18 °C Budapest

Mindössze 100 készház épül idén Magyarországon

MTI
2013. július 20. 11:00

Az elmúlt évhez hasonlóan idén száz készház épül az országban, a magyar cégek által exportált ilyen házak száma viszont eléri a kétszázat - közölte a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében tevékenykedő készházépítő szakmai tagozat (MAKÉSZ).

A számok annak fényében értékelhetők, hogy 2008-ban 920 készház épült Magyarországon, a tagozatot alkotó cégek száma ezen idő alatt 36-ról 9-re csökkent.

Jövőre az export a negyedével nőhet, az itthoni eladás viszont jó, ha 15 százalékkal bővül - olvasható a tagozat becslésében.

Az export 90 százalékát két vállalkozás adja, míg a maradék három cég között oszlik meg, a kivitel célországai közé Svájc, Ausztria, Németország és Olaszország tartozik.

A külföldi megrendelők kevésbé árérzékenyek, mint a magyarok, ott 30 százalékkal többet lehet kapni ugyanazért a házért. Az anyagárak megegyeznek szerte Európában.

A külföldi vevőnél elsődleges szempont a határidő, ezt követi a minőség, majd pedig a fenntarthatóság, ez utóbbi az alacsony energiafogyasztást, valamint a bioanyagok beépítését jelenti.

Idehaza az ár a döntő szempont, ezért például a bioanyagból készült hőszigetelés, vagy a vályog vakolat szóba sem kerül. Ugyanakkor előnyös változás az, hogy inkább kisebb, de kevesebb energiával fűthető házakat vásárolnak a magyar vevők. Ez viszont háttérbe szorítja az alternatív energiák használatát, mivel megfizethető a gázzal való fűtés, míg például a napkollektor beépítése drága, és hosszú a megtérülési ideje.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A készházak gyártói, építői azt tapasztalták, hogy a szerkezetkész házaktól a félkész, illetve a kulcsrakész átadás felé tolódik a kereslet. A szerkezetkész épületbe nincsenek beépítve a nyílászárók, és hiányzik róla a tetőfedő anyag. A félkész ház kívülről késznek látszik, de belül hiányzik a gépészet, a burkolat és a festés.

Érdekes változás a magyar piacon az is, hogy a készház vásárlók 90 százaléka készpénzzel fizet, a többiek a lakástakarék-pénztári finanszírozást választják.

Kárpáti József, a MAKÉSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a szűkös kereslet ellenére ősszel újra megrendezik a Készház vásárt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?