25 °C Budapest
Nem is gondolnád, mennyit drágultak a lakások tavaly

Nem is gondolnád, mennyit drágultak a lakások tavaly

2015. április 28. 15:45

Az Otthontérkép folyamatosan bővíti az ingatlankeresők és hirdetők számára hasznos információkkal szolgáló területi adatait, amelyek közül most frissült a kínálati átlagárak adatköre is. Budapest egyes kerületeiben, illetve a győri megyében az ingatlanhirdetők szerint nagyon pörög a piac, több kerületben, illetve kistérségben az adatok alapján 2014-ben 10 százalékot meghaladóan emelték az árakat a hirdetők.

Egy meghirdetett ingatlant ritkán adnak el a hirdetésben szereplő áron, a vevőnek az ingatlan típusától, az ingatlan elhelyezkedésétől, a régió fejlődési lehetőségeitől függően más-más alkupozíciója van, de az alku folyamán természetesen a vételár az eladó beleegyezésétől, így tehát az eladó lehetőségeitől is függ. Az alku kiinduló pontja a kínálati ár, amelyet a hirdetésben rögzítenek.

Az Otthontérkép ingatlankereső portálon elérhető ingatlanhirdetésekből a kínálati árakra vonatkozó statisztikát készít. Ez az adatkör bővült most, így a portálon már megtalálhatók a 2014. évre vonatkozó adatokon túl a 2012-es és 2013-as átlag kínálati árak, valamint a kínálati árak változását szemléltető 2013 és 2014 év közötti változás adata is.

Meddig emelik az árat a hirdetők?

A térképen található adatokból kiderül, hogy Budapesten az értékesítési árak mellett a kínálati árak is növekedtek 2013-ról 2014-re, de számottevően nagyobb mértékben, bizonyos kerületekben 10 százalék közeli és azt meghaladó kínálati ár növekedés is mérhető volt.

A legnagyobb árnövekedés a XI. kerületben tapasztalható, itt 12 százalékot meghaladóan emelték az eladók az átlag hirdetési négyzetméterárat. További hat kerületben emelkedtek az kínálati árak több, mint 5 százalékkal, öt kerületben pedig stagnáltak az árak, ezekben a kerületekbe maximum egy százalék volt az árváltozás.


Az értékesítési és kínálati árak változását mutató adatokból az is kiderül, hogy a kínálati árak egyes kerületekben kétszer-háromszor gyorsabban növekedtek 2014 évre vonatkozóan. Ezekben a kerületekben, mint például a IX., XIII., XIV. található ingatlanok iránt megélénkült a kereslet. A piacon tapasztalható, hogy főleg a jó állapotú, 50-100 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokra hatalmas a kereslet és ezt a keresletbővülést az eladók is érzékelik, sőt az áremeléssel közvetlenül reagálnak is rá.

Az is jól látszik, hogy a speciálisabb vevői kört kiszolgáló V., XII., II. kerületekben a kínálati árak kis mértékben változtak csak 2014-re, amiből arra lehet következtetni, hogy az itt található ingatlanokra a kereslet stabil maradt az elmúlt évek során és az amúgy is magasabb kínálati árak további növelésre az eladóknak már nem volt tere.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Országosan más a helyzet

Ha a térképen az országos adatokat vizsgáljuk, az látszik, hogy Budapesten kívül elsősorban a Nyugat-Magyarországi megyékben, valamint az Alföldön növekedtek érdemben a kínálati árak. A Balatont körül ölelő megyékben a balatoni vonzáskörzetbe tartozó kistérségek árnövekedése eredményezi a megyei árak növekedését. Győr-Moson-Sopron megye és Bács-Kiskun megy esetén a kínálati árak növekedésének oka, hogy a régiók népszerűsége, fejlettsége nő (autógyárak, fejlesztések), ami az eladókat az árak növelésére ösztönözte.

Bizonyos területeken azonban az értékesítési árakon túl a kínálati árak is csökkentek. Elsősorban a Kelet-Magyarország régióban illetve Baranya megyében az ingatlanok iránti kereslet nem élénkült 2014-ben így az eladók az árakat csökkenteni kényszerülnek.

Az adatokból kiderül, hogy országos szinten a kínálati árak jobban együtt mozogtak az értékesítési árakkal, néhány megyétől eltekintve a kínálati árak közel azonos mértékben csökkentek vagy növekedtek a megyére jellemző átlagos értékesítési árakkal, tehát a piac gyorsan reagált a változásokra. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?