13 °C Budapest

Már 700 hektáron találtak parlagfüves területeket

MTI
2012. augusztus 14. 14:12

Az eddigi ellenőrzéseken az ország különböző pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet. Mostanáig a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki - írta a VM, hozzátéve: a határozatok, jegyzőkönyvek feldolgozása folyamatban van, az adatok folyamatosan változnak.

A művelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb helyen található parlagfű, még a "problémásnak számító" napraforgótáblák között is ritkábban lehet ilyen növényt találni. A műveletlen területeken több a feladat, azonban a jelenlegi aszályos időjárás kedvez a védekezésnek.

Idén csaknem 53 ezer ember közreműködésével indítottak egy mezőgazdasági közfoglalkoztatási programot, 1.300-an vesznek részt közvetlenül a parlagfű-mentesítésben. A tervek szerint a hónap végére bevezetik az úgynevezett lakossági parlagfű bejelentő rendszert is.

Akcióterv már van

A kormány július 6-án elfogadta a parlagfű elleni védekezés akciótervét. A program a közterületek teljes parlagfű-mentesítését, a pollenterhelésre vonatkozó adatszolgáltatás és a riasztási rendszer hatékonyabbá tételét, valamint a környezettudatosságra nevelést tekinti az elkövetkező évek fő feladatának.

Ezzel együtt folyamatban van a parlagfüves területek hatósági felderítési rendjének felülvizsgálata, egy egyszerűbb, hatékonyabb eljárási és szankcionálási rendszer kidolgozása, 2020-ig tartó időszakban pedig a folyamatos társadalmi tudatformálásra, szakmai oktatási fórumok szervezésére helyeződik a hangsúly. Ennek keretében a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba, ismeretterjesztő kampányok segítségével megszólíthatók a fiatalok.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A parlagfűszezon már elkezdődött. A múlt héten az OKI Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége.

A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A narancs jelzés - amellyel az elmúlt héten Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részét, az ország északkeleti felét (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét), a Szigetköz területét és Budapest környékét is jelölték - a harmadik ezen a skálán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?