2 °C Budapest

Luxuslakások szolgáltatás nélkül: ez az új trend

Pénzcentrum
2012. június 23. 16:00

Élénkült az érdeklődés a felső, illetve luxuskategóriába tartozó új építésű ingatlanok iránt az elmúlt hónapokban - derül ki az OTP Ingatlan Zrt. és az OTP Ingatlanpont Kft. luxuslakás-piaci helyzetértékeléséből. A felső kategóriásnak számító új lakások átlagos négyzetméterára 600-700 ezer forint körül mozog, ezért az árszintért már kuriózumszámba menő otthont várnak el az elmúlt évek trendjének megfelelően túlnyomórészt készpénzes vásárlók.

"Az idei év első néhány hónapjában a luxusszegmens iránti megélénkült érdeklődés részben a nemzetközi bizonytalanság fokozódásának is köszönhető volt. Mivel az exkluzív adottságú ingatlanok értékálló befektetésnek számítanak, így többen a megtakarításuk biztonságba helyezésének egyik lehetséges eszközét látták egy ilyen lakás megvásárlásában" - magyarázza Tettamanti Iván, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó OTP Ingatlanpont Kft. újépítés-értékesítési vezetője.

Jellemzően az I., II. és XII. kerületben található "high-end" termékekre mutatkozik leginkább kereslet, az ilyen jellegű lakások négyzetméterára meghaladhatja a 600-700 ezer forintot is. Ilyen árak mellett azonban elvárás a vevők részéről, hogy az ingatlan kuriózumnak számítson az elhelyezkedése, a kivitelezési minősége terén. Az értékesítési vezető szerint túlnyomórészt készpénzes vásárlók találhatók jelenleg a luxusingatlanok piacán.

"Mára már kevés a lakásprojekt megvalósítására alkalmas üres telek a kedvelt I., II. és XII. kerületek bel-budai részén, illetve alig-alig akad olyan fejlesztő, amely a jelenlegi piaci helyzetben fejlesztésbe kezd. Ennek megfelelően az idei évben várhatóan 50-nél is kevesebb új építésű, értékesítési céllal épített presztízslakás átadása várható" - teszi hozzá Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt években a luxuslakás-fejlesztések esetében is mind inkább előtérbe kerül a praktikum, és szintén trend, hogy a korábban megszokottal ellentétben az ilyen felső kategóriás ingatlanokat sem feltétlenül "pakolják tele" mindenféle, a közös költséget jelentősen megnövelő szolgáltatással - mint például a portaszolgálat, a közös wellness és sportrészleg, bortrezor stb.. "A luxuslakásoknál az is jellemző, hogy a vevő igénye szerint szerkezetkész állapotban is átveheti a lakást, így a leendő tulajdonos a saját elképzelései szerint valósíthatja meg belsőépítészeti, illetve lakberendezési elképzeléseit" - mondja Ádány Tamás.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?