11 °C Budapest

Milliárdosoknak készült Magyarország legdrágább lakása

Pénzcentrum
2012. január 21. 13:02

Piacra került az ország talán legdrágább lakóingatlanaként is hasznosítható épülete az egykori Hatvany Villa helyén felépített Villa Budapest. Az egyik legimpozánsabbnak megálmodott magyarországi épületet, az eredeti tervek szerint rendezvényközpontot a világ legnevesebb szakemberei is segítettek újraálmodni, melyre a befektető a saját bevallása szerint eddig mintegy 16 évet és 2,5 milliárd forintot áldozott.

Az kuriózumnak számító épület rövid történetéhez tartozik, hogy a világháborúban olyan komoly bombatalálat érte, hogy a Várnegyed újjáépítése során nem állították helyre, a telken pedig átmenetileg csupán egy játszóteret alakítottak ki. A Hatvany család tulajdonában maradt ingatlant a kilencvenes évek közepén a Budapanoráma Kft. tulajdonosa, Bognár Botond vásárolta meg és kezdte el újjáépíteni.


Bognár Botond a Portfolio.hu megkeresésére elmondta, hogy az 1996-ban vásárolt ingatlanon eddig mintegy 2,5 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre. Az épület jelenleg szerkezetkész állapotban van, és elválasztó falak, gépészet valamint burkolat beépítésével máris használhatóvá varázsolható az ingatlan, amit ha új tulajdonosa lakásként használna, akkor az ország egyik legdrágább lakóingatlana lenne.

Korábban: "Ilyen házakat vesznek a magyar milliárdosok"

Az épület értékesítésével megbízott CBRE tájékoztatójából kiderül, hogy az ingatlan teljes területe közel 4000 négyzetméter, beleértve a 700 négyzetméteres teraszt. Az épület öt szintből és egy teraszból áll. Az eredeti tervek szerint a legfelső szintet galériaként, az első szintet szalonként használták volna. A -1. szinten a beruházást megelőző ásatások által feltárt XVI. századi török kori bástya maradványai találhatóak. A kiszolgáló helyiségeket és irodákat pedig a legalsó szintre képzelték el.

Korábban: "Ilyen nyaralókat vesz a magyar milliárdos a Balatonnál"

A lakóingatlan funkció mellett azonban számos egyéb felhasználási területe lehet az épületnek. Az általános gazdasági és a jelenlegi finanszírozási körülményeket leszámítva, az épület akár boutique hotelként, rezidenciaként, követségi épületként, és az eredeti koncepció szerint kulturális-, szórakoztató-, és rendezvényközpontként is kiválóan üzemeltethető. A kérdés ott merül fel, hogy kinek van annyi szabad forrása, hogy a jelen körülmények között egy ilyen luxusprojektbe fektessen, és ha van is ennyi pénze valakinek, miért éppen Budapesten költené azt el?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A hagyományosan a luxus kategóriába tartozó ingatlanokat közvetítő Engel & Völkers ingatlanreferense, Kacsmarik Ágnes elmondása szerint, egy ilyen értékű ingatlant a jelenlegi piaci helyzetben szinte biztosan egy keletről érkező befektető az aki megvásárolhat. A cég nyilvános adatbázisában fellelhető budapesti lakóingatlanok közül jelenleg a legdrágább egy 2,25 milliárd forintos áron hirdetett luxus villa a XII. kerületben, amit egy 1,98 milliárdos art decó villa követ a sorban.

Ellenpont: "Szuperolcsó garzonok: otthonnak és befektetésnek sem utolsó"

Ha figyelembe vesszük a tulajdonos 16 éves munkáját és a szerkezetkész állapotig jutott projektbe eddig beleölt 2,5 milliárd forintot, akkor könnyen megállapíthatjuk anélkül, hogy a természetesen a közvélemény számára szigorúan titkos vételárról többet is tudnánk, sejthetjük, hogy amennyiben sikerülne értékesíteni az ingatlant, és azt az új tulajdonos befejezné, akkor akár a legdrágább budapesti lakóingatlan címre is pályázhat az új tulajdonos. Az ingatlan befejezésére és a kialakítására, pluszban rákölthető összegek tekintetében találgatásokba talán nem is érdemes beleszaladni egy ilyen speciális és egyedi ingatlan esetében, hiszen millió apró feltétel befolyásolhatja a végösszeget. Mindenesetre nem lenne meglepő az sem, ha az új tulajdonosnak a kulcsrakész állapot megvalósításához akár az eddig befektetett 2,5 milliárd forint dupláját kéne befektetni a város legexkluzívabb lakó, vagy egyéb funkciójú ingatlanának kialakításáért.

 

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?