Tartozásod van? Így szabadulj tőle: teendők lépésről lépésre

Tartozásod van? Így szabadulj tőle: teendők lépésről lépésre

2014. október 1. 12:00

Sokan nem is gondolnák, milyen könnyen meg lehet csúszni egy-egy számla befizetésével, az átmenti pénzügyi nehézségek, tartozás felhalmozása akár feledékenységből is eredhet. A legtöbb közműcég a kintlévőségeit úgynevezett követeléskezelő cégeknek adja át, így már nem ő, hanem az adott cég dolgozik azon, hogy a tartozást befizettesse. Ez egy természetes folyamat, és - bár elsőre ijesztőnek tűnhet - nem kell kétségbeesni: a kirendelt ügyintézővel ugyanis meg lehet állapodni a fizetés menetéről.

Mit kell tenni, ha a követeléskezelő bejelentkezik?

A követeléskezelő azért jelentkezhetett, mert valamilyen elmaradásod van. Adott esetben a közműszolgáltató, miután tartozást halmoztál fel, megbízza a követeléskezelőt, hogy ő gyűjtse be a kintlévőséget. Ekkor általában vagy felszólító levelet, vagy SMS-t, esetleg mindkettőt kapsz. A behajtó cég a tudomásodra hozza, hogy az ügyed nála van, ezentúl ő szedi be a tartozást.

A levélben szerepel az ügyiratszám, az ügyintéző elérhetősége és az, ki a megbízó, azaz ki felé van tartozásod. Megtalálod a tartozás összegét, az esetleges késedelmi kamatot, illetve a kezelési díjat, ami extraként rakódik rá a törzstartozásra. 8 nap áll rendelkezésedre, hogy a megjelölt összeget kifizesd.

Mi történik, ha nem tudsz fizetni?

Érdemes mielőbb felvenni a kapcsolatot a kirendelt ügyintézővel, hiszen amíg nem törlesztesz, gyűlik a késedelmi kamat. Ráadásul mindig jó pontnak számít, ha látszik rajtad a fizetési hajlandóság, és megbeszéled a törlesztés részleteit. A részösszeg, amit elkezdesz befizetni a törlesztés során, először a felmerülő költségeket fedezi, majd a kamatokat, és csak ezután számolható el a főtartozásra. A tartozás után járó kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal, ez most 2,10 százalék.

Ha egyáltalán nem fizetsz, jön a pereskedés. A polgári per költségei is téged terhelnek. Ha ennek eredményeképpen végrehajtó okirat (bírósági végzés) születik, a végrehajtási eljárásban a bankszámládról, munkabéredből vonhatják le a szükséges összeget. Ezt már nem a követeléskezelő cég, hanem a végrehajtó végzi. A pénzbeli levonásokon túl pedig bármilyen személyes vagyontárgyat, ingóságot lefoglalhatnak és elárverezhetnek fedezet gyanánt. Utoljára pedig jön az ingatlan, ezt is beszámíthatják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit tehet egy követeléskezelő?

  • Küldhet figyelmeztető leveleket, SMS-eket.
    Felkereshet személyesen, hogy a törlesztés részleteit megbeszéljétek.
    Átütemezheti a fizetést, ha nem tudsz egy összegben, azonnal fizetni.
    Jogi eljárást kezdeményezhet veled szemben

És mi van, ha mégsem tartozol?

Ha tévedésből kapsz SMS-t, vagy valamilyen értesítést arról, hogy tartozásod van, érdemes akkor is kapcsolatba lépni a feltüntetett követeléskezelővel. Az ellenőrzés során tisztázhatod magadat, így nem fognak tovább bombázni az üzenetekkel. Rosszabb esetben pedig kiderülhet, hogy valóban tartozol anélkül, hogy tudnál róla. Ebben az esetben is akkor jársz jobban, ha tájékozódsz a lehetőségekről, és a számodra leginkább megfelelő pénzügyi konstrukciót és törlesztő részleteket együtt alakítjátok ki az együttműködésre törekvő követeléskezelő céggel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?