12 °C Budapest
Tartozásod van? Így szabadulj tőle: teendők lépésről lépésre

Tartozásod van? Így szabadulj tőle: teendők lépésről lépésre

2014. október 1. 12:00

Sokan nem is gondolnák, milyen könnyen meg lehet csúszni egy-egy számla befizetésével, az átmenti pénzügyi nehézségek, tartozás felhalmozása akár feledékenységből is eredhet. A legtöbb közműcég a kintlévőségeit úgynevezett követeléskezelő cégeknek adja át, így már nem ő, hanem az adott cég dolgozik azon, hogy a tartozást befizettesse. Ez egy természetes folyamat, és - bár elsőre ijesztőnek tűnhet - nem kell kétségbeesni: a kirendelt ügyintézővel ugyanis meg lehet állapodni a fizetés menetéről.

Mit kell tenni, ha a követeléskezelő bejelentkezik?

A követeléskezelő azért jelentkezhetett, mert valamilyen elmaradásod van. Adott esetben a közműszolgáltató, miután tartozást halmoztál fel, megbízza a követeléskezelőt, hogy ő gyűjtse be a kintlévőséget. Ekkor általában vagy felszólító levelet, vagy SMS-t, esetleg mindkettőt kapsz. A behajtó cég a tudomásodra hozza, hogy az ügyed nála van, ezentúl ő szedi be a tartozást.

A levélben szerepel az ügyiratszám, az ügyintéző elérhetősége és az, ki a megbízó, azaz ki felé van tartozásod. Megtalálod a tartozás összegét, az esetleges késedelmi kamatot, illetve a kezelési díjat, ami extraként rakódik rá a törzstartozásra. 8 nap áll rendelkezésedre, hogy a megjelölt összeget kifizesd.

Mi történik, ha nem tudsz fizetni?

Érdemes mielőbb felvenni a kapcsolatot a kirendelt ügyintézővel, hiszen amíg nem törlesztesz, gyűlik a késedelmi kamat. Ráadásul mindig jó pontnak számít, ha látszik rajtad a fizetési hajlandóság, és megbeszéled a törlesztés részleteit. A részösszeg, amit elkezdesz befizetni a törlesztés során, először a felmerülő költségeket fedezi, majd a kamatokat, és csak ezután számolható el a főtartozásra. A tartozás után járó kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal, ez most 2,10 százalék.

Ha egyáltalán nem fizetsz, jön a pereskedés. A polgári per költségei is téged terhelnek. Ha ennek eredményeképpen végrehajtó okirat (bírósági végzés) születik, a végrehajtási eljárásban a bankszámládról, munkabéredből vonhatják le a szükséges összeget. Ezt már nem a követeléskezelő cég, hanem a végrehajtó végzi. A pénzbeli levonásokon túl pedig bármilyen személyes vagyontárgyat, ingóságot lefoglalhatnak és elárverezhetnek fedezet gyanánt. Utoljára pedig jön az ingatlan, ezt is beszámíthatják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit tehet egy követeléskezelő?

  • Küldhet figyelmeztető leveleket, SMS-eket.
    Felkereshet személyesen, hogy a törlesztés részleteit megbeszéljétek.
    Átütemezheti a fizetést, ha nem tudsz egy összegben, azonnal fizetni.
    Jogi eljárást kezdeményezhet veled szemben

És mi van, ha mégsem tartozol?

Ha tévedésből kapsz SMS-t, vagy valamilyen értesítést arról, hogy tartozásod van, érdemes akkor is kapcsolatba lépni a feltüntetett követeléskezelővel. Az ellenőrzés során tisztázhatod magadat, így nem fognak tovább bombázni az üzenetekkel. Rosszabb esetben pedig kiderülhet, hogy valóban tartozol anélkül, hogy tudnál róla. Ebben az esetben is akkor jársz jobban, ha tájékozódsz a lehetőségekről, és a számodra leginkább megfelelő pénzügyi konstrukciót és törlesztő részleteket együtt alakítjátok ki az együttműködésre törekvő követeléskezelő céggel.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?