4 °C Budapest

Eljött a lakossági szuperpályázatok ideje?!

Pénzcentrum
2012. december 5. 12:32

Az NFM eredeti terveitől eltérően nem 125 milliárd forintnyit, hanem annak 10 százalékát, csak 12,5 milliárdnyit fordítanak a karbonforintokból az energiaszektor modernizálására 2013 és 2020 között, az EU Bizottsággal folytatott egyeztetést követően. Így a 2013-2020-as időszakban százmilliárdnyival több juthat a lakossági energiahatékonysági beruházások támogatására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Bizottság által jóváhagyott 12,5 Mrd forintnyi támogatást az NFM nem a 2014-2020-as időszakban elosztva, hanem a 2013-as karbonforint-bevételek terhére kívánja kiadni. Így 2013-ban az általános költségvetés és az éghajlatváltozási kiadások a maradék kb. 12,5 milliárdnyi karbonforinton osztozhatnak fele-fele arányban 2013-ban. 2014-től azonban már a teljes karbonforint-bevétel fele, azaz évi kb. 12,5 Mrd forint fordítható lakossági energiahatékonyságra.

A széndioxid kibocsátás-kereskedelemről (ETS) szóló irányelv lehetőséget ad arra, hogy egyes tagállamok a kibocsátási egységek értékesítése (ún. karbonforintok) helyett az egységeket közvetlenül az energiaszektornak adják át, hogy azokból előre megjelölt beruházásokat fedezzenek. Az NFM 2011 szeptemberében adta be javaslatát a Bizottságnak, amely szerint a 2013-2020-as időszak eladható kibocsátási egységeinek feléből (kb. 125 milliárd forint értékben) támogattak volna egy szivattyús tározót, egy magyar-szlovák gáz interkonnektort és az ún. "Intelligens Hálózat" minta-projektet.

A Bizottság több mint egy éves tárgyalássorozat után, november 30-án adta ki jóváhagyó határozatát. Ez azonban már csak két (meg nem
nevezett) projektről és összesen kb. 12,5 milliárd forintnyi kvótáról szól. Bár a Bizottságnak eljuttatott módosításokat az NFM nem hozta nyilvánosságra, a módosult összegből feltételezhető, hogy az eredetileg tervezett támogatások 90 százalékát lefedő szivattyús tározó került ki a támogatandó projektek közül.

A Bizottság határozata leszögezi, hogy ezek az összegek állami támogatásnak minősülnek, és addig nem folyósíthatók, amíg a Bizottság külön vizsgálata az állami támogatás szabályosságáról le nem zárul. Az NFM tervezete szerint mindkét projektet az MVM Zrt. tulajdonában álló projekt-társaságok hajtják majd végre, az energiaszektor többi vállalatának kihagyásával.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Bart István, a MEHI Kft. igazgatója szerint üdvözlendő a Bizottság döntése, mert így a Kormánynak módja lesz arra, hogy a karbonforintok jelentős részét az épületek energiahatékonyságára fordítsa. "Az épület-energiahatékonysági beruházások nagy előnye, hogy már a támogatás évében termőre fordulnak: új munkahelyeket, adóbevételeket és gazdasági növekedést termelnek, és a háztartások helyzetén is javítanak. A MEHI régóta szorgalmazza, hogy erre fordítsák a karbonforintokat, a szivattyús tározót pedig inkább piaci forrásokból fedezzék" tette hozzá Bart.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20