2 °C Budapest

Így kaszálhatsz 10 helyett 24 milliót Orbán új CSOK-jával

Pénzcentrum
2015. december 21. 06:03

Az új lakások áfájának csökkenése és a szerdán bejelentett új CSOK programnak köszönhetően jelentősen csökkennek az új lakás vásárlásának költségei, ráadásul a korábbi, szigorú megkötéseket sem kell majd alkalmazni. Kiszámoltuk, mennyit spórolhatunk valójában az új rendszerrel.

Lázár János szerdai bejelentése szerint a háromgyermekes családoknak új lakás vásárlásakor 10 millióra nőhet a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), plusz kedvezményes, 3 százalékos hitelt nyújthatnak mellé (10 millió forintot, 25 évre). Emellett a 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakás vásárlás és házépítés áfája és 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az adó az önerős házépítésnél.

Az új program alapján a három bevállalt gyermeket 10 év alatt kell teljesíteni, amely az alaptámogatáshoz hasonlóan akár örökbefogadással is elérhető. Ha viszont nem tudjuk ezt teljesíteni, akkor nem elég, hogy a korábban felvett hitelt kell törleszteni, hanem a CSOK-ot is vissza kell fizetni.

Emellett a lakásépítés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentése is sok pénzt hagyhat a magyar családoknál. De mennyivel járhatunk jobban, ha az új szabályok bevezetése után veszünk új lakást?

Mennyiből úszhatunk meg egy házépítést?

Az ingatlanszakértők szerint (áfa nélkül) nagyjából 20 millió forintból jön ki egy átlagos ház felépítése, ehhez hozzáadhatjuk a telekárat, mi a példánkban 2 millió forintos telekárral számolunk. A jelenlegi rendszerben 20 millió forintos lakásépítésért 5,4 millió forint áfát kell kifizetni, viszont 2 millió forint CSOK-ot igényelhetünk a gyerekek után. Emellett számolni kell a 2 millió forintos telek megvásárlásával is, ami azt jelenti, hogy végül 25,4 millió forintot kell kifizetnünk a kész házért.

Ezen belül már a meglévő önerő szabja meg azt, hogy mekkora lehet a hitel, de ahhoz, hogy a szabályok szerint előírt 20 százalékos önerőnk meglegyen, minimum 4,3 millió forintra van szükségünk, vagyis a hitelösszeg 21,1 millió forint lesz. Ekkora hitellel számolva a 25 évre felvett kölcsön törlesztőrészlete 125 ezer forint lenne (5,18 százalékos kamattal). De mi a helyzet akkor, ha a most bejelentett programba lépünk be?

Ha az új programot figyelembe vesszük, akkor 1 millió forint áfával és 10 millió forint CSOK-kal számolhatunk, így a bekerülési költség mindössze 13 millió forint lesz. A program mellé ráadásul 10 millió forintig kedvezményes, 3 százalékos kamatozású kölcsönt is kapunk, amivel a szükséges önerő mindössze 3 millió forintra csökken. Ez 1,3 millióval kevesebb, mint a sima CSOK-nál, ráadásul a felvett hitel összege 11,1 millióval kisebb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új programnál a törlesztőrészlet 47 ezer forint lenne, míg a mostani támogatás mellett felvett 21 milliós hitel részletei 125 ezer forintra rúgnának.

Nemcsak ennyivel lesz olcsóbb az új lakás

Ha a 25 éves, 10 millió forintos hitelünket piaci kamatok mellett szeretnénk felvenni, akkor a törlesztőrészletünk máris negyedével magasabb lenne, vagyis 59 ezer forintot kellene fizetnünk havonta. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes kamatozás a teljes futamidő alatt mintegy 4 millió forinttal fizethetünk kevesebbet a piaci lakáshitelhez képest, ennyi lesz a kedvezmény mértéke.

Ez azt jelenti, hogy a CSOK támogatással együtt a program 10 plusz 4 millió forint kedvezményt ad, vagyis összesen 14 millió forinttal lehetünk beljebb a megújuló támogatási rendszernek köszönhetően. Emellett számolhatunk a kedvezményes hitelösszeggel, így összesen 24 millió forinthoz "juthatunk" a programnak köszönhetően. Ehhez hozzászámolva a 4,3 milliós áfakedvezményt a mostani könnyítések miatt 28,3 millióval több maradhat a zsebünkben.


Érdemes egyébként azzal is számolni, hogy a következő 25 évben várhatóan nem lesz ilyen (hitelfelvétel szempontjából) kedvező a jegybanki alapkamat szintje, így a kamatkedvezmény várhatóan még a 14 millió forintnál is jelentősen többet takaríthat meg a lakásvásárlóknak.

Tényleg nem vehetünk meg akármilyen lakást?

A CSOK jelenlegi szabályai szigorú keretek közé szorítják, hogy milyen lakást vehetünk meg a támogatás segítségével. A négyzetméterárak és a területi elhelyezkedésre vonatkozó megkötések azonban változnak az új programnál. A vásárolt lakás mérete legalább a gyerekek számának húszszorosa kell legyen, ház esetén pedig 30 a szorzó. Ez azt jelenti, hogy három gyereknél minimum 60, illetve 90 négyzetméteres ingatlant kell vennünk. Így a támogatással akár budapesti, 100 millió forintos, 200 négyzetméteres új lakás után is felvehetjük (feltéve, ha ki tudjuk fizetni).

A legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást, kivéve, ha vállalt és nem meglévő gyerek után kérjük a támogatást.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?