23 °C Budapest
Kevés magyarnak kellett eddig a CSOK építkezésre, felújításra

Kevés magyarnak kellett eddig a CSOK építkezésre, felújításra

2015. október 29. 13:05

Átlagosan 1,2 millió forint támogatást igényeltek eddig a Családok Otthonteremtési Kedvezményére (CSOK) pályázók, a folyamatban lévő kérelmek körülbelül negyede budapesti, míg a többi nagyjából egyenletesen oszlik el országszerte - derül ki az Erste Bank legfrissebb, a bankfióki tapasztalatokat összegző kimutatásából. Leggyakrabban két gyermekre vonatkozóan vesznek igénybe támogatást az ügyfelek - legyen szó akár meglévő, vagy vállalt gyerekről -, valamint B vagy annál rosszabb energetikai besorolású, 80-160 négyzetméterig terjedő hasznos alapterületű ingatlanra. Az esetek túlnyomó részében lakásvásárlási céllal igénylik az ügyfelek a támogatást - ezen belül körülbelül azonos a lakások és a családi házak aránya -, miközben eddig nagyon alacsony azon igénylések száma, amely lakásépítéséhez, vagy bővítéséhez lett benyújtva.

A CSOK-kérelmek többségéhez hiteligénylést is indítottak, így elmondható, hogy az állami támogatás a lakáscélú hitelfelvételi kedvet is jelentősen élénkítette

- véli Tenke Gábor.

Az Erste Bank lakossági termékfejlesztési igazgatója hozzátette: a folyamatosan erősödő érdeklődés mellett a bankfiókok arról számoltak be, hogy a kérelmek körülbelül ötödét kellett elutasítaniuk, mert az igénylők nem feleltek meg a jogosultsági feltételeknek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy banki ügyintézők visszajelzései szerint sok esetben jelentett problémát az ügyfelek számára a CSOK igényléshez a jogszabályok által előírt dokumentáció megfelelő, egyidejű bemutatása. Gyakran előfordult ugyanis, hogy mire az egyik szükséges dokumentumot, igazolást be tudták szerezni, addig a másik elfogadhatóságának határideje lejárt.

Erre mindenképp figyelni kell, hiszen a bank a kérelmet csak hiánytalan és érvényes dokumentációval tudja befogadni. Az OEP és a NAV együttes adóigazolásának például a befogadáskor legfeljebb 15 naposnak kell lennie

- hívja fel a figyelmet Tenke Gábor.

Szintén fontos szempont a jogszabály szerint meghatározott határidők szem előtt tartása: ilyen például, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított legfeljebb 120 napon belül van lehetőség a CSOK kérelem benyújtására, valamint további szabályok érvényesek az építési engedély, vagy a használatbavételi engedély dátumára is.

Az Erste Bank tapasztalatai szerint rengeteg kérdés érkezik az ügyfelek részéről a meglévő lakástulajdonnal kapcsolatban, hogy azzal együtt igénybe lehet-e venni a CSOK-ot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itt alapvetően az az előírás, hogy akkor lehet a támogatásért folyamodni, ha nincs lakástulajdona vagy lízingbe vett lakása az embernek, illetve nem bérel önkormányzati lakást. De vannak kivételek, ilyen például, ha az igénylőnek együttesen legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada van, amely tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés útján került a tulajdonába, vagy ha több, mint két éve öröklés vagy ajándékozás útján úgy jutott egy haszonélvezettel terhelt ingatlanhoz, hogy a haszonélvező a lakásban lakik

- mondja Tenke Gábor.

Érdemes tisztában lenni a kivételekkel, amelyek fennállása esetén igényelhető a CSOK, hiszen a bankfiókok tapasztalatai szerint az eddigiek során is sok esetben alkalmazták ezeket. Szintén sűrűn visszatérő kérdés az ügyfelek részéről, hogy a korábban eladott ingatlan árából befolyt összeget milyen mértékben kell beforgatniuk az új ingatlan vásárlásába, ha CSOK-ot igényelnek.

Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a támogatás nyújtásának feltétele, hogy az igénylő és az együtt költöző a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel a CSOK igénylését megelőző 5 éven belül értékesített lakásának, illetve lakás tulajdoni hányadának az eladási árát is. Tehát a teljes összeget. Ez azonban csökkenthető, ha az értékesítésből befolyó összegből valamilyen önkormányzati vagy munkáltatói támogatást fizettek vissza, vagy ha ebből az összegből végtörlesztették az adott ingatlan vásárlására vagy építésére felvett hitelt

- mondja Tenke Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?