6 °C Budapest

Már 700 hektáron találtak parlagfüves területeket

MTI
2012. augusztus 14. 14:12

Az eddigi ellenőrzéseken az ország különböző pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet. Mostanáig a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki - írta a VM, hozzátéve: a határozatok, jegyzőkönyvek feldolgozása folyamatban van, az adatok folyamatosan változnak.

A művelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb helyen található parlagfű, még a "problémásnak számító" napraforgótáblák között is ritkábban lehet ilyen növényt találni. A műveletlen területeken több a feladat, azonban a jelenlegi aszályos időjárás kedvez a védekezésnek.

Idén csaknem 53 ezer ember közreműködésével indítottak egy mezőgazdasági közfoglalkoztatási programot, 1.300-an vesznek részt közvetlenül a parlagfű-mentesítésben. A tervek szerint a hónap végére bevezetik az úgynevezett lakossági parlagfű bejelentő rendszert is.

Akcióterv már van

A kormány július 6-án elfogadta a parlagfű elleni védekezés akciótervét. A program a közterületek teljes parlagfű-mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatás és a riasztási rendszer hatékonyabbá tételét, valamint a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának.

Ezzel együtt folyamatban van a parlagfüves területek hatósági felderítési rendjének felülvizsgálata, egy egyszerűbb, hatékonyabb eljárási és szankcionálási rendszer kidolgozása, 2020-ig tartó időszakban pedig a folyamatos társadalmi tudatformálásra, szakmai oktatási fórumok szervezésére helyeződik a hangsúly. Ennek keretében a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba, ismeretterjesztő kampányok segítségével megszólíthatók a fiatalok.

A parlagfűszezon már elkezdődött. A múlt héten az OKI Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége.

A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancs jelzés - amellyel az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részét, az ország északkeleti felét (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét), a Szigetköz területét és Budapest környékét is jelölték - a harmadik ezen a skálán.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?