15 °C Budapest

Házfelújítás és alacsony fűtésszámla a legjobb befektetés - heti hírösszefoglaló

Pénzcentrum
2012. január 15. 18:32

Megérkezett a valódi tél a Kárpát-medencébe, a Pénzcentrum.hu ezért összeszedte, hogyan csökkenthetjük fűtésszámlánkat. Írtunk a gyeden lévők juttatásáról, a panellakások értékéről és megnéztük hol van még kiváltó hitel a bankoknál. Elemzéseinkből megtudhatod, miért lehet jobb befektetés a házfelújítás, mint egy bankbetét. A Pénzcentrum.hu heti hírösszefoglalója. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre! 

Ezért jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét
Január elsejétől minden tulajdonosnak kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni - már amennyiben eladná, vagy hosszú távra kiadná ingatlanát. Az előírás egybecseng az unió és a kormány hosszú távú elképzeléseivel is, hiszen objektív összehasonlítási alapot jelent a potenciális vásárlók számára. Igen fontos az objektív összehasonlítás, hiszen a lakásfenntartási kiadások alig 10 év leforgása alatt megtriplázódtak. Az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak miatt sokan sokféleképpen próbálnak spórolni a rezsiköltségen, ám legvégül mindenki számára az épületek "mélyfelújítása" kell, hogy prioritást élvezzen.

Fagyaszd be a fűtésszámlát: itt a tél; jönnek a mínuszok
A hétvégén Magyarországot is eléri az igazi téli időjárás, az előrejelzések szerint vasárnap már napközben is csak fagypontig emelkedik a csúcshőmérséklet, a jövő hét első napjaiban pedig még hidegebb lesz. A Pénzcentrum.hu ezúttal az igazi télre készíti fel olvasóit: praktikus tanácsokat adunk a spórolós fűtéshez, a takarékos téli energiahasználathoz - így akár több ezer forintot is megspórolhatsz a fűtésszámlán.

Végtörlesztési hitelek: már csak az OTP és az FHB maradt
A nagyobb bankok közül már csak kettő, az OTP és az FHB fogad be végtörlesztési célú hitelkérelmeket, miután szerdán az Erste, hétfőn pedig a CIB Bank jelezte, nem nyújt több ilyen hitelt. 

Szuperolcsó garzonok: otthonnak és befektetésnek sem utolsó
Az egyre karcsúsodó pénztárcák és a hitelszűke miatt sokan csak a legkisebb alapterületű lakásokat engedhetik meg maguknak. A fiatalok esetében pedig még inkább megállja a helyét az előbbi állítás. Az első lakásukat keresők megtakarításai ugyanis aligha elegendőek egy 2-3 szobás, több tízmilliós lakásra, vagy éppen családi házra. Az apró lakások, különösen a legkisebb garzonok ugyanakkor jókora próbatétel elé állítják a tulajdonosokat. Ésszerű kompromisszumokkal, ügyes praktikákkal ugyanakkor a legapróbb zugok is élhető, gyönyörű otthonná válhatnak.

Alig látni a cigifüsttől: röhögnek az új szabályokon a kocsmákban
Bár már kilenc napja hatályba lépett a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, több budapesti szórakozóhelyen ennek nyomát sem találni. A bírságolás csak áprilisban kezdődik, az üzemeltetők kivárnak, a dohányzó és nemdohányzó vendégek továbbra is együtt nyelik a füstöt. 

A Lidl szerint rendben voltak az ásványvizek
A Lidl Magyarország vásárlói és a lakosság megnyugtatására mikrobiológiai vizsgálatokat kezdeményezett a Aqua Pet Kft. által gyártott Saguaro Pannon-Aqua szénsavas és szénsavmentes természetes ásványvizekre - tájékoztatta lapunkat az üzletlánc. 
Bővebben az ügyről: Nagy ásványvízbotrány: megszólalt a Lidl és a SPAR

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Söralátét adóbevallás: vért izzadnak vele az adózók
Kormányzati ígéret marad a söralátétnyi adóbevallás, vért izzadnak az adózók, mire kitöltik az adóhatóság által elkészített adónyilatkozatot. Jobban járnak, ha a munkáltatótól kérik a bevallás elkészítését. Sőt, az is jobb választás, ha a hagyományos személyi jövedelemadó bevallást készítik el az internetes kitöltő programmal, az ugyanis sokkal gyorsabb, elvégzi a szükséges számításokat, és ellenőrzi is az adatokat.

Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak
Több ezer forinttal csökken az alacsonyabb jövedelműek számára folyósított gyermekgondozási díj (gyed) összege az adójóváírás eltörlése miatt. A jól kereső szülők ellátása viszont több ezer forinttal nő a minimálbér idei jelentős emelése révén.

Pályázati pénzből vette lakását SP
Éder Krisztiánnak (SP) az is sikerült, ami sok kisvállalkozásnak nem, Széchenyi terv keretén belül pályázott és nyert, ebből alakítja ki saját hálószobáját és fotóműhelyét is. Nem könnyű pályázni, mégis, mintha neki ez pofon egyszerű lenne: "a pályázatba bele kellett foglalnom, mit szeretnék elérni a következő két évben, illetve a munkáimat és a referenciáimat kellett megmutatnom " - mondta SP a borsnak. Egy sikeres pályázatnak és üzleti tervnek sokkal több kritériuma van ennél, a Pénzcentrum ezeket is összeszedte.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem