21 °C Budapest

Alaposan megváltozik a társasházak élete februártól

MTI
2014. január 1. 11:02

Jövő év február elejétől a társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők látják el, a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényhez a zárószavazás előtt beadott módosítást december közepén szavazta meg a parlament.

Bár többször módosították, a ma is hatályos társasházi törvény 2003-ban született. A társasházak törvényességi felügyeletére azonban nem tartalmazott szabályt. Végül egy 2009-es módosítás egészítette ki ezzel a törvényt.

A társasházak törvényességi felügyeletét 2010 elejétől az ügyészség látta el. Amennyiben a törvényesség nem volt biztosítható, akkor az ügyészség a bírósághoz fordulhatott. Ezt a szabályt a kormány 2010 június közepén - törvénymódosítással - kivetette a társasházi törvényből. Azóta törvényességi felügyelet nélkül működtek a társasházak.

Jövő februártól újra lesz felettük törvényességi felügyelet, de azt nem az ügyészség, hanem a jegyző - a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályai megfelelő alkalmazásával - látja el.

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) által összeállított törvénymódosító javaslatcsomag is első helyen említette a törvényességi felügyelet visszaállítását, ezért a szervezet üdvözli a változást - közölte az egyesület, Bék Ágnes elnökre hivatkozva az MTI-vel.

A társasházi törvény módosítását is tartalmazó jogszabály rendelkezik arról is, hogy a közös képviselő vagy az intézőbizottság - többletdíjazás felszámítása nélkül - köteles tájékoztatni a tulajdonostársakat minden hónap 15. napjáig kifüggesztett közleményben a rezsicsökkentés által érintett közüzemi szolgáltatásoknál elért megtakarításokról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tájékoztatási kötelezettség elmulasztása esetén a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szab ki, amit nem a társasháznak, hanem a mulasztó közös képviselőnek, vagy pedig az intézőbizottságnak kell megfizetnie. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályok keddtől hatályosak.

A közleményben szerepel az is, hogy lesznek közös képviselők, akik visszaadják megbízatásaikat, s felhagynak tevékenységükkel, pedig a házak anyagi helyzetének bemutatásához eddig is hozzátartoztak a pontos kimutatások, ezért a felkészült közös képviselő számára igazán plusz feladatot csak a kifüggesztés jelenthet.

A közlemény felhívja az érintettek figyelmét arra is, hogy a közös költség csökkentése - a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben - nem szerepel a törvényben. Nem is szerepelhet, hiszen ahhoz a tulajdonos közösség határozata alapján közgyűlésen meghozott döntés szükséges - közölték.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm