1 °C Budapest

Luxuslakások szolgáltatás nélkül: ez az új trend

Pénzcentrum
2012. június 23. 16:00

Élénkült az érdeklődés a felső, illetve luxuskategóriába tartozó új építésű ingatlanok iránt az elmúlt hónapokban - derül ki az OTP Ingatlan Zrt. és az OTP Ingatlanpont Kft. luxuslakás-piaci helyzetértékeléséből. A felső kategóriásnak számító új lakások átlagos négyzetméterára 600-700 ezer forint körül mozog, ezért az árszintért már kuriózumszámba menő otthont várnak el az elmúlt évek trendjének megfelelően túlnyomórészt készpénzes vásárlók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Az idei év első néhány hónapjában a luxusszegmens iránti megélénkült érdeklődés részben a nemzetközi bizonytalanság fokozódásának is köszönhető volt. Mivel az exkluzív adottságú ingatlanok értékálló befektetésnek számítanak, így többen a megtakarításuk biztonságba helyezésének egyik lehetséges eszközét látták egy ilyen lakás megvásárlásában" - magyarázza Tettamanti Iván, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó OTP Ingatlanpont Kft. újépítés-értékesítési vezetője.

Jellemzően az I., II. és XII. kerületben található "high-end" termékekre mutatkozik leginkább kereslet, az ilyen jellegű lakások négyzetméterára meghaladhatja a 600-700 ezer forintot is. Ilyen árak mellett azonban elvárás a vevők részéről, hogy az ingatlan kuriózumnak számítson az elhelyezkedése, a kivitelezési minősége terén. Az értékesítési vezető szerint túlnyomórészt készpénzes vásárlók találhatók jelenleg a luxusingatlanok piacán.

"Mára már kevés a lakásprojekt megvalósítására alkalmas üres telek a kedvelt I., II. és XII. kerületek bel-budai részén, illetve alig-alig akad olyan fejlesztő, amely a jelenlegi piaci helyzetben fejlesztésbe kezd. Ennek megfelelően az idei évben várhatóan 50-nél is kevesebb új építésű, értékesítési céllal épített presztízslakás átadása várható" - teszi hozzá Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt években a luxuslakás-fejlesztések esetében is mind inkább előtérbe kerül a praktikum, és szintén trend, hogy a korábban megszokottal ellentétben az ilyen felső kategóriás ingatlanokat sem feltétlenül "pakolják tele" mindenféle, a közös költséget jelentősen megnövelő szolgáltatással - mint például a portaszolgálat, a közös wellness és sportrészleg, bortrezor stb.. "A luxuslakásoknál az is jellemző, hogy a vevő igénye szerint szerkezetkész állapotban is átveheti a lakást, így a leendő tulajdonos a saját elképzelései szerint valósíthatja meg belsőépítészeti, illetve lakberendezési elképzeléseit" - mondja Ádány Tamás.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20