A kevesebb gáz olcsóbb: így spórolj ősszel

Pénzcentrum
2011. november 3. 09:32

Sokat spóroltak a háztartások az ősz első két hónapján: ötödét költötték az egy évvel ezelőttihez képest a gázfogyasztásukra a magasabb átlaghőmérséklet miatt - írja a Napi Gazdaság.

A tavalyinál enyhébb ősz a gázfogyasztásban is érezteti hatását, idén szeptemberben és októberben az egy évvel korábbinál mintegy ötödével kevesebb gáz fogyott Magyarországon. Az idei első gáznapon − október hetedikén − a hazai gázfogyasztás (letárolás nélkül) 1,5 millióval, napi 19,5 millió köbméterre emelkedett − tudtuk meg az FGSZ Zrt.-től. Október utolsó hetében − kilencfokos átlaghőmérséklet mellett − ez az érték elérte a 32 milliót, az októberi csúcsot 36,1 millió köbméter jelentette.

Az októberi gázfogyasztás a Főgáz Zrt. szolgáltatási területén napi 1,3 és 7,2 millió köbméter között változott (ez az adat nem tartalmazza a társaság kiterjesztett egyetemes szolgáltatási területén értékesített gázmennyiséget, azaz tíz megye adatait.) Egy évvel ezelőtt az adat mintegy 30 százalékkal volt magasabb, az átlaghőmérséklet 5 fokos különbségéből, illetve a kötelező átvételi (kát) rendszer megszüntetése és a tudatosabb lakossági felhasználás következtében. Az októberi fogyasztás a társaság szerint harmadával múlhatja alul a tavalyi azonos időszakit.

Október második hétvégéjétől a lakossági fogyasztás fokozatosan két-három-négyszeresére növekedett − mondta a Napi Gazdaságnak Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője. Szeptemberben a Tigáz-ügyfelek földgázfogyasztása 80 százaléka volt az egy évvel korábbinak, de a legnagyobb lakossági fogyasztás is csupán egy hideg téli nap 30 százalékát tette ki.

Az E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. és az E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. tapasztalatai szerint a fogyasztás október 13-a után az addigi mintegy 2,5 millió köbméter közel duplájára emelkedett, a jelenlegi fogyasztás a téli átlag felét jelenti. Az E.On szerint a tavalyi azonos időszakban az ideinél mintegy 14 millió köbméterrel több gáz fogyott, a társaság mindkét elosztói területén a tavalyinál 100 millió köbméterrel alacsonyabb fogyasztást vár 2011-ben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Október utolsó hetében a hőfogyasztás a hónap elején mért érték többszörösét tette ki − tudtuk meg a Főtáv Zrt.-től. A távfűtés a fővárosban az érintett lakások 99 százalékában elindult (egyes épületekben korszerűsítési munkák folynak). A tavaly szeptemberihez képest mintegy 32 százalékkal kevesebb hőt használtak fel a fogyasztók az idei kilencedik hónapban, és várhatóan az októberi adat is csökkenést mutat majd.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?