2 °C Budapest

Figyelem, ezt kell tenned szmogriadó esetén

Pénzcentrum
2013. november 25. 15:01

November közepén jelentős légszennyezettséget mértek az ország több területén. Szerencsére szmogriadót nem kellett elrendelni, de a figyelem ismét a légszennyezettségre, a légszennyező anyagok kibocsátásának korlátozására irányult. Mit tehetünk?

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint előfordult a riasztási küszöbértéket meghaladó kisméretű szálló por/részecske (PM10) szennyezettség is, de szerencsére egy napnál nem tartott most tovább. A téli időszakban megnövekvő kibocsátások, a közlekedés mellett a lakossági szilárd tüzelés hozzájárulása, valamint a kedvezőtlen meteorológiai helyzetek gyakoribb előfordulása miatt számítani lehet szmoghelyzetek kialakulására.

Azokon a településeken, ahol ezzel számolni kell, a veszélyhelyzet elkerüléséhez és tartósságának csökkentéhez szmogriadó tervet kell kidolgozni és végrehajtani, mely a tájékoztatásról és a riasztásról is rendelkezik. A szmogriadó terveket a helyi önkormányzatok, illetve a főváros közgyűlése fogadja el önkormányzati rendelet formájában.

Szmoghelyzetben Ön is sokat tehet egészsége megóvása érdekében: tartózkodjon minél kevesebbet a szabad levegőn, röviden szellőztessen a kora délutáni órákban, használja a tömegközlekedési eszközöket a saját autó helyett, ismerje meg és tartsa be a településén elrendelt szmogriadó előírásait. Ha teheti, szilárd tüzelésről váltson kevésbé szennyező gáz- vagy elektromos fűtésre. Az avarégetés tilos!

 

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?