-3 °C Budapest

Megtaláltuk a legolcsóbb garzont Budapesten

Pénzcentrum
2012. február 10. 19:02

Reméljük, komoly az a hirdetés, amelyik a legnagyobb hirdetési portálon jelent meg.

Budapesten, a 13. kerületi Visegrádi utcában van ez a - nem tévedés - három négyzetméteres otthon(ka). Tulajdonosa szerint egy szuterénben alakították ki és egymillió forint az ára. Némi kétkedésre adhat okot ugyanakkor, hogy a hirdetésben 1+1 szobát jelölt meg, viszont hozzá tette: állapota újszerű. Látni viszont nem engedi, mert képet nem mellékelt hozzá. Talán jobb is - írja az Ingatlanmenedzser.hu.

A Pénzcentrum.hu is beszámolt arról, hogy akár már 2 millió forint alatt is vehetünk lakást Pesten, de 3 és 4 millió között már válogathatunk is a "jobbnál jobb" az ajánlatok között. Mostanában sajnos egyre többeknek okoz problémát a hitelek törlesztése, a lakások fenntartása, és sokan kényszerülnek kisebb és olcsóbb lakásokba való költözésre. Bár a jelenség sajnálatos, és egy jól működő és fejlődő társadalomban éppen ellenkező folyamatoknak kéne zajlania, a racionalitás keretein belül, mégis a lehetőségek hiánya szükségmegoldásokat szül. Az interneten elérhető adatbázisokra támaszkodva megkerestük azokat a lakáspiaci ajánlatokat, melyek a különböző családi méret alapján a lehető legolcsóbb megoldást kínálják ma Budapesten.

Amennyiben a legolcsóbb lakások között keresgélünk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy első látásra talán élhetetlen méretű ingatlanokkal találkozunk. Ez nem is csoda, hiszen hazánkban a lakás árának az egyik legfontosabb összetevője a méret, így a legolcsóbb lakások között jellemzően a legkisebbek találhatjuk. Ez persze csak viszonyítás kérdése, hiszen a négyzetméter ár alapján is tekinthetünk kifejezetten olcsónak egy lakást, de ebben a cikkben az abszolút értékben vett legolcsóbb lakásokkal foglalkozunk.

Szemezgetve a legnagyobb internetes lakásportálok ajánlatai között megállapítható, hogy nincs meglepetés, az olcsó lakások túlnyomó többsége a pesti oldalon található. A típusokat tekintve azonban már némi meglepetéssel szolgál a tégla építésű házakban lévő lakóingatlanok magas aránya a panelokhoz képest. Méretüket tekintve, a minimális életkörülményeket biztosítani képes lakások 18-20 nm-től indulnak, és a legolcsóbb, vagyis a 4 millió forint alatti kategóriába még egy 61 nm-es lakás is befért. Persze az alacsony árért cserébe nem kevés, és nem egy esetben szinte embertelen körülményeket is fel kéne vállalnunk, de ezért nevezzük ezeket szükséglakásoknak.

A főváros legolcsóbb lakásaira elsősorban a Józsefvárosban és Kőbányán lelhetünk rá, a kínálati listák szerint ezekben a kerületekben több 4 millió forintnál is olcsóbb, 20-30 nm körüli lakást kínálnak eladásra a tulajdonosok. A kevésbé impozáns környezetben, leromlott állapotú házakban található ingatlanok jellemzően technikailag lakható állapotban vannak, ám akad köztük olyan is, amire mindenképp rá kell fordítani némi plusz pénzt. Ezek a kisméretű lakások azonban leginkább egyedülállóknak, vagy maximum pároknak lehet opció. Egy vagy több gyerekkel már muszáj a valamivel nagyobb, így arányosan drágább lakások közül válogatnunk.

Aki azonban ragaszkodik a budai oldalhoz, az egy gyors kereséssel máris válogathat Óbuda legolcsóbb, jellemzően panel lakásai közül. Mivel közismert, hogy a budai négyzetméterárak magasabbak, így nem meglepő, hogy egy III. kerületi 20 nm-es, 6. emeleti panellakásért 4,5 millió forintot is elkérnek, szemben a pesti oldalon tapasztalt 3-3,5 millió körüli árakkal.
Konkrét példákat említve, jelenleg az egyik legolcsóbb lakás, egy 13 nm-es, a hirdetés szerint felújított és összkomfortos egyszobás ingatlan. Ennek a kínálati ára mindössze 1,8 millió forint, ami a hirdetés szerint is alkudható még, amiért Zuglóban megszerezhetjük ezt a földszinti garzont. Egy másik érdekes hirdetés kertészkedni kedvelőknek ajánlj egy újpesti 14 nm-es tégla építésű garzont 2,5 millióért. A lakás szépséghibája, hogy jelen állapotában lakhatatlan, de a képek szerint is kellemes hátsó udvar akár azonnal gondozható. A sort sokáig folytathatnánk, de összességében elmondható, hogy a jellemzően mini garzonlakások nem tekinthetőek lakhatási szempontból jó befektetésnek.

A fővárosi lakáspiac legolcsóbb ajánlatait lapozgatva jól látszik, hogy mi az a minimális ár (3-4 millió forint) és méret szint (15-25 négyzetméter), ami alá vásárlóként és lakóként nem tudunk és talán nem is akarunk menni. Egyedülállóként vagy párban van esélyünk olcsó garzonra szert tenni, de családoknak biztosan mélyebbre kell nyúlni a zsebükben, hogy megfelelő otthont találjanak.

Befektetésnek kiváló

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ismerve a fővárosi bérleménypiac kínálatát elmondható, hogy Budapesten elhelyezkedéstől, mérettől, és minőségtől függetlenül a kínálati árak nem mennek 35-40 ezer forintnál lejjebb. Ez esetünkben azt jelenti, hogy amennyiben valóban ki is tudjuk adni a lakást, úgy havonta a lakás árának akár mintegy 1%-át is megkereshetjük. Az egyik legnagyobb bérleményeket kínáló internetes oldal adatai alapján, a hasonló elhelyezkedéssel, vagyis a VIII. és a X. kerületekben található, változó állapotban és műszaki felszereltséggel rendelkező lakások bérleti díja alig tér el akár a budai oldal jobb elhelyezkedésű és nagyobb lakásaitól. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a lakás bérlemények piaca rendkívül rugalmatlan, és tulajdonképpen 40-50 ezer forintos minimálár köré csoportosul az 1-2 szobás belvárosi lakások legnagyobb része független a környéktől, vagy egy adott szintig a kialakítástól illetve a műszaki állapottól.

Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárolunk olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthatunk rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (8-10%) tudjuk bérbe adni. Például a budai oldal vagy belső pesti részek közötti lakás négyzetméterár különbségek miatt a VIII. és X. kerületekben jóval olcsóbban juthatunk adott méretű lakáshoz, ám a bérleti díjakban tapasztalt különbségek arányaiban jóval kisebbek, így befektetői szempontból, bár számolni kell némi kockázattal, de akár jóval jövedelmezőbb is lehet a legolcsóbb ajánlatok között válogatni.

 

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?