Önmérséklést kérnek az autósoktól: nőhet a szmog a napokban

MTI
2011. november 15. 09:07

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és november 14-én a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, s a következő napon javulás nem várható - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden hajnalban.

A közleményben Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, s a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri.

A szálló por koncentrációja két egymást követő napon több helyen elérte a küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatban a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny - gyermekek, időskorúak, krónikus betegek - csoportjaira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra kezdetben párás, helyenként ködös időt jelez, később a köd megszűnik, és kevés felhő valószínű. Többnyire gyenge marad a változó irányú szél. Az időjárási helyzet kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának - így a szálló por napi koncentrációja általában a tájékoztatási, helyenként a riasztási szint fölött várható.

A jelenlegi légszennyezettségi szint romlásának megelőzése érdekében - további intézkedésig - Tarlós István főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását. A főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre. Lehetőség szerint a közösségi közlekedést vegye igénybe a lakosság, álló helyzetben ne üzemeltessék indokolatlanul a gépjárművek motorját, és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Budapest esetében - a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján - a szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?