0 °C Budapest

Figyelem, ezt kell tenned szmogriadó esetén

Pénzcentrum
2013. november 25. 15:01

November közepén jelentős légszennyezettséget mértek az ország több területén. Szerencsére szmogriadót nem kellett elrendelni, de a figyelem ismét a légszennyezettségre, a légszennyező anyagok kibocsátásának korlátozására irányult. Mit tehetünk?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint előfordult a riasztási küszöbértéket meghaladó kisméretű szálló por/részecske (PM10) szennyezettség is, de szerencsére egy napnál nem tartott most tovább. A téli időszakban megnövekvő kibocsátások, a közlekedés mellett a lakossági szilárd tüzelés hozzájárulása, valamint a kedvezőtlen meteorológiai helyzetek gyakoribb előfordulása miatt számítani lehet szmoghelyzetek kialakulására.

Azokon a településeken, ahol ezzel számolni kell, a veszélyhelyzet elkerüléséhez és tartósságának csökkentéhez szmogriadó tervet kell kidolgozni és végrehajtani, mely a tájékoztatásról és a riasztásról is rendelkezik. A szmogriadó terveket a helyi önkormányzatok, illetve a főváros közgyűlése fogadja el önkormányzati rendelet formájában.

Szmoghelyzetben Ön is sokat tehet egészsége megóvása érdekében: tartózkodjon minél kevesebbet a szabad levegőn, röviden szellőztessen a kora délutáni órákban, használja a tömegközlekedési eszközöket a saját autó helyett, ismerje meg és tartsa be a településén elrendelt szmogriadó előírásait. Ha teheti, szilárd tüzelésről váltson kevésbé szennyező gáz- vagy elektromos fűtésre. Az avarégetés tilos!

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39