Indulhatnak a kényszerértékesítések a lakáspiacon

2011. augusztus 3. 14:02

Folyamatosan dönti az újabb és újabb csúcsokat a svájci frank árfolyama. A mai nap folyamán rövid időre a rekordnak számító, 253 forintos szintre is beköszönt az alpesi deviza. Hogy miként hatna a devizahitelesekre, illetve a hazai ingatlanpiacra amennyiben a frank árfolyama tovább kúszna felfelé, arról Déry Attilát, az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük.

A frank árfolyamnak közvetett hatása lehet az ingatlanpiaci tendenciákra, de a sorozatos csúcsdöntések a piaci hangulatot idegessé tehetik és a háztartások várakozásaira is negatív hatással lehet - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Déry Attila.

Véleménye szerint a svájci frank erősödése sokak számára egyre vonzóbbá teheti az árfolyamgát igénybevételét. Elképzelhető hogy egyre többen fognak úgy dönteni, hogy kérik a törlesztőrészletük rögzítését, 180 forintos árfolyam mellett.

Az árfolyamgáttal korábban elhangzott kritikák természetesen továbbra is érvényben vannak, de a magas frank árfolyam nagy lélektani nyomást is helyez az adósokra, akik így hajlamosak lehetnek rövidtávú érdekeiket figyelembe venni. Ennek közvetlen hatása ugyanakkor rövid távon nem lesz az ingatlanpiacon - mondta Déry Attila.

Azok, akik nem akarják, vagy nem tudják az árfolyamgátat igénybe venni és a magas frank árfolyam miatt késedelembe esnek a hitelükkel szintén csak közvetetett hatást gyakorolnak a lakáspiacra - véli az elemző. A bank a késedelmes hitelek esetén ugyanis az árverési kvóta miatt csak korlátozott mennyiségben indíthat meg kényszerértékesítéseket, így az árlehajtó hatás korlátozott lesz.

Abban az esetben viszont, ha a késedelembe esett adós a bankkal közös értékesítésbe kezd, akkor megjelenhet többlet kínálat a piacon - mondta Déry, valamint hozzátette, hogy ebben az esetben mindkét fél érdeke, hogy piaci áron értékesítse az ingatlanokat, ezért ezek nem fognak jelentős nyomást helyezni az árakra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elemző szerint megszaporodhat viszont azok száma, akik ugyan tudják fizetni a magas frank árfolyam mellett a megnövekedett törlesztőrészleteket, nem esnek késedelembe, mégis saját maguk döntenek úgy, hogy inkább eladják ingatlanukat.

Mivel azonban az ő esetükben is alapvető szempont, hogy piaci áron értékesítsék az ingatlant, mivel vissza kell fizetniük a fennálló tartozásukat, ezért ebben az esetben sem jelenik meg jelentős árlehajtó hatás. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a magas frank árfolyam nagy lélektani teher az adósoknak, azonban az ingatlan eladása nem megy az egyik napról a másikra, ezért az eladás beindítását érdemes alaposan megfontolni - hívta fel a figyelmet a vezető elemző.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24