27 °C Budapest
Ettől kell félned, ha luxuskörnyéken élsz

Ettől kell félned, ha luxuskörnyéken élsz

2014. augusztus 30. 07:06

Az Otthontérkép megcsinálta a bűnözési térképét, amin akár utca szinten is megnézheted a bűnt. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e összefüggés a bűnügyek és a lakáspiaci mutatók között; tényleg ott törik fel a legtöbb lakást, ahol a gazdagok élnek?

Az Otthontérkép friss fejlesztése szerint a budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy egyértelműen a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban.

A Pénzcentrum viszont arra volt kíváncsi, hogy vajon van-e összefüggés a bűnügyek és a lakáspiaci mutatók között. Vagyis elmondható-e például, hogy ott törnek-e be nagyobb számban, ahol a tehetősek élnek, ott van-e a legtöbb autólopás, ahol a gazdagok parkolnak? Három-három budapesti városrészt hasonlítottunk össze, hármat a legdrágább, hármat pedig a város legolcsóbb lakáspiacáról.

A DRÁGA VÁROSRÉSZEK:

Hűvösvölgy - II. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~465 000 Ft

Összes bűneset: 64 db

Hűvösvölgyben, amely az elmúlt 3 év statisztikái szerint az egyik legdrágább a budapesti lakáspiacon összesen 64 bűnesetet regisztrálta 2013 márciusa és 2014 februárja között. Ebből legnagyobb számban lopás (34 eset), tulajdon elleni szabálysértés (18 eset) és autólopás (7 eset) történt, de 1 esetben lakásbetöréshez is hívtak rendőröket.

Marina part; XIII. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~420 000 Ft

Összes bűneset: 47 db

A XIII. kerületi Marina parton mindössze 47 bűnesetet regisztráltak a vizsgált időszakban a hatóságok. Itt is a lopás (27 eset) volt a leggyakoribb bűncselekmény, viszont második helyen a rongálás (7 eset) szerepel, míg 4-4 esettel a személy elleni erőszak, illetve a tulajdon elleni szabálysértés a harmadik a bűnesetek rangsorában.

Vár; I. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~356 000 Ft

Összes bűneset: 177 db

A Vár nemcsak ingatlanpiaci szempontból kiugró a lakások 356 ezer forintos fajlagos árával, hanem a bűnesetek száma is jóval nagyobb, mint a fenti két drágább városrészben. Ez javarészt oda vezethető vissza, hogy a Vár a turizmus miatt nemcsak a látogatókat, hanem a bűnözőket is vonzza. Ezt igazolják a statisztikai adatok is, a vizsgált időszakban a 177 bűnesetből 134-ért felelnek a zsebesek/tolvajok, 16-ért rongálók, 12-ért pedig garázdák/rendbontók. Miközben a nagy esetszámhoz viszonyítva érdekesség, hogy egyetlen lakásbetörést és autólopást sem regisztráltak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

AZ OLCSÓ VÁROSRÉSZEK:

Tisztviselőtelep; VIII. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~180 000 Ft

Összes bűneset: 174 db

Lakáspiaci szempontból Budapest egyik legolcsóbb területén közel annyi bűnesetet regisztráltak a vizsgált időszakban, mint a Várban. A 174 bűnesetből a legnagyobb számot (107) itt is a lopás teszi ki, de a 21 eltulajdonított gépjármű sem tűnik kevésnek. A Várhoz viszonyítva itt már voltak lakásbetörések is, bár nem nagy számban - 2013 márciusa és 2014 februárja között mindössze 2 lakást rámoltak ki.

Békásmegyer; III. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~166 000 Ft

Összes bűneset: 553 db

Bár Békásmegyeren padlón vannak az ingatlanárak, a bűnesetek azonban egymást érik. Nagy számban fordult elő a vizsgált időszakban lopás (292 eset), garázdaság, rendbontás (25 eset), rongálás és tulajdon elleni szabálysértés (157 eset) is. Gyakorlatilag nyugodtan kijelenthetjük, amennyire olcsók Békásmegyeren a lakások, legalább annyira veszélyes is itt az élet.

Csepel-Ófalu; XXI. kerület

Ingatlanok átlagos négyzetméterára: ~148 000Ft

Összes bűneset: 38 db

Ugyan lakáspiaci szempontból Csepelen nagyon alacsonyan van a fajlagos ár, ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy a bűnözési statisztikák is kirívóak, mint például Békásmegyer esetében. Csepel-Ófaluban mindössze 38 bűnesetet regisztráltak; ebből 9 volt lopás, 27 pedig tulajdon elleni szabálysértés. Az autótolvajok és a betörők is kerülik a városrészt.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?