21 °C Budapest
Talált tárca az utcán: akár börtön is járhat érte

Talált tárca az utcán: akár börtön is járhat érte

2015. január 30. 17:01

Pénztárcát talált egy férfi az egyik vidéki nagyvárosban. Bár tudta, a tárca a szomszédjáé, mégis eltette a pénzt, az iratokat kidobta. Eljárás indult ellene. Akár tudja valaki kié a talált tárgy, akár nem, egy biztos: nem a megtalálóé. Akár börtön is járhat az ilyen eltulajdonításért.

Az egyik vidéki városban történt az eset, egy idő hölgy tett feljelentést, mert eltűnt a pénztárcája. Úgy gondolta, vásárlás után, a helyi bolt előtt hagyhatta el a tárcát. A köztéri kamerák felvételén látszik is, amint elhagyja, és egy férfi felveszi és elviszi azt. A hatóságok azonosították a videó alapján a tolvajt, és eljárás indult ellene - olvasható a police.hu-n.

Mit kellett volna tennie?

A hatályos törvényi szabályozás a magántulajdont védi. Azaz minden esetben az "eredeti" tulajdonost. A megtalálónak 8 nap áll rendelkezésére, hogy a tárgyat visszajuttassa az eredeti tulajdonosnak. Ha az ő személye nem ismert, a hatóságokhoz kell fordulnia. Ez utóbbi eshetőség is beletartozik a 8 napos határidőbe. Általában bármelyik állami szervhez lehet fordulni, kivéve az alábbi esetekben, mert

 • a lőfegyvert,
 • a gáz- és riasztófegyvert,
 • a légfegyvert,
 • a lőszert,
 • a pirotechnikai terméket,
 • a kábítószert,
 • a pszichotrop anyagot,
 • a közbiztonságra veszélyes egyéb tárgyat,
 • a rendőrség által kibocsátott okmányt, hatósági jelzést

a rendőrségen kell leadni.

A törvény szerint, aki véletlenül vagy tévedésből hozzá került dolgot eltulajdonít, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, jogtalan elsajátítás vétsége miatt

egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

- nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Pénzcentrum kérdésére. A büntetés

két évig terjedő szabadságvesztés

abban az esetben, ha a jogtalan elsajátítást a kulturális javak körébe tartozó tárgyra követik el. Egyébként az értékhatár 20 ezer forint, az alatti értékben szabálysértést, afölött pedig bűncselekményt követ el az illető, aki eltulajdonítja azt a tárgyat. Tehát egy akkora aranytömb esetében mindenképp bűncselekményt követtek volna el, ha megtartják, és nem szólnak róla.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így fontos tudnunk, ha találunk valamit:

 • az valaki másnak a tulajdona
 • átadási, illetve visszaadási kötelezettség terhel minket
 • és a visszaadásra nyolc nap áll rendelkezésünkre.

Ha nem így teszünk, törvényt szegünk. Ez azt jelenti, hogy az utcán talált pénzzel is hasonló a helyzet. Ha találunk egy 10 ezrest, az sem a miénk.
Ha elköltjük a talált 10 ezer forintot, szabálysértést követünk el.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?