16 °C Budapest

Többezer ingatlan lesz az önkormányzatoké ingyen

MTI
2013. május 22. 09:31

Mintegy 1,2 milliárd forint értékben ad át térítésmentesen ingatlanokat az állam 417 önkormányzatnak - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában szerdán reggel.

Mint kifejtette: főleg beépítetlen belterületi földekről van szó, továbbá van köztük játszótér, lovarda, irodaház és lakóház is. Az ingatlanok között szerepel 15 olyan is, amelyet korábban az állam visszavett PPP-konstrukcióból és eddig térítésmentes használatot biztosított, most pedig tulajdonba adja.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. több mint 5 000 ingatlant ajánlott ki az önkormányzatoknak, amelyek a listáról választhattak. Az államtitkár tájékoztatása szerint a parlament előtt lévő törvényjavaslat kimondja, hogy az átvett ingatlanokat az önkormányzatoknak 15 évig a kötelező feladataik ellátásához kell hasznosítaniuk. December 31-ig köt velük szerződést az MNV, s minden év végén beszámolót kell készíteniük arról, hogyan hasznosították a tulajdonukba került ingatlant.

Tállai András úgy vélte: segítség az önkormányzatoknak, hogy a közigazgatási területükön található állami vagyon hozzájuk kerül, sokkal ésszerűbb, ha helyben hasznosítják. A vonatkozó törvényjavaslat két ingatlant a katolikus egyháznak adna, azokat most is az egyház használja.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?