0 °C Budapest

Nyáron állunk neki legszívesebben a lakás felújításának

2015. április 21. 11:01

Tízből hét magyar végzett lakásfelújítást valamikor az elmúlt 10 év során. A lakásfelújítók több mint fele félmillió forintnál kevesebbet költött, hitelt erre a célra a válaszadók 11 százaléka igényelt - derült ki a CIB Bank lakásfelújítási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyarok jellemzően saját tulajdonú ingatlanban élnek, és ügyelnek annak állapotára.

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy a magyarok ragaszkodnak a saját tulajdonú ingatlanokhoz: a válaszadók 87 százaléka tulajdonos vagy annak családtagja otthonában, albérletben mindössze 13% lakik. A megkérdezettek közel háromnegyede legalább 6 éve él jelenlegi lakásában, 36 százalékuk pedig több mint 20 éve. Különösen jellemző a panelben élőkre, hogy két évtizednél is régebben laknak ugyanabban a lakásban: közülük tízből négyen ezt válaszolták.

A nyári felújítás a sláger

Nem csupán ragaszkodunk a saját lakáshoz, házhoz, de ügyelünk arra is, hogy az ingatlan jó állapotban maradjon, mely nemcsak a saját kényelmünk miatt fontos, de hozzájárul az ingatlan értékének megőrzéséhez is. A megkérdezettek mintegy negyede 4-5 évente végez valamilyen felújítást lakásában, azok aránya pedig, akik 1-3 évente, több mint 20 százalék. Százból mindössze tizenöten állították, hogy még sosem fogtak ilyen munkába. A válaszadók 70 százaléka az elmúlt 10 év során felújította lakását, minden második ember pedig 5 éven belül tervezi ezt.

A munkálatokat a válaszadók háromnegyede a nyári időszakra tervezi. Azok közül, akik az elmúlt 10 évben felújításba fogtak, 27 százalék időzítette a tennivalókat tavaszra, csaknem negyedük pedig őszre.

A legtöbben elsősorban belső felújításokat végeznek: a toplista élére egyértelműen a festés, mázolás került 88 százalékkal, a konyha, a szobák és a fürdőszoba felújítása előtt, de a bútorokat és háztartási gépeket is sokan cserélik le. A külső munkálatok között a vakolás, újrafestés vezet 47 százalékos eredménnyel a nyílászárók cseréje (43 százalék) és a külső szigetelés (27 százalék) előtt. A kényelmi típusú felújítások között a légkondicionáló beszerelése a legnépszerűbb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A CIB Bank kutatása szerint az emberek több mint fele félmillió forintnál kevesebbet költ a lakásfelújításra, és a válaszadók 71 százaléka azt állította, hogy a munka nagyjából annyiba került, amennyit eredetileg terveztek. Negyedük többet költött ennél, de legfeljebb 20 százalékkal. A megkérdezettek 39 százaléka az általános megtakarításokból, 38% a lakásfelújításra félretett pénzből finanszírozta a munkálatokat, hitelt mindössze 11 százalékuk igényelt. Ők elsősorban szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitelt vagy személyi kölcsönt igényeltek.

Lakásfelújításhoz ideális megoldás például a személyi kölcsön, hiszen bármire felhasználható. Fontos megnézni, melyik ajánlathoz mekkora THM tartozik, de érdemes alaposan átolvasni a banktól kapott általános tájékoztatót is, amiből a hiteltermékek legfontosabb adatairól kaphatunk felvilágosítást - tájékoztatta a Pénzcentrumot a CIB.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?