheti, aki a 10 milliós CSOK-ra is jogosult és kérvényezte. A kölcsönre ezek a szabályok vonatkoznak:

 • Lakásvásárlásnál legalább 60, ház vásárlásakor (vagy építésénél) legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie az ingatlannak.
 • Az állami kamattámogatás az ügyleti kamatot annyira csökkenti, hogy az 3 százalék legyen.
 • A kamattámogatás 25 évre szól, de a hitelt ennél rövidebb és hosszabb tartammal is fel lehet venni.
 • A kölcsön legfeljebb 10 millió forint lehet, de ennél kisebb összeget is felvehetünk.
 • A hitel kamatperiódusa 5 év.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem